Табачник снова фальсифицирует

101 просмотр
Воскресенье, 09 мая 2010, 18:42
Михаил Басараб
политолог, "Перша рейтингова система", для УП
В "прямому ефірі" ТРК "Україна" міністр Табачник знову зробив безглузду історичну заяву. У дискусії з В'ячеславом Кириленком, як завжди "авторитетно", доктор історії і міністр освіти Табачник видав новий факт.

Він обурився відкриттям у Чернівцях пам'ятника Буковинському куреню. Міністр наголосив, що курінь був оунівським формуванням.

Науковець Табачник, який зазвичай відсилає своїх візаві до авторитетних джерел, зробив гучну заяву, що в Бабиному Яру звірства чинив саме цей курінь.

Як для доктора наук, Табачник припустився грубої методологічної помилки. Науковець щонайменше сказав неповну правду про виконавців злодіянь у Бабиному Яру.

Перед тим як перейти до джерел, треба зауважити, що курінь належав до ОУН (м), тобто мельниківців, які жорстко розходилися з бандерівцями у підходах до співпраці з Німеччиною.

Однією з головних розбіжностей між Мельником та Бандерою якраз і було питання співпраці чи боротьби з німецькими окупантами. Бандерівці вели боротьбу з усіма чужинськими військами на території України, вважаючи їх всіх окупаційними.

А тепер щодо куреню та звірств у Бабиному Яру. Пропоную усім охочим зробити нескладну дворівневу дію в Інтернеті. Заходимо до Вільної енциклопедії "Вікіпедія" за словосполученням "Буковинський курінь".

Там немає жодного слова про Бабин Яр. Водночас написано, що курінь був розформований у 1941 році і за деякими даними його частка влилася до 115 і 118-го батальйонів поліції, які брали участь у каральних операціях в білоруській Хатині.

На цій же сторінці "Вікіпедії" є посилання на офіційний сайт музею у Хатині.

На вказаному сайті зазначено, що цей ресурс належить Міністерству культури республіки Білорусь, тобто він є офіційним представництвом уряду Білорусі в Інтернеті. У вкладці "Политика геноцида" читаємо про 118 поліцейський батальйон наступне (мовою оригіналу):

"118 полицейский батальон был сформирован в 1942 в Киеве из кадровых офицеров и красноармейцев, которые согласились сотрудничать с оккупантами, прошли спецподготовку в различных школах на территории Германии, одели немецкую форму и приняли военную присягу на верность Гитлеру.

Сделав этот шаг - они предали Родину. В Киеве батальон "прославился" тем, что с особой жестокостью уничтожал людей в Бабьем Яру. Это послужило лучшей характеристикой для отправки карателей в декабре 1942г. в Белоруссию".

Прочитавши невеличку статтю на офіційному білоруському сайті, Ви не побачите жодного слова про ОУН. В тому числі, і щодо злодіянь в Бабиному Яру.  

Чому слова Табачника можна назвати цинічним фальшем чи брутальним непрофесіоналізмом?

По-перше, за логікою висловлювання міністра у телеефірі, прив'язка куреня до Бабиного Яру мала кинути тінь на весь рух опору ОУН та підтвердити вислови Табачника про злочинну суть всього українського повстанського руху періоду Другої світової війни.

У цій частині дискусії Табачник прагнув через один приклад дати негативну оцінку сотням тисяч інших чесних борців за волю України. Це, щонайменше, некоректно. Як для доктора наук і міністра освіти - тенденційно, а значить непрофесійно.

По-друге, чому Табачник, як людина, що так активно цікавиться історією Другої світової війни, не сказав, що у звірствах у Бабиному Яру брали участь жорстокі перевертні у мундирах Червоної Армії.

За логікою тенденційних суджень Табачника, приклад цих негідників мав би свідчити про злочинну суть всієї Червоної Армії. Усі ж адекватні люди скажуть, що такі аналогії є знущанням над пам'яттю усіх чесних борців проти фашистських окупантів.

І це буде справедливим звинуваченням. Чому ж високопоставлений історик дозволяє собі таку фальш щодо ОУН.

По-третє, факт створення слов'янських каральних батальйонів для злочинів у Бабиному Яру ще раз свідчить про дуже звивисту і складну історію тих важких років. Не можна всіх рівняти під одну лінійку, не можна висмикувати поодинокі факти для обливання брудом сотень тисяч, а то і мільйонів, невинних борців та жертв.   

Пане Табачнику, нарешті маєте зрозуміти, що ви не просто дискутант, а посадова особа. ви повинні обережно і зважено підходити до коментувань та інтерпретацій історичних фактів. Ви поки офіційний представник влади, тому вашими вустами мовить держава.

Задумайтеся, це важка зброя у Ваших руках. Не говоріть неправди або напівправди. Це в черговий раз компрометує вас як науковця і міністра, та переводить у ранг нечистоплотного політикана.

Так не гідно для міністра освіти, який має бути мірилом науковості та об'єктивності, для усіх, хто навчається в державі Україна.               

Михайло Басараб, політолог

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)