Пацаки! Почему без намордников? Или кому нужен Иосиф Джугашвили...

148 просмотров
Среда, 05 мая 2010, 21:20
Егор Чечеринда
журналист ТВi

"Пацаки! Почему без намордников? Новый приказ господина ПэЖэ - всем пацакам надеть намордники и радоваться!" Кінофільм "Кін-дза-дза",  режисер Георгій Данелія, "Мосфільм", 1986 рік.

Запоріжжя - це моє рідне місто. Тут я народився, тут пішов до школи, тут моя мама з двох відрізів підкладочного шовку 20 років тому зшила мені мій перший синьо-жовтий прапор. З ним у серпні 1990-го я вийшов на вулиці свого міста.

Тоді в Запоріжжі на Хортиці відзначали 500-річчя козацтва, і сюди приїхали кілька десятків тисяч гостей з усієї країни. Я був у вишитій сорочці, яку колись для діда вишила моя бабуся.

Дід дивом вижив під час голодомору 32-33 років на Донбасі. Бабусі дещо пощастило - її рідну Бойківщину приєднали до СРСР уже після страшного голоду. У бабусиної родини відібрали землю, на яку мій прадід заробляв в американській копальні, та відправили всіх представників чоловічої статі до Сибіру.

Тоді ж репресували й "донбаського" діда. Йому, щоправда, "посміхнулась вдача" - потрапив не в Сибір, а до Дрогобицької в'язниці.

Звісна річ, то все була "турбота про маленьких українців" великого вождя Йосипа Джугашвілі.

Тільки-но тиран помер, усі мої родичі були реабілітовані та повернулися додому. Щоправда, землю не повернули. Не повернули й здоров'я, яке втратили мої рідні від такої "турботи".

Чи міг я подумати влітку 90-го, крокуючи під саморобним прапором центром свого міста, що мине лише 20 років, і в рідному Запоріжжі з'явиться монумент тому, хто став причиною страждань і смерті десятків мільйонів людей?!

Тому, хто розстрілював та морив голодом? Хто керував своїми солдатами наче гарматним м'ясом? Хто креслив кордони на глобусі, а незгодних висилав жити за тисячі кілометрів від свого річного дому у сніг та вічну мерзлоту?

Але неймовірне сталося.

Сталося, бо в нинішньому керівництві України не знайшлося жодної людини, яка б сказала просте, але дуже зрозуміле слово "Стоп!" "ініціативним" запорізьким комуністам. Людям, які й досі вважають, що смерть десятків мільйонів людей - це не злочин Йосипа Джугашвілі й усього комуністичного режиму, а їхнє досягнення.

Президент Янукович каже, що це - питання мера Карташова, мер - що це питання місцевої громади, яка встановлює монумент на своїй, мовляв, приватній території...

Давайте, кажуть Президент і мер, проведемо референдум із цього питання! - Напрочуд цікава позиція!

Якщо, приміром, я або будь-хто в Запоріжжі чи іншому українському місті захоче встановити пам'ятник Адольфу Гітлеру чи Беніто Мусоліні, - тоді влада теж спочатку дочекається встановлення монумента, а потім оголошуватиме загальноміське голосування із цього питання? Чи, може, звернеться за порадою до Організації об'єднаних націй? Чи у Лігу сексуальних реформ, як рекомендував Остап Бендер?

Чи, може, на совісті Сталіна менше смертей та крові, ніж на совісті Гітлера?

А пояснення такої пасивної та вичікувальної "позиції" Януковича й компанії просте наче кут будинку.

Українські комуністи сьогодні - це не лише бідні напівмаразматичні дідугани з медалями на заношених до дір піджаках радянського виробництва 50-річної давнини.

Це ще й 27 відгодованих та рожевощоких, вдягнених у Бріоні та закутих у Patek Philippe справжніх "народних" депутатів Верховної Ради. І саме ці 27 "пролетарських" голоси нині є вкрай важливою складовою коаліційної "тушонки"!

Нагадаю, що сумнозвісна "флотська угода" була проголосована з "перевагою" лише в 10 голосів від необхідної кількості - 236 голоси. Запротестуй Регіони проти пам'ятника в Запоріжжі, тоді б і комуністи могли б сказати своє гучне "фе" вже в сесійній залі.

Так що і Янукович, і його регіональна партія нині робитимуть усе, аби "комуністичні побратими" були поруч, і голосували так, як треба біло-синім. Принаймні, поки для повного коаліційного щастя їм ще бракує кілька "тушок".

Тим більше, що поступаються вони при цьому не своїми грішми чи долями в бізнесі - а якоюсь доволі абстрактною пам'яттю якихось десятків мільйонів убитих та замордованих.

Її ж, цю "пам'ять", навіть у руках не можна потримати!

А те, що там хтось чимось ще в країні не задоволений, то, як казав Ецилоп, представник закону із планети Плюк у фантасмагорії Георгія Данелія: "Пацаки! Почему без намордников? Новый приказ господина ПэЖэ - всем пацакам надеть намордники и радоваться!"

Ось тільки що ж далі прийде на думку цьому гаспадіну ПеЖе?

За два місяці "нових наказів" вже й так голова йде обертом! Боюся, що до принизливого вітання "Ку!", дзвіночків у носі та "шанування присіданням" жовтих і малинових штанів - залишилося зовсім небагато.

P.S. За інформацією ЗМІ, під час відкриття пам'ятника Сталіну у Запоріжжі померла одна жінка. Ще трьом чоловікам стало погано, але їх урятували медики. Справді, не ангела ж вшановували...

Єгор Чечеринда, Запоріжжя, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)