Кто ж вы есть, пан-товарищ Янукович?

107 просмотров
Воскресенье, 06 февраля 2011, 23:23
Сергей Грабовский
для УП

Під час виборчої кампанії 2004 року на Закарпатті поширювалися чутки, що Віктор Янукович – насправді Янош Ковач, і батько його був угорцем, а мати – русинкою (варіант: словачкою). Результат – майже 100% голосів серед відповідних етнічних і субетнічних груп.

За рік перед цим Янукович (тоді прем’єр) розповів Едуарду Шеварднадзе (тоді президенту Грузії), що його виростив у дитинстві якийсь там анонімний "грузин за походженням".

А чотири роки тому Віктор Янукович у статусі прем’єра приїхав до Білорусі і цілком офіційно заявив про своє білоруське коріння.

Він навіть з’їздив до свого "родового гнізда", до села Януки Докшицького району Вітебської області і там урочисто заприсягся побудувати котеджне селище, молокозавод та сховище для морожених ягід, після чого запросити туди на проживання геть усіх Януковичів з України та Білорусі.

Чи здійснені ці грандіозні плани, а чи ні, преса мовчить, проте пов’язання Віктором Януковичем свого родоводу з Білоруссю – достеменний факт.

Ну, а тепер, напередодні візиту до Польщі Віктор Федорович розповів, що він, виявляється, – наполовину поляк.

"Мій дід та прадіди були литовськими поляками, католиками, – цитує Gazeta Wyborcza президента України, який щодня демонструє свою прихильність до російського православ’я. – Лише мій батько народився у Донбасі, де одружився із жінкою з Росії. Усі інші мої предки походили з Польщі".

За словами Януковича, його бабуся розповідала, що народилася у Варшаві: "Її мама померла, а батько вдруге одружився – на литовській польці, яка мешкала у Вільнюсі...

Після Жовтневої революції родина потрапила під Вітебськ у Білорусі, де бабуся вийшла заміж за мого діда, який проживав у Докшицях біля села Януки, – розповів Янукович. – Лише з Білорусі родина виїхала в український Донбас, де я і народився".

Дуже цікава інформація, чи не так? "Усі інші предки", тобто по батьківській лінії, походять з Польщі. Очевидно, і Білорусь – це Польща. Тільки ж чому тоді вони були "литовськими поляками"?

Річ Посполита – то офіційно була держава двох народів, польсько-литовська унія, кожна частина якої мала свій уряд і своє військо, і Білорусь із селом Януки входила якраз до Великого князівства Литовського. Щось не те...

І як же тепер з Яношем Ковачем?

Але найцікавіше інше. Коли насправді потрапила родина Януковичів на Донбас? У пресі писалося, наче ще його дід подався до 1917 року працювати на шахті. Шляхтич (а про це також багато писалося), хай і збіднілий – і на шахту? Ой...

Та не тільки справа у шляхетському походженні: з лісів і боліт – та з власної волі у степ? Ще одне "ой"...

І знов-таки, якщо він ще до 1917 року подався на Донбас, то як же зустрів свою майбутню дружину, сім’я якої виїхала з Варшави до Вітебська після 1917 року? Дивні діла Господні... І, до речі, з якого дива католицька сім’я з Варшави подалася до православного Вітебська назустріч більшовикам?

Можливостей виїхати назад, якщо якимось випадком їх туди занесло, було чимало – аж до 1921 року, коли була підписана мирна Ризька угода між червоною Росією та Польщею і десятки тисяч людей переселилися по той чи інший бік кордону.

І ще одна цікава деталь: царська влада до 1917 року посилено викоріняла у Білорусі католиків, яким чином Януковичі могли втримати віру? Незрозуміло...

Та повернімося до переселення Януковичів на Донбас. Його батько народився 1923 року. Якби він народився і жив на Донбасі, то обов’язково був би мобілізований до Червоної армії (1923 рік народження був покликаний на службу 10 серпня 1941 року, а німці прийшли на Донбас тільки восени, у цей час вони вели бої на Дніпрі).

Чи, можливо, він був дезертиром (а таких у Донбасі також вистачало, щоб там не говорила пропаганда – дещо менше, ніж на Галичині, але все одно до біса).

Так чому його не взяли до війська 1943 року, коли нацистів вибили з регіону? Адже не калічна людина була, раз працював машиністом паровозу та дожив до 1991 року.

І не треба розказувати, що машиніст – це такий цінний кадр, що його не мусили мобілізовувати; паровози у ті роки водили 50-річні статечні дядьки та жіночі бригади.

Крім того, машиністом Федір Янукович, якщо анкета глави держави правдива, був на момент народження свого сина, а це 1950 рік.

Щоправда (це, як то кажуть, секрет Полішинеля), Інтернетом гуляють фотокопії документів, які начебто засвідчують службу Януковича Федора Володимировича (до речі: Володимир – суто православне ім’я, то як ця людина могла бути католиком?) у німецькій поліції, але чи правда це?

Принаймні, білоруські архівісти у приватних розмовах стверджують, наче Януковичі справді були дрібними шляхтичами, постраждали від більшовиків, а відтак закономірно і дід, і батько співпрацювали з нацистами під час війни, проте злочинів не скоїли, тому були просто заслані – на Донбас, на шахти...

Так це чи ні – поки що немає офіційних документів; їх і не буде, допоки при владі в Білорусі перебуває чинний президент. Хіба що Віктор Федорович примудриться дуже сильно особисто образити Аляксандра Ригоровича...

Але це ще далеко не все про литовсько-білоруське коріння глави Української держави. Газета "Голос Крыма" не так давно опублікувала розвідку, в якій стверджується: "Корінь прізвища Янукович – татарський.

Глибинно за корінням він походив від татар, котрі прийняли християнство й опинилися на території Русі, Польщі. Його корени в Білорусі, де литовські князі селили татар. Це видно навіть по антропологічному типу Януковича", – говориться у статті.

Газета відзначає: "Перші татари з’явилися на території Великого князівства Литовського у XIV столітті, це були воїни хана Тохтамиша – вихідці з Причорномор’я і з Кримського півострова. Натерпівшись від міжусобиць в Золотій Орді, вони, говорячи сучасною мовою, попросили політичного притулку у литовського князя Вітовта.

Той гостинно прийняв татар, узяв їх собі на військову службу, виділив хороші наділи на білоруських землях – на Віленщині та Мінщині... Родина Януковича належала до одного з родів литовських татар Янук, і її носіями були жителі невеликого шляхетського обійстя, а нині сільця Януки Докшицького району".

Справді, було таке. Ті переселенці у більшості своїй (але не всі) прийняли християнство (хто православ’я, а хто покатоличився), серед них основну масу становила дрібна шляхта, яка тільки й мала, що коня, шаблю та гонор.

А "Янук" на одному з тюркських діалектів значиться "погорілець". Можливо, саме тому й переселилися його предки під крило князя Вітовта. В результаті Велике князівство Литовське, а потім – Річ Посполита обзавелися гарною легкою кіннотою. Але і певні наїзницькі звичаї серед цієї шляхти збереглися.

Втім, часи були веселі, наїзди не тільки на ворога, а й на мирних обивателів – ознакою молодецької звитяги... Тож, мабуть, далеко не випадково у дитинстві майбутній президент мав дворове прізвисько "хан"...

Одне слово, цікава виходить генеалогія, хоча деякі її епізоди абсолютно не прояснені чи суперечать один одному. І гріх, як на авторів погляд, тут один: зовсім не ймовірне служіння окупантам чи адміністративне заслання предків глави держави, не їхні можливі татарські корені чи належність до католицизму.

Це все було колись, і навіть неправильний, з точки зору "совка", вибір між Гітлером та Сталіним у часи війни, – не злочин, якщо на руках немає невинної крові (стосується це обох варіантів вибору, до речі).

А от намагання з політичними цілями покрити глянцем справи предків та коригувати свій родовід залежно від політичних обставин – це вже річ неприпустима з будь-яких міркувань, чи то з християнських, чи то зі світсько-гуманістичних.

Тим більше для політика, який постійно підкреслює своє шанування радянського періоду історії – а водночас і напускає найбільше туману на біографії своїх батьків та дідів саме у цей період. Чи морально так чинити?

На цьому можна було б поставити крапку, якби не ще одна обставина. Свого часу правив Україною московський намісник Володимир Щербицький – із роду русифікованої дрібної шляхти, що, ясна річ, виставляла після 1917 року себе "пролетарями".

Так от, Щербицький був живим утіленням ленінської тези про певну категорію "обрусілих інородців" (сказаних, до речі, з приводу поведінки іншого дрібного шляхтича Йосифовича-Дзержинського) – мовляв, такі інородці "завжди пересолюють щодо істинно російського настрою" і являють собою "істинно російських держиморд".

Ясна річ, нинішні вожді КПУ не згадують ці слова свого ідейного гуру, бо ж тут повіриш у концепцію переселення душ, хоча на кожному етапі та душа дрібнішає й дрібнішає...

Сергій Грабовський, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)