"Благотворное влияние российской культуры"

53 просмотра
Пятница, 04 июня 2010, 10:13
Сергей Пиддубный
для УП

Не сходить із пам'яті недавній візит президента Росії Дмитра Медведєва й особливо його зустріч зі студентами Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Усе думаю: яка головна мета була цієї зустрічі, яка спочатку оголошувалася, як лекція російського президента українським студентам? Що може навчити російський державець, яким досвідом поділитися з українцями?

І взагалі, чого очікувати нам від такого тісного співробітництва, яке наполегливо впроваджується нинішньою українською владою?

Згадаємо заповіт засновника російської імперії Петра І, який він дав своїм наступникам, звичайно, включно з теперішніми диктаторами: "Народ малоросийский зело умен, от чего мы в неавантаже оказаться можем". Сучасною мовою: "Народ український дуже розумний, від чого ми можемо пасти задніх".

Обернути те "умьон" в дурноту й сліпоту - стало змістом усієї політики москвинів щодо українців від Петра Першого по сьогоднішній день.

Петро І розпочав масовим переманюванням найкращих українських професорів і вчителів, щоб ті переїздили в Московщину й навчали наукам тамтешній люд. У 1709 році він уже наказав зробити чистку в Київській академії, після чого з 1100 студентів, залишилося лише 161. Уже не було ні вчителів, ні студентів.

Трохи пізніше Катерина II наказала навчати студентів цієї академії лише московською мовою й приймати до неї тільки дітей священиків. Тобто, академію поступово перетворили на семінарію.

Указом від 3 травня 1783 року вона закріпостила решту ще вільного селянства. І наше село незабаром так зубожіло, що не могло вже утримувати школи.

В 1768 році в Україні одна школа припадала на кожні 746 душ населення; в 1775 році - на 6750; в 1860 році - на 17143. У 1902 році 83 відсотки дітей не ходило до школи.

Територія, де знаходилося моє рідне село Крутеньке, захід Кіровоградщини, у 18-му столітті перебувала під Польщею.

Згідно з "Актом Генеральної візитації церкви на честь Івана Богослова в селі Крутенькому Торговицького деканату, проведений папським посланцем, генеральним візитатором Торговицького та Голованівського деканатів, Соколівським деканом Іваном Чижевським, 23 квітня 1784 року" в селі була школа, збудована стараннями Братства.

На той час тут проживало трохи більше 400 осіб - дорослих і дітей. Але місцеве Братство зуміло побудувати й утримувати не тільки школу, а й церкву. Селяни дбали, щоб їхні діти мали хоч якусь освіту, і не шкодували коштів ані на будівництво, ані на утримання школи та вчителя.

Наприкінці 18 століття вся правобережна Україна перейшла під владу Росії. Школа в Крутенькому була закрита.

І тільки через 70 років, в 1862-му, російська влада дозволила відкрити священику Кобилянському при церкві школу, у якій, звісно, вивчався лише закон Божий, й то московською мовою.

Після зруйнування російської імперії в1917 році й закінчення громадянської війни, селяни знову потягнулися до світла знань.

Знову в Україні почали організовуватися школи та інші навчальні заклади. Влада на це коштів не давала, тому знову все робилося в складчину. В кожному населеному пункті запрацювали школи.

В іншому селі мого району, Межирічці, в 1924 році відкрилася ще й агрошкола, де навчали майбутніх фахівців із рільництва та тваринництва. Школа утримувалася переважно за рахунок чималого підсобного господарства, у якому було до 150 дійних корів, телята, бджільництво, свиноферма й поля.

В 1934 році агрошкола переросла в сільськогосподарський технікум. У ньому навчався й працював рахівником та метеоспостерігачем підсобного господарства в майбутньому відомий полярник, Герой соціалістичної праці Петро Свірненко. Тут розпочинав свою трудову діяльність викладачем хімії та ґрунтознавства академік НАН України Петро Василенко. А директор технікуму Олексій Мартинюк, за деякими даними, після його закриття став... начальником чекістської спецшколи в самій Москві.

Але технікум навчав не тільки фахівців сільського господарства, а й виховував свідомих громадян, патріотів України. Однак московсько-совєтська влада згадала вказівки Петра І, і в 1937 році технікум було закрито.

У ті ж роки більше 40 вчителів Голованівського району було репресовано. І це тільки в одному районі! Більшість із них розстріляні або померли в таборах. Тим, хто вижив, було заборонено повертатися в рідні краї й займатися вчительською практикою.

... Задумаймося.

Якби ми не допустили на свою землю владу пьотрів, єкатєрін, сталіних, які винищували цвіт нації, і закривали наші академії, школи, технікуми - яким би освіченим та багатим був український народ?! Скільки б було лауреатів Нобелівської премії!..

Сьогодні на владних рівнях заговорили про скорочення кількості українських університетів, шкіл. Сьогодні промосковська влада в Україні завзято рветься викорінювати український дубляж з іноземної кінопродукції, скасовує обов'язкове тестування для вступників до вишів українською мовою, ігнорує закон України про мови, і відкриває український телеефір для російських телеканалів та мови.

Щоб повернути "благотворноє вліяніє російской культури".

І я згадую вказівку ще одного московського володаря - цариці Катерини: "Малая Россія, Ліфляндія і Фінляндія суть провінції, що мають ще старі привілеї. Скасувати ті привілеї всі нараз було б нерозумно, але й вважати ті провінції чужоземними і так їх трактувати є гірше, ніж помилка - є просто дурнота. Ці провінції треба лагідними, непомітними способами змосковщити". Так наказувала вона у своїй інструкції князеві Волконському.

Не виключаю, що подібні до цих вказівок надійшли й від нинішнього московського керівництва українським віце-прем'єру з гуманітарних питань Семиноженку й міністру освіти Табачнику.

Щоб "народ маларасійскій" не був "зєло умьон".

Ну, а наші "гаранти", як завжди, закривають на це очі.

Більше того, під гучні гасла захисту інтересів українського народу один із них, Ющенко, допустив, щоб прихильники "вєлікой і нєдєлімой" встановили в Одесі пам'ятник нищительці України російській цариці Катерині ІІ, а інший, Янукович, - у Запоріжжі україножеру Сталіну.

Не здивуюся, якщо комусь незабаром заманеться поставити на українській землі пам'ятник тому ж Петру І або навіть Гітлеру.

А чому б і ні?.. Якщо українська влада, яка присягалася на вірність українському народові, насправді є не українською?

Сергій Піддубний, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)