Семейная технократия

28 просмотров
Четверг, 01 марта 2012, 16:32
Cтас Соколов
Стас Соколов, эксперт фундации "Открытое общество"

Суспільство та медіапростір не залишає поза увагою кадрову політику Віктора Януковича. Президент переставляє фігурки на шахівниці уряду.

Проте нові офіцери й тури витягаються не зі звичного біло-блакитного набору – а люб'язно подаються "сім'єю".

З початку своєї каденції Янукович не мав головного болю своїх попередників – коаліційного уряду. Звичних за період президентства Ющенка інтриг та скандалів щодо переділу портфелів також не було – міноритарні партнери Литвин і Симоненко задовольнилися невпливовими міністерствами та кількома посадами у виконавчій владі поза кабміном. Потенційні перемовини велися хіба що всередині ПР, де внутрішні групи розподіляли сфери впливу.

Однак із першими кроками адміністративної реформи відбулося переформатування такого поділу.

З 29 осіб на борту залишилося 16, які отримали більшу відповідальність, але й значно більший вплив. Рефреном звучали фрази щодо професіоналізму, досвіду чиновників та успіхів "донецької школи кадрів". Практики урядів "помаранчевого" періоду відходили в минуле: в уряді ставало все менше політиків, усе більше відданих та відносно компетентних чиновників.

Партія регіонів пишалася собою: нарешті, замість "розладу й хитання" урядових політиків, наступила стабільна партократія. Громадськість перестала чути про конфлікти міністрів із прем'єром; голова партії впевнено роздавав указівки своїм партійним підлеглим у кабінеті міністрів.

І все було добре, допоки президенту не набридло ділити владну булаву із власною політичною силою. Партократи почали отримувати "почесні заслання". Натомість їхні портфелі підхопили маловідомі молоді позапартійні функціонери – "потішні полки" Олександра Януковича.

І тут хотілося б змалювати утопічну картину: уряд втрачає останні нотки популізму, молоді фахівці модернізують та реформують застарілу систему держуправління, кабмін  стає колегією професіоналів, а не політиків...

Така собі технократія – влада досвідчених фахівців – для втомленої від загальмованої політичної кризи України.

Зовнішні ознаки тому начебто наявні: і жінкознавець Богатирьова нарешті очолює МОЗ, і перший віце-прем'єр на міжнародній конференції виступав англійською, і фінансові потоки регулюються людьми, які принаймні розбираються в цьому. Та й Петра Порошенка запрошують на посаду не як політика, а як компетентного фахівця.

Але ж зрозуміло, що подібні "технократичні" новації в урядуванні не говорять про реальні наміри влади реформувати систему.

Країна сприймається як особистий бізнес, де на ключові посади треба ставити ефективних менеджерів. Економічна логіка управління не допускає сторонніх впливів. І очевидно, що президентські "білі комірці" в уряді сприйматимуть саме його як великого боса – а не спраглий до відповідальної влади український народ.

Більше того – уряд дедалі більше втрачає публічність.

Досі політики з міністерськими портфелями не соромилися використовувати посаду заради власного розкручування та впливу на суспільну думку. Однак чинним олов'яним солдатикам Януковича це навряд чи потрібно – їм важливий свій імідж в очах "сім'ї", разом з якою вони прагнуть керувати корпорацією Україна.

А публічний дискурс щодо державної політики – хіба що в соціальних мережах.

Кількість міністрів без значка ПР збільшується. Андрій Клюєв, відповідальний за штаб біло-блакитних, спочатку втратив віце-прем'єрський пост, згодом президент фактично відсторонив його від виборчої кампанії.

Регіональні партократи здивовані й обурені. Сімейна технократія тріумфує. Новий урядовий менеджмент закріпився в силовому блоці. Майже закритий фінансово-економічний блок.

Тож, чи отримають незабаром молодих професіоналів і гуманітарні відомства?

Стас Соколов, аналітик Фундації "Відкрите суспільство", спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)