Вторая мировая и гражданское общество

145 просмотров
Среда, 11 мая 2011, 11:13
Виктор БобыренкоВіктор Бобиренко
Бюро анализа политики, общественное партнерство "За прозрачные местные бюджеты"

Війна не закінчилася. Війна й досі продовжується – на рівні символів та міфів.

Досі воюють у інформаційному полі: свастика, серп і молот, Тризуб, зірка Давида, різноманітні орли, кольори, трикольори тощо.

Досі нас хочуть змусити повірити у "великую победу русского народа" без участі українців, білорусів та інших народів імперії. Повірити у визначну роль у цій перемозі комуністичної партії, ідолів Сталіна та Жукова та їх відтворення в сучасності – Партію регіонів, що одна розуміє їхні "велич і дух".

Але для вдумливих людей є інші теми. Наприклад, ментальні продовження війни: у піснях, фільмах, книгах, усних легендах.

Хороший метод – порівняння. Якщо порівнювати відтворення війни (а значить, і відчуття людей про війну) у сучасному епосі. Що нав’язується нашій підсвідомості у піснях, фільмах, романах? Наприклад: "Но только нам нужна одна Победа/Одна на всех, мы за ценой не постоим".

Тобто, перемога важливіша за людське життя. І зараз ветерани-комуністи кажуть: "в этом была необходимость, без сильной руки и крайних мер не было бы победы". Тому, так би мовити, мотивацією був наказ № 227 "ни шагу назад". І ще. Виховувалося, ширилося (і мріялося пасіонаріями): "жила бы страна родная – и нету других забот".

І для порівняння. Усі пам’ятають американський фільм "Рятуючи рядового Раяна". Ідея фільму: американський генерал дізнається, що якась мати в якійсь Арізоні втратила двох синів. І уся американська армія рятує третього. Щоб останній син повернувся до матері.

Для американців це важливо – почуття матері та життя солдата. Бо так їх нація сприймає правду війни. А ми сміємося з америкосів: по-дурному витрачають ресурси. Але кожен про себе думає: от би про мене хтось так дбав.

Американські генерали за кожного солдата у відповіді. А у нас – солдат за все відповідає.

Ви можете собі уявити сюжет радянського фільму: Жуков дізнається, що на Лютежському плацдармі гине двоє з трьох синів матері з якогось села під Конотопом. І Жуков вирішує врятувати для матері останнього сина. Щоби не залишилась на старість мати сиротою.

Уявили? А насправді дії будь-якого Жукова викладені в улюбленому всіма фільмі "Батальйони просять вогню" – там командир посилає на смерть два батальйони для того, щоб відволікти увагу ворога.

Це необхідність. Це справедливо. І ми всі, стираючи сльози і пишаючись подвигом солдатів, погоджуємося, що інакше як віддати на заклання 700 молодих хлопців (два батальйони) – іншої можливості не було. І генерал у наших очах – теж герой. Бо йому все життя тепер мучитися, що послав на смерть солдатів.

Така його карма. Ми б не змогли. А він, бідний, зміг, молодець. Послав солдатів на смерть. А сам живе, мучиться, переймається, горілку п’є, похоронки підписує. З ППЖ через силу спить, так йому важко. А в мемуарах напише, що так було треба.

У багатьох фільмах про наших розвідників є бродяча легенда: розвідник (перевдягнений у фашиста), повертається з відпустки з Німеччини. Реальна легенда, бо насправді, до початку тотальної війни, німецькому солдату була "положена" щорічна відпустка. А ще кожному загиблому німцю мав бути наданий індивідуальний гроб.

Це тільки в РККА "на братских могилах не ставят крестов". Бо заморимося стругати гроби. Бо нам так подобається.

А ще в німців до кінця 44 року була постільна білизна. А у нас воші – від прожарки до прожарки. І ми не соромимося. Ми – звикли. Ніяких відпусток. Війна.

Мій дядько – орденоносець, старшина роти розвідників пішов у армію в 1940-му і повернувся у рідне село восени 1945-го (указ про демобілізацію по трьох пораненнях). А кожен Ганс після поранення їхав до Гретхен. Бо це – ставлення до солдата у фашистів.

Але ж ми не фашисти. Треба РОДІНУ захищати. Солдат після шпиталю має швидко повернутися у частину. І – вперед. За РОДІНУ! ЗА СТАЛІНА!

Ми досі живемо за версією: "так було треба". Кому треба? Чому треба? – Державі? Так, державі. "Родина слышит, Родина знает!". Це – імперський принцип.

І ми шануємо імперію у її міфах. А значить і уряд імперії – святий. І українці, і росіяни забувають слова руського ліберала Герцена: "не должно любовь к родине переносить на ее правительство".

У нас все не так. Я мушу любити уряд, якщо він підмазався під переможців. Бо це ж ми перемогли: (а виходить) Я і УРЯД. Бо уряд – це народ. Червоні прапори вперед. Звідси і основний метод управління, який ми сприймаємо, як належне: Я начальник – ти дурак. Війна – назавжди. А на війні – щоб був порядок.

Як колишній чиновник, стверджую: більшість управлінців не можуть відрізнити основні критерії у визначенні якості управління: результативність і ефективність. Для більшості – ментально – це одне і те ж. Пояснюю. Результативність – це відношення мети до результату.

Приклад. Кожен воїн (із тих, хто дожив) розписався на Рейхстазі. Результат зрозумілий. Перемога відбулася. І хто спробує заперечити результативності РККА? Ми – народ переможець!

Але є інший критерій. Ефективність – відношення затрачених ресурсів до заявленої мети, і до отриманого результату. І тут – жах. Для досягнення мети ми тільки людських ресурсів загубили… Ой…

Під Дем’янськом німецькі кулеметники сходили з розуму. Їх колись "мутер" вчила в німецькій "кірсі", що є люди, і їх треба любити. А тут, за спогадами очевидців, кулеметник вбивав щодня 500-800 живих людей. Червона армія наступала тупо і глупо.

Воїни Вермахту втрачали глузд тому, що не могли зрозуміти логіки червоних генералів. Хіба можна відправляти людей на смерть, як у тиру? Вони не знали, що ми "за ценой не постоим". Це було ефективне командування?

І нікому розказати про дніпровські плацдарми. Свиточники (саме так їх називали) Сумської, Полтавської і Чернігівської областей таки дали результат. Київ узяли до 6 листопада. Потішили дядю Джо (Сталіна).

А ефективність цього результату: тільки хлопців 1924-1926 років народження, тільки однієї школи (Лохвицької середньої школи №1 Полтавської області) польовим воєнкоматом 2436 від 15 вересня 1943 року було призвано 98 осіб. А присягу 4 листопада (після боїв на плацдармі) прийняли аж шестеро. Інших Родіна забула спитати, як звали.

Загрібали мертвих в братську могилу на плацдармі грейдером, а це був абрейт зі зламаного танка з ковшем, який насував землю у викопаний рів. І бігали круг ями кілька мамок (приїхали з клунками підгодувати діток, а потрапили – ховати), просили: "дайте поховати по-християнськи". І розлючений особіст бив їх дрючком, щоб не "валували з розпачу".

І плакав мій майбутній учитель, Заславський Іван Федорович, бо залишився один з усього класу, і йому було соромно, що так йому повезло – вижити. І ніхто б не знав про це, аби він одного разу не посоромився сліз для простого учня (це був я)...

І він тихо, мені, допитливому школяру, говорив: "Гітлер і Сталін – брати по пролитій крові українців". Тільки у 80-ті роки я цього не розумів. Як і зараз – більшість людей.

Саме тому наші управлінські методи – це методи РККА 41 року. Нічого не змінилося. Принцип Вермахту: делегування повноважень. Є стратегія. Генерали креслять стрілки. Є оперативні розпорядження: кому куди бігти. А далі – на рівні тактики – полковники і майори, гауптмани і оберсти здійснюють подвиги і несуть відповідальність за прийняті рішення.

Головний принцип управління: навчити, дати повірити у себе, і не морочити голову виконавцям. Їм у бою видніше.

Ось чому німці били нас 41-го року. Наші командири боялися приймати рішення без комісарів, верховного командування, безлічі інструкцій. Наш солдат не гірший германця – просто командири були без ініціативи. Потім навчилися у німців, їх перемогли. А потім, у мирний післявоєнний час, місце ініціативних командирів знову зайняли солдафони. Карма.

Управлінський європейський принцип: довго розмірковуємо над прийняттям рішення – аналізуємо, вивчаємо альтернативи, радимося з експертами, проговорюємо варіанти, визначаємо виконавців. Демократія, блін, що поробиш.

А потім, після прийняття рішення, підкоряємося обраному варіанту. І рішення виконуємо. Розмови – до прийняття рішення. Дія – після.

У нас по-іншому. Хтось приймає рішення – і ніяких розмов. Усі з подивом визначають, що обговорення було хтозна-десь, у якійсь наче вертикалі, а норматив – ось він. Виявляється, законом можна когось зачепити? По любому, це буде "гарна людина", чи "порядний бізнес", що не ясно? Тому, після чіткого і зваженого вертикального рішення починається виконавчий бардак в інтересах "правильних людей". І у нас саме цей управлінський метод чомусь називається "демократія".

Здавалося б, наша карма – суцільна і суспільна поразка? Але – ментальність – поняття змінне, від покоління до покоління. Німці видихнули після двох світових воєн. І стали жити краще без арійства. Британці заспокоїлися від місії білої людини Кіплінга. І фунт – стабільна валюта, хоч Імперії вже нема.

Я все зроблю для "жила бы страна родная". Але без цього уряду. А для цих людей. Я певен, що потрібні нові стандарти і символи. Тільки об’єднання маси небайдужих може змінити країну. Але, передусім, потрібно змінити власну ментальність.

Ми мусимо не розмахувати прапорами, а поховати останніх солдатів Тієї війни.

Ми, нарешті, "постоим" за ціною тієї Перемоги. Ми, потомки тих, хто взяли не одну столицю, – нарешті візьмемо свою. Ми, потомки тих, хто ніс удавану Свободу іншим народам, нарешті станемо вільними самі у своїй країні.

Менше понтів і шаблонів. Більше аналізу і щирості. І вони не пройдуть.

No pasarán!

Віктор Бобиренко, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)