Порошенко возвращается. Его ждет дело о госизмене. Онлайн

"Украинская правда" — Понедельник, 17 января 2022, 07:15

Ще з травня 2019 року справи проти Петра Порошенка були одним із лейтмотивів української політики. Йому кілька разів готували підозри, які, щоправда, не завжди підписували. А в 2020 році вперше відправили під суд.

У кінці 2021 року ця гра в квача, схоже, досягла кульмінації. Перед святами п’ятому президенту виписали підозру в одному з найтяжчих злочинів – державній зраді. Йдеться про історію 2014-2015 року, коли уряд купував вугілля у шахт, які захопили бойовики.

За версією слідства, схеми ініціювали російські високопосадовці. Поставки антрациту могли бути способом підтримати бойовиків і нашкодити українській державі. 

Крім Порошенка у справі фігурують проросійський політик Віктор Медведчук, який разом із експрезидентом нібито організовував весь процес, бізнесмен Сергій Кузяра, якому відводять роль перемовника, та ексміністр енергетики Володимир Демчишин.

Детальніше про суть справи читайте: "Поїхали, …твою мать!" Історія "державної зради" Порошенка

Сам Порошенко за кілька днів до підозри виїхав із країни. Він втік з-під носа слідчих, які принесли йому повістку. Пізніше разом із адвокатами переконував, що не ховається і не збирається тікати від правоохоронців. А повернеться 17 січня.

Читайте також: Щоб Порошенко став політемігрантом – такого подарунка під ялинку не отримаєте. Захист експрезидента відповідає на підозру в держзраді

Поки наближався "день ікс", правоохоронці сумлінно готувалися: не лише арештували майно Петра Олексійовича, а й отримали у суду дозвіл на його затримання. Через те, що Порошенко, будучи за кордоном, не з’являвся за викликами Державного бюро розслідувань. То ж тепер його можна силою привезти в суд, який вирішіть, чи брати п’ятого президента під варту. 

Порошенко може стати першим в історії України затриманим президентом. До цього офіційну підозру отримував лише Віктор Янукович, але той утік з країни давно і надовго.

Журналісти "Української правди" сіли з ним на один ранковий рейс з Варшави до Києва і чергують в аеропорту, де сяде літак. Слідкуйте за подіями дня в нашому онлайні.

РозгорнутиЗгорнути

Сортировать
09:30

У Порошенко забрали паспорт

 
09:21
 
09:18

Самолет с Порошенко приземлился в Киеве

09:00

Возле аэропорта Киев (Жуляны) собрались порядка 1000 -1500 человек. Они держат в руках плакаты с лозунгами: "Нет диктатуре", "Украине не подходит Ze-любовь", "Украине нужен Порох", "I'll be back, Poroshenko", "Порох есть – дадим огня" и тому подобное.

 
08:38

Порошенко пришел поддержать лидер "Демократичної сокири" Юрий Гудыменко

 
08:17

Вся площа біля аеропорту "Київ" заповнена прихильниками Порошенка. На імпровізованій сцені біля головного входу включили музику.

 
08:01

Под аэропортом "Киев" начинают собираться поклонники Порошенко. Держат флаги "Европейской солидарности" с названиями разных городов.

 
08:00

Самолет с Порошенко вылетел в Украину.