Время возвращать

26 просмотров
Пятница, 02 июля 2010, 14:52
Василий Капкан
инициатор создания украинского общества в Литве (1988 г.), Вильнюс, Литва, для УП

Як бачимо, Росія прагне повернутися в лоно своєї матері - Русі-України. Адже вона - її дитя. Хоч і велике, але нерозумне.

Бо взяло одежу матері - назву краю. І спробувало натягнути на свій копил - а не тримається. Суть не та.

Русь - релігійно, культурно, етнічно - була, є й буде із центром у Києві. Тому вже час правдивим історикам нашого краю, як слід ще раз вивчивши й зваживши, відновити справжню назву своєї держави - Русь.

Назва Україна теж є можливою. Як це робив Михайло Грушевський. Таку назву - Русь-Україна - можна спочатку використовувати на рівні суспільних запитів, а дещо пізніше - і державних.

Бо Русь це та Істина, та ідея, яка становить суть нашої землі, через віки, від початку до цих днів. Тоді й відбудеться віднайдення нами, українцями-русичами, своєї справжності. І на малих, особистісних, і на вищих, державницьких рівнях нашого існування.

Те нерозумне дитя спробувало перетягнути ще й серце матері - її релігію. Пробує й до нині. І знову не виходить.

Суть бо серця Русі була, є й буде церква хоч і грецького, візантійського обряду, але традиції - київській. До усвідомлення цієї суті ми поволі наближаємося.

Бо задаймо собі запитання: а хто, за походженням, з давніх часів складав і до тепер складає основну частину кліру в московській церкві? Чи може московська церква існувати нині самостійно? - Ні, бо вона безпорадно гніздиться в іншому державному утворі, захопивши в ньому на якомога більший час найстаріші святині - Києво-Печерську та Почаївську Лаври, запроваджуючи свою діяльність на більшій території чужої держави.

То ж чи може Росія, як історичний суб'єкт, існувати самодостатньо?

Як бачимо з подій, свідками яких стаємо останніми часами, - ні. Чуже навколишнє середовище, сусідство з економічно переважаючими державами змушує Росію збільшувати свою потужність, за рахунок власних природних і людських ресурсів. Або ж різними шляхами вдаватися до заволодіння ресурсів, створених іншими державами, - у сферах геополітичного впливу, економічних надбань, розвинутих сусідських стосунків. Щоби задіяти їх на свій лад.

Адже всі ці чинники вкрай необхідні, щоб зберегтися в сучасному світі. Без них немає підстави для майбутнього. Тому і йде такий стрімкий рух Росії назад, у Русь-Україну.

Як бачимо, пройти шлях державницького вдосконалення Росії не вдається.

Навпаки, відбувається в певній мірі відступ, повернення до минулих форм існування. Регрес у всіх сферах державницького й суспільного існування.

Парадоксально: колись вийшовши з Русі, ця держава так і не знайшла себе. І тепер, через тисячу років, нею оволодіває нестримне прагнення до своєї матері - Русі-України, до її території, релігії, культури, до її людей. Прямо-таки вічна любов.

Але це радше печать. Приходить час, і колись вкрадене треба повертати назад. Бо красти, як відомо, гріх, а красти долі в поколінь - це печать навіки.

Чи може бути щасливою Росія? Вочевидь, що так - коли дійсно знайде себе, свою суть. Московія - велика держава, уже зі своїми традиціями, своїми перспективами й своєю системою влади. Вона має цей шлях шукати сама.

Досить знову й знову тулитися до Матері-Русі, досить бути дитям, нехай і великим.

Час цій країні будувати себе самій. Щоб не скотитися в бездержав'я, де панує хаос, різнобій, безлад. Щоб не опинитися на рівні деяких африканських племен, які тільки-но тепер починають шукати свою державницьку ідентичність.

*     *     *

Висловлені тут думки не є претензією на абсолютну істину. Це лише дрібка роздумів. Рефлексії, як кажуть наші молодші брати, "на злобу дня".

Василь Капкан, Вільнюс, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)