Комплекс черепахи

Понедельник, 22 ноября 2010, 11:05
специально для УП

Ну, що, підприємці? Досиділись у своїх "черепашках"?

Пригадуєте, у 2004-му ви були однією з головних рушійних сил Помаранчевої революції? Ваша допомога - фінансова, натуральна - дала Майдану вистояти в найлютіший час.

Вам здавалося, що ви перемогли. Що до влади прийшли ті, хто допоможе вам розвивати бізнес, не платити "по-чорному", поверне державу обличчям до найактивнішої й найуспішнішої її частини. Ви повірили обіцянкам, про "єдине вікно", про подолання корупції, про бандитів у тюрмах та міліцію з народом.

Це зрозуміло, ми всі це пройшли.

Але, коли нічого не було зроблено за рік, ейфорія пройшла і стало зрозуміло, що ви нікому не потрібні - чого ви сховали голову?

Кому ви вірили?

Скільки малих підприємців пройшло за списками БЮТ до Верховної Ради? А за списками Партії регіонів?

Де ваша партія?..

Чи ви розраховували на "вільного демократа" Бродського, який за альтернативну думку в себе в ЖЖ - банить?

Бо ви боїтеся втратити сьогодні, не думаючи про завтра. Бо вам краще дати "на лапу" перевіряльнику, чим боротися з корупцією. Бо кожен із вас вважає, що він - ніхто. І нічого не змінить. Бо фінансувати інтелектуальний труд для вас - не зрозуміло.

Я про те, що якщо вам не подобалася стара й, поки що, діюча система оподаткування, то чому ви не пропонували свою?

Вам не подобається новий Податковий кодекс? А де ваш проект? Самі не можете написати, то чого не замовите тим, хто може?

У нас у всіх був шанс змінити країну. Ви вважали, що питання культури - не головне. Головне - хліб насущний. Ми вважали, що Свобода - слова, мітингів, думки - уже є й нікуди не подінеться.

Ми всі - помилялися.

Спитаємо один одного: ми хочемо "назад у минуле"? Адже ми всі вже відчуваємо, як усе повертається. Бєспрєдєл ДАІ й податкової, заборони на зібрання, слово, навіть думку.

І що робитимемо? Сидітимемо далі по своїх "черепашках"?

Можливо, час змінити себе, своє ставлення до речей, поки не змінили нас. Перестати чекати, поки хтось щось зробить за нас: Юля, Вітя, Сеня. Поки у вас ще забрали не всі гроші, а в нас - можливість говорити правду.

Почніть фінансувати третій сектор. Громадські організації, які відстоюватимуть ваші інтереси.

Створіть вашу партію. Знизу, як це й має бути.

Боріться за свої права.

А ми про це напишемо. І, можливо, країна почне змінюватися. Для нас, а не для них.

Сергій Мамаєв, журналіст, спеціально для УП