Национальная идея. Теория и практика

120 просмотров
Пятница, 31 декабря 2010, 10:34
Петр Масляк
для УП

 

 Щойно прочитав в Інтернеті, що президент нашої країни пан Янукович задекларував національну ідею нашої країни, яка нібито лежить у сфері прискореного її економічного розвитку.

 

Якщо це дійсно так, то тоді в мене одразу виникає декілька запитань до радників президента.

Я, звичайно, розумію, що президент будь-якої держави всього знати не може і тому в нього існує ціла армія всіляких радників, помічників і референтів. Завданням адміністрації керівника держави є підібрати найкваліфікованіших у країні спеціалістів з усіх сфер життя, які б і "видавали на гора" різні продуктивні, раціональні і ефективні ідеї і проекти. Після їх затвердження вони мають надходити до виконавчої гілки влади і реалізуватися в повсякденному житті.

Враховуючи рівень абсолютної некомпетентності, а іноді і просто божевільності, особливо геостратегічної, державних рішень, які приймаються, можна зробити цілком обґрунтований висновок про непрофесіоналізм і некомпетентність цілої армії нинішніх радників і помічників президента.

Висунення національної ідеї в економічній сфері є тому ще одним яскравим підтвердженням.

Чи може, навіть у принципі, бути національною ідеєю успішний, швидкий, ефективний і так далі розвиток економіки? Будь-який студент гуманітарій вище третього курсу, який регулярно відвідує заняття і "тягне" програму ВНЗ, вам відповість, що ні.

Справа в тому, що економіка є "штукою" матеріальною, а ідея це "штука" абсолютно нематеріальна і "гніздиться" вона у свідомості, підсвідомості, ментальності, уяві тощо.

Ось якби президент держави з подання радників заявив, що національною ідеєю України є перетворення її на регіонального лідера серед країн регіону Східна Європа, або створення світової Української корпоративної держави на основі України і української діаспори, чи відтворення Української помісної православної церкви на чолі з Київським патріархатом, оце б і була національна ідея.

Зрозуміло, що для її реалізації необхідний швидкий розвиток і економіки, і культури, і освіти, і освоєння основних родовищ корисних копалин і багато ще чого матеріального.

Але сама ідея ніколи матеріальною не буває. Більш того, успішно розвивати економіку, а цьому існує безліч підтверджень в історії людства і жодного спростування, без національної ідеї і національної ідеології в цілому неможливо.

Ну не можна, зрозумійте ж це нарешті, провести жодний стратегічно успішний проект, поки в суспільстві не виникне критична маса людей, якими заволоділа та чи інша логічно обумовлена ідея.

Для економічного розвитку держави потрібний ентузіазм хоча б невеликої, але активної частини громадян країни. У цих людей мають горіти очі і вони повинні вірити, що Україна вже на їхньому віку стане хоча б у чомусь великою.

Громадяни країни мають чітко усвідомлювати, навіщо потрібний швидкий економічний розвиток. Тільки абсолютно пасивну, безініціативну частину населення з ментальністю "моя хата скраю" цікавить лише особисте збагачення будь-якою ціною і за будь-яких умов.

Але з такими людьми "каші не звариш". "Ідеологія живота" це саме і є поставлений віз поперед воза або національна ідея в сфері економіки. Не економіка керує ідеями, а народжені в голові ідеї розвитку нації і держави рухають вперед економіку.

Поки вони не будуть чітко сформульовані і не оволодіють критичною масою населення ніщо розвиватися не буде.

Безперечна деградація нашого суспільства, темпи якої наростають, не лежить у сфері матеріальній. Наприклад, уже двічі відключали опалення цією зимою в деяких районах Києва, чого навіть не було наприкінці кризових 80-тих – на початку 90-тих років.

Тільки абсолютно примітивне мислення може пояснювати ці факти економічними причинами. Якщо мер столиці десять разів на рік іде у відпустку, то в нього проблеми лежать явно не в економічній сфері.

Вони просто знаходять там свій прояв і через це батареї в мороз стають холодними. "Розігріти" економіку, коли відсутня ідеологія розвитку держави в цілому, абсолютно неможливо.

Але що, навіть у принципі, можуть в цьому сенсі запропонувати нинішні правителі держави? Абсолютно нічого. Економічно сильна Україна не вигідна Росії, яка нині реально визначає не лише зовнішню, але і внутрішню політику нашої держави.

Тому всі балачки про майбутню економічну могутність країни, а відповідно і реалізація хоча б одного проекту, спрямованого на її досягнення, в таких умовах є просто черговою утопією.

Петро Масляк, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)