Предвыборная политическая миграция

19 просмотров
Четверг, 09 февраля 2012, 13:34
Степан Сирый

Досить цікаво спостерігати за міграціями всередині парламенту. Одних за це називають "тушками", натомість інші отримують розуміння суспільства. Хоча мета й тих, і інших одна – залишитися в кріслі нардепа після виборів 2012 року.

Якщо проаналізувати передвиборчі міграційні процеси, то виглядає, що "нових облич" у майбутній Верховній Раді VIІ скликання може бути дуже мало.

Відразу зазначу, що від табору Партії регіонів та її сателітів оновлення я не чекаю, і бажаю їм не просто поразки, але юридичної заборони "партії районів" та притягнення до кримінальної відповідальності її очільників.

Питання є до партій, що об'єдналися в Комітеті опору диктатурі.

Після обрання Януковича президентом України, політичну прописку змінили багато "помаранчевих" і "білосердешних". З 72 народних депутатів, які в 2007 році пройшли в парламент за списками НУНС, офіційно залишилося 65, а зі 156 нардепів від БЮТ – 102. Це, звісно, не враховуючи "тушок", яких не вигнали з НУНСу й БЮТу, але вони голосують за помахом руки Чечетова.

Виборчий блок "Наша Україна"-"Народна Самооборона" створили дев'ять партій, які обіцяли виборцям об'єднатися в єдину партію після перемоги на виборах 2007 року.

На сьогодні у фракції НУНС уже не дев'ять – а шістнадцять партій. Кожен із першої п'ятірки виборчого блоку НУНС має свою партію, і це, до речі, не "Наша Україна".

Перший номер виборчого списку, ув'язнений у СІЗО Юрій Луценко – стоїть за майже мертвою "Народною Самообороною". Другий – В'ячеслав Кириленко – очолює "За Україну!". Третій – Арсеній Яценюк – на чолі "Фронту Змін". Четвертий – Анатолій Гриценко – представляє "Громадянську позицію". І п'ятий – Микола Катеринчук – з "Європейською партією".

Усі вони програли боротьбу за контроль над "Нашою Україною", і тому створили партійні проекти, за допомогою яких планують успадкувати "помаранчевий електорат".

Найбільш вдало це вийшло в Арсенія Яценюка з його "Фронтом Змін", який з екс-нунсівців нині має найвищий рейтинг, але не має відомих персоналій. Тому до нього активно линуть народні депутати з інших партій: відомість в обмін на крісло нардепа.

Як повідомляють ЗМІ, до Яценюка приєдналися В'ячеслав Кириленко та Леся Оробець, яка залишила посаду одного з лідерів "Єдиного Центру" Балоги і попросилась до головного "фронтовика". Також у "Фронт змін" вступили колишній "любий друзь" Ющенка, керівник фракції НУНС Микола Мартиненко, перший міністр із фальшивим дипломом Роман Зварич, екс-рухівець Роман Ткач, одіозний міліцейський генерал Геннадій Москаль та Руслан Князевич.

Після цього "Фронт змін" фактично став нагадувати ту ж саму "Нашу Україну", але на чолі якій уже не Ющенко, а Яценюк.

Член фракції НУНС Анатолій Гриценко вже зараз намагається втягнути у свою орбіту "головного європейця" країни Катеринчука та веде переговори з Віталієм Кличком щодо об'єднання з "Ударом". Це й не дивно, бо Гриценко й Кличко дуже схожі. Відсутність команди в Гриценка підштовхує його приєднати очолювану ним "Громадянську позицію" до більшої партії.

Партія "Наша Україна" на очах втрачає будь-яку перспективу. І навіть те, що її очолив Валентин Наливайченко, їй нічого не додало.

"Нашу Україну" тягне на політичне дно Віктор Ющенко: він її породив – він її й доб'є. По суті, це доля, що спіткала колишні партії влади – НДП, СДПУ(о). "Наша Україна" вже не має політичних амбіцій висувати список, а діє екстремістськими методами як звичайна "диванна партія", про що я писав у попередній статті. Шантаж КОДу з боку Наливайченка щодо Бережанського виборчого округу наштовхнувся на засудження іншими членами КОДу, зокрема партії "За Україну!".

Невдача Наливайченка підштовхнула одного з останніх лідерів "Нашої України", Андрія Парубія до втечі з партії. Це ще зменшило шанси "Нашої України" на успішну торгівлю за округи.

На відміну від НУНС, БЮТ більш дисциплінований, а харизма лідера діє навіть за фізичної відсутності Тимошенко.

Та незважаючи на це, після поразки Юлії Тимошенко на виборах президента, тушками стали головні спонсори партії. А вже після того, як Юлю ув'язнили, почався різновекторний процес міграції.

Бізнесвумен Наталія Королевська з однопартійцем Євгеном Сусловим пішла у вільне плавання, очоливши УСДП.

А депутати від "Народної Самооборони" і ПРП – Стецьків, Соболєв та інші – намагаються забезпечити собі майбутній мандат за квотою "Батьківщини". Однак протистояння Турчинова й Кожемякіна суттєво зменшує їхні шанси.

*   *   *

Очевидно, мета парламентських політичних мігрантів – отримати прохідне місце в списку партій, які долають виборчий бар'єр, або виграшний виборчий округ, бажано на Галичині.

Ось тільки є питання:

Якщо ці парламентські політичні мігранти пройдуть у Верховну Раду, чи не продовжать вони звичну для них практику переходу до інших політсил?

І, головне: чи не опиняться вони в стані Януковича?

Для цього кожному виборцю потрібно дати максимально чесну відповідь на питання: чи кожен парламентський політичний мігрант є "тушкою"?

Степан Сірий, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)