МММ, vol.2 или Сколько стоит доверчивость?

47 просмотров
Вторник, 01 февраля 2011, 19:27
Богдан Ковальчук
главный редактор онлайн-издания "Хмаро4ос", глава ОО "Поколение Майдана"

Людська віра в диво й в "халяву" меж не знає. Вона є дужчою навіть од тих гуль, яких хтось власними помилками вже досхочу понабивав. Невже життя нічого не навчає? 

 

Виявляється, ні: чергова фінансова піраміда горезвісного Сергія Мавроді – творця популярного в 1990-і "лохотрону" на ймення МММ – набирає обертів.

Нова версія піраміди під гордою назвою "МММ-2011" хоч і є осучасненою, зокрема, функціонуватиме на базі системи електронних коштів WebMoney – проте в її основу покладено ті самі принципи, що й у дев'яностих. Усіх вкладників розділять на десятки, сотні та тисячі, на розміщені гроші вони зможуть купляти собі знайомі декому "МММ-долари".

"Будуть знову введені ці квитки. Хто в МММ грав, пам'ятає, хто не грав, це ніби розрахункова одиниця, квиток, акція, яка різниця. Віртуальний квиток, це не цінний папір, просто фантик. Вони будуть зростати в ціні", – пояснив Сергій Мавроді, презентуючи своє творіння.

 Понад дві з половиною тисячі людей у різних регіонах колишнього СРСР і навіть за океанами вирішили, що блискавка двічі туди само не влучає, тож подали заявки на участь у проекті Мавроді.

 Є серед них і українці.

Нікого з них, певно, не бентежить, що цей пан уже відбув термін ув'язнення за махінації, вчинені дуже подібним чином. Не спиняє вкладників ні те, що антимонопольні установи вгледіли в діяльності Сергія Мавроді ознаки нелегітимної банківської діяльності, ані навіть те, що ціла низка впливових інституцій різних держав піддала сумніву ефективність "МММ-2011".

Особисто я дивуюся зухвалості та впертості самого Сергія Мавроді. Здавалося б, уже ж і "відсидів", і довіру, відповідно, втратив… А щойно вийшов – і маєш чергове МММ, інвесторе.

Та це ж фактично ті ж дрова, але в профіль! Агов, народе!

А, можливо, насправді автор нової піраміди, навпаки – людина вкрай винахідлива й до біса розуміється на людях? Замислімося: розрахунок був вірний, адже знайшлося чимало охочих віддати свої кревні задля отримання сумнівних прибутків.

Виникає резонне запитання: скільки ж разів поспіль людям треба ставати на одні й ті самі граблі, щоби до них дійшли незмінні істини про безкоштовний сир у пастці та гроші через піт і кров?!

Причина активності зрозуміла – можливість непогано заробити. А заради чималих грошей будь-хто з нас ладен повірити в найочевидніший обман.

Особливо гаразд ця формула діє за нинішніх економічних умов.

Народ, утративши надію якось подолати наслідки економічної кризи, може ризикувати останніми пожитками, коли наявний бодай мізерний шанс полагодити своє становище.

Якщо історію забувають, то вона повторюється.

Погляньте, скільки разів країни розпочинали між собою заздалегідь приречені на силу-силенну непотрібних жертв безглузді збройні протистояння! Крізь призму таких фактів, "МММ-2011" видається квіточками…

Посміємося, читачу, разом із тобою, якщо цей раз система Мавроді дійсно принесе своїм вкладникам практичну користь і жадані прибутки…

Жодна установа – ні МВС, ні антимонопольники, ні будь-хто інший – не може заборонити людям бути наївними.

Богдан Ковальчук, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)