Путин – не Ельцин. Или как бы жилось украинцам без Российской империи?

Пятница, 17 декабря 2010, 14:02
Львов, для УП

На останній прямій лінії зі співвітчизниками лідер Росії Володимир Путін узявся фантазувати на історичні теми. Щоб трапилося, як би росіяни воювали у Другій світовій війні без українців?

Ніхто не сумнівається, росіяни б справді виграли війну. Ходили б ще півстоліття у ватянках, але з лаврами переможців. До Сибіру ще жоден завойовник не дійшов. Великі людські та сировинні ресурси дають право Володимиру Путіну на такі прогнози.

Давайте розвинемо думку російського лідера далі: як би жили українці, як би не були в складі Російської імперії.

Мабуть так, як живуть наші найближчі сусіди – поляки, угорці, французи, німці. І нас би було не 47 мільйонів, а значно більше.

У нас би не було Голодомору, сталінських репресій, Чорнобиля, нашими кістками не був би засіяний Сибір, наші солдати не гинули б у Афганістані.

Ми б ще досі користувалися дашавським газовим родовищем.

Старше покоління пам’ятає про газопровід Дашава-Санкт-Петербуг-Москва. Після війни українським газом зі Львівської області грілася Росія, поки не викачали до самісінького дна.

Пізніше українці освоювали надра Сибіру і Ханти-Мансійський національний округ стали називали українським. Кожен третій керівник в Сибіру – українець.

У нас багато дечого, чого бракує Росії. І, насамперед, робочої сили та українських чорноземів. Якби не дешева в часи СРСР російська нафтогазова голка, наш народ давно годував би екологічними продуктами половину Європи.

Росіяни розпродували б свої земні надра, а ми б торгували якісними продуктами харчування. Українські чорноземи можуть прогодувати мільярди людей.

Але не будемо брати приклад з Володимира Путіна, бо з такими фантазіями можна дуже далеко зайти.

Зрештою, слова російського лідера не об’єднають народи, а навпаки, ставлять під сумнів наше минуле, змушують замислитися, чи правильною дорогою йдемо, "дорогие товарищи".

Мимоволі виникає інше запитання: чому ці слова прозвучали саме зараз?

Адже нинішня владна команда Віктора Януковича, як ніколи за 19 років незалежності, близька до Москви. Що ще треба?

Заглянемо в недалеке минуле, коли закінчувалася епоха Бориса Єльцина.

Попередника Путіна теж інколи заносило, але Борис Миколайович відразу виправляв помилки. То сердито запитає: як нам бути з Україною? То в доброму гуморі накаже російським чиновникам: проснувся і думай, що ти зробиш доброго для України.

До речі, це єльцинське гасло довгий час висіло при вході в посольство України в Росії.

Уявіть собі там на хвилину інші слова: "Володимир Путін: Росія б виграла війну без України!".

На жаль, Путін – не Єльцин. Як і більшості вихідцям із середовища спецслужб Володимиру Путіну бракує широти душі та масштабності мислення.

Ви помітили, що в найбільш цитованих висловах Путін постійно когось залякує, як кожна невпевнена у своїй правоті людина. Чим більше сумнівів, тим голосніші слова.

Кожна професія накладає свій відбиток. Офіцер першого управління КДБ СРСР Володимир Путін все життя здобував інформацію. Він не приймав рішення, а тільки клав на стіл чи у сейф чергову аналітичну довідку чи інформацію.

І так з року в рік, кращий період життя – коли формується особистість.

Єльцину все життя такі як Путін приносили досьє, а він приймав доленосні рішення. Ось у чому різниця між двома російськими лідерами.

Ще в останні роки президентства Єльцина виникло запитання: що буде після Бориса Миколайовича? Прогнозів не бракувало. Та найсумніше майбутнє Росії бачив доктор філософських наук, професор Нью-Йоркського університету Олександр Янов, автор книги "Після Єльцина".

У боротьбі між демократією і силами реваншу до керма країни прийде режим, який можна порівняти з часами сталінщини чи Веймарської Німеччини.

У країні владу здобуде новий диктатор, який пообіцяє створити сильну державу, повернути велич зруйнованої імперії і нормальне життя мільйонам знедолених росіян.

Професор Олександр Янов застерігав, що реваншисти прийдуть у Кремль мирним шляхом, під час виборів. Світ здригнеться пізніше, коли вони почнуть запроваджувати свій порядок.

"Мундир нового фюрера вже готовий. Залишилося взути чоботи і промарширувати до Індійського океану. Іншими словами, західні політики даремно недооцінюють Росію. З нею жарти погані. І нинішня російська криза – зовсім не національна проблема, а всесвітня. По-іншому вона не розв’язується", – прогнозував професор Олександр Янов.

Люмпенізовані сили Росії все ще схиляються до думки, що до погіршення життєвого рівня призвів розпад СРСР. А їм підігріють ті, хто за будь-яку ціну нині хоче залишитися при владі. Залишається чекати 1933 року?

Невже прогнози професора Янова збуваються. Чи слова Путіна лише старт нового етапу боротьби за владу в Росії, для згуртування якої потрібен зовнішній ворог?

Богдан Кушнір, колишній московський кореспондент "Молоді України", спеціально для УП