Деолигархизации Украины следует начать с политических партий

27 просмотров
Вторник, 31 января 2012, 16:57
Станислав Николаенко
глава совета партии "Справедливость"

Стало майже правилом, що соціологічні дослідження політичних уподобань громадян в Україні не співпадають із результатами останніх виборів.

Світоглядні переконання українців не можуть матеріалізуватись із-за багатьох причин. Серед них – узурпація влади, заангажовані ЗМІ, маніпулювання свідомістю громадян із боку олігархів і їхніх політичних партій.

Суспільство, у якому половина населення вважає себе прихильниками соціал-демократії, сучасного соціалізму, практично не має на всіх щаблях влади своїх представників. Ось і виходить, що за допомогою різних маніпуляцій, технологій експлуатовані дружно голосують за своїх експлуататорів – новітніх лібералів.

Це при тому, що в прихильників ліберальної ідеї в Україні є підтримка лише 20% населення. Але їм практично належить уся влада в Україні. До того ж і так звана опозиція в більшості сповідує ті ж цінності, що й влада.

Громадяни, рядові партійці при своєму виборі орієнтуються, як правило, на лідерів цих партій. Зважте, частина політичних партій в Україні навіть не мають своїх програм. Йдеться, зокрема, і про "Фронт змін". Тому "вождистський" тип партій домінує в Україні, що наносить їй непоправну шкоду.

Слабкість і беззубість, бездуховність більшості партій у багатьох випадках визначаються способом їхнього фінансування.

Практично всі впливові партії в країні фінансуються "згори-вниз". Ще п'ять-десять років тому головним джерелом фінансування партійної системи були членські внески, однак нині ситуація кардинально змінилась. І якщо ліві партії, по традиції, ще якось намагаються збирати внески, шукати підтримку в середнього класу, найманих працівників – то інші від них просто відмовились.

Не раз був свідком розмови регіональних лідерів – і "правлячих", і "опозиційних" партій – про те, кому й скільки дають із центру на утримання й, особливо, на вибори. На превеликий жаль, якість партійних кадрів на місцевому рівні часто-густо й визначає оце "скільки".

З'явились спеціалісти з командами, які готові підтримати будь-яку політсилу аби тільки платили. Про наслідки такого підходу свідчить доля колись чисельних СДПУ(о), НДП.

Системна криза охопила й СПУ, коли та почала фінансувати "зверху" партійні осередки.

Навіть ідеологічна КПУ сьогодні втрапила в ту ж пастку, що й інші. Про це не раз розповідав у своїх інтерв'ю Леонід Грач.

Олігархічний тип української держави спотворює її економіку, соціальний і політичний устрій.

Про яку демократію, "соборне" управління державою, за Іваном Вишенським, можна говорити, коли 5 фінансово-промислових груп тримають у своїх руках 70% вітчизняної економіки? Через свої партії, свою владу, свої телеканали – вони нав'язують країні політику, яка відкидає нас на узбіччя соціального прогресу.

Дивіться – в Україні лютують морози. Влада, замість того щоб створювати робочі місця, будувати й кредитувати житло, цим прибрати з вулиць безхатченків і безпритульних, натомість ставить палатки обігріву. Це добре сьогодні. А що робити після морозів людям?..

Чи можна далі миритись з безробіттям, найнижчою заробітною платою в Європі, тотальною бідністю, несправедливістю й безкарністю влади? Співвідношення доходів 10% найбагатших і найбідніших в Україні у вісім разів перевищує середньоєвропейські показники.

Партії в усьому світі визнані інструментом впливу громади на політику країни. Але що можуть сказати місцеві партійці, коли їхнє утримання й благополуччя напряму залежать від Центру?

То ж і виходить, що партії діють, як спонсор скаже. А імена всіх спонсорів відомі.

Так і живемо.

Більшість європейських країн давно зрозуміли ціну такої партійної залежності. Тому, починаючи з початку 70-х років минулого століття, Німеччина, а потім Франція, Австрія, Швейцарія, Фінляндія, Норвегія внесли зміни в законодавство щодо державного фінансування партій та встановили жорсткий контроль за спонсорськими внесками. Пізніше це зробили США й Канада.

У Німеччині щорічно на підтримку політичних партій витрачається близько 1 мільярда євро. Навіть у Росії з 2001 року також із бюджету виділяють кошти тим партіям, які набирають не менше 3% голосів на парламентських та президентських виборах.

Ми не можемо закривати очі на те, що діється в Україні.

Збіднілі народні маси все більше й більше підштовхують продаватись на виборах, посилено застосовується адмінресурс. Опозиція, особливо ідеологічна, протистояти цьому часто-густо не може. Бо в неї немає за що організувати боротьбу, випустити газету, особливо вийти на телебачення. Тому частина опозиції користується послугами тих же олігархів і є, по суті своїй, кишеньковою.

Україні потрібен потужний ідеологічний рух проти влади олігархії, у які б кольори вона не ховалася.

На часі закон "Про фінансово-промислові групи", який би заборонив олігархам скуповувати й використовувати ЗМІ у своїх цілях, здійснювати підкуп політичних партій, дозволив би, урешті-решт, розмежувати бізнес і владу.

Розпочати цей процес потрібно з політичних партій, із внесення змін до 14-ї статті закону "Про політичні партії в Україні" щодо державної підтримки діяльності партій та встановлення кримінальної відповідальності за політичний підкуп партій.

Потрібне суспільне телебачення, де б змагалися б представники різних ідей, поглядів, світобачень.

Але головна зміна мусить відбутися в головах, свідомості, як політиків, так усього народу.

Ми мусимо зрозуміти, що країна, де мале число людей володіє всім, а більшість викинута за орбіту суспільного життя – це безперспективна й нестабільна країна. Країна без майбутнього.

Ми цього не хочемо, правда ж?

Станіслав Ніколаєнко, голова партії "Об'єднані ліві і селяни", спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)