Реклама:

Венесуела проти Гаяни. Як у Латинській Америці розгорається черговий конфлікт через території

— Субота, 9 грудня 2023, 16:30

Уявіть ситуацію: багата на нафту країна вирішує анексувати територію значно меншої сусідньої держави, а щоб додати цьому "легітимності" — проводить референдум і каже, що 95% це підтримують. Комусь це нагадує агресію Росії проти України — і не випадково. Адже назріваюче протистояння між Венесуелою та Гаяною в Латинській Америці має принаймні кілька подібних рис.

3 грудня у Венесуелі відбувся референдум про приєднання до країни частини території сусідньої Гаяни — багатого на нафту району Ессекібо. За "офіційними" даними, на всі п’ять питань референдуму 95% його учасників відповіли "так", після чого венесуельський диктатор Ніколас Мадуро оголосив про створення 24-го штату Венесуели Гуяна Есекіба. Гаяна, звісно ж, референдум відкинула й закликала міжнародну спільноту втрутитись у ситуацію.

Звідки взялися територіальні зазіхання на Ессекібо, чому про претензію на нього Мадуро заявив лише зараз, чи варто очікувати збройної анексії регіону — і, звісно ж, що це означає для України? У новому випуску подкасту "світ не sweet" говоримо з Іваном Фечком — експертом Програми дослідження Латинської Америки та Карибського басейну Ради зовнішньої політики "Українська призма".

Слухайте подкаст «Світ не Sweet» на зручній платформі:

Реклама:

Cвіт не Sweet. Подкаст про міжнародку

"Cвіт не Sweet" – це експериментальний подкаст про міжнародну політику (і не лише), який для вас готують Оленка Куренкова та Олег Павлюк. Автори подкасту можуть забувати прізвища політиків, помилятися, недоречно сміятися, але попри це максимально душевно розповідають про міжнародку і всі важливі події, які відбуваються за межами України. 

Реклама:
Канали
24.02: Реконструкція
5 епізодів
Головна обсерваторія
16 епізодів
Ранкова доза
86 епізодів
War-life balance
11 епізодів
Українські 90-ті
6 епізодів
Кавун та тютюн
9 епізодів
Подкаст "Кляті питання"
197 епізодів
Сафарі
13 епізодів
Cвіт не Sweet. Подкаст про міжнародку
41 епізод
Хроніки економіки
47 епізодів
УП. Вголос
38 епізодів
(не)Безпечна Країна
30 епізодів
Євродонбас
4 епізоди
Я не встигаю!
20 епізодів
Культура всього
87 епізодів
Температура - нормальна!
73 епізоди
Чому вони крадуть?
6 епізодів
Один одному
23 епізоди
Життя бентежне
10 епізодів
Ок і шо?
78 епізодів
Україна після карантину
13 епізодів
У тіні
1 епізод
Онлайн[за]хист
3 епізоди
Медіабіль!
10 епізодів
До попкорну з Анною Паленчук
9 епізодів