Брюссель устроил смотрины "новоназначенцев"

12 просмотров
Пятница, 02 марта 2012, 09:29
Борис Тарасюк
Народный депутат Украины, Министр иностранных дел (1998-2000 годы, 2005-2007 годы), Чрезвычайный и Полномочный Посол

Як єдиний представник від опозиції, взяв участь у форумі "Відносини Україна-ЄС: шлях попереду", що відбувся 27 лютого в Брюсселі. Головна увага форуму була прикута до нинішнього стану справ у стосунках Україна-Європейський Союз та Угоди про асоціацію. Навколо цих питань і відбулася дискусія.

Характерно, що мене, як представника опозиційних сил було запрошено в останній момент.

Від влади участь в конференції брали новопризначені секретар РНБО Клюєв і перший віце-прем’єр Хорошковський. З міжнародних учасників слід виділити Міністра закордонних справ Швеції Карла Більта, Литви – Аундрюноса Ажубаліса, а також єврокомісара Стефана Фюле.

Конференція привернула значну увагу експертного і дипломатичного середовища. Якщо говорити про загальний контекст, зрозуміло, що влада намагалася показати в "рожевих тонах" українську внутрішню політику і взаємини з ЄС.

Що стосується учасників від ЄС, то вони помірковано-критично оцінювали дії представників української влади всередині України, так і у взаєминах з Європейським Союзом.

Зокрема, слід виділити наступні критичні оцінки: Україна перебуває в "критичній точці" взаємин з ЄС; в ЄС стурбовані застосуванням вибіркового правосуддя по відношенню до лідерів опозиції.

Нагадаю також, що єврокомісар Фюле заявив, що підписання Угоди про Асоціацію може відбутися після парламентських виборів, отже ЄС буде оцінювати перспективу укладення Угоди про асоціацію залежно від характеру проведення виборів, наскільки ті будуть чесними і справедливими. Сумніви щодо цього в ЄС є.

У своєму виступі я критично оцінив дії влади щодо ситуації в країні, і на конкретних прикладах показав, що нинішня влада не зближується, а навпаки – віддаляється від ЄС.

На відміну від ЄС, українська влада не керується європейськими цінностями і стандартами, що обіцянки влади про проведення чесних виборів потребують перевірки дійсністю, яка була негативною у 2004 і 2010 роках.

Українська опозиція серйозно готується до цього випробування і має на меті виграти вибори, не дивлячись на те, що влада маніпулює законом про вибори.

Насправді, вже сьогодні можна говорити про те, що відбувається перегляд шляхом конституційного подання закону про вибори, яке влада назвала "консенсусним" з опозицією. І не виключено, що правила гри будуть знову мінятися.

На жаль, змушений констатувати, що висловлювання представників влади щодо ув’язнення Юлії Тимошенко та Юрія Луценка лунали цинічно і непереконливо.

Зазначу, що якщо до 2010 року відповідь щодо майбутнього взаємин Україна-ЄС знаходилась в Брюсселі, то після 2010 року м’яч – на українській стороні поля. Від здатності української влади діяти відповідно до європейських цінностей і стандартів, виконувати дані зобов'язання і припинити репресії щодо опозиції, залежить майбутнє взаємин Україна-Європейський Союз.

Це майбутнє може бути оптимістичним тільки за однієї умови – влада змінить свою політику всередині країни, припинить давати Європейському Союзу обіцянки, які не виконуються, діятиме згідно з вимогами і рекомендаціями резолюцій Європарламенту та ПАРЄ.

Що ж до дій опозиції, то вона і надалі буде послідовно продовжувати відстоювати курс на європейську інтеграцію.

Якщо резюмувати, то на форумі в Брюсселі владі було створено майданчик для викладення своєї позиції і можливість пригасити критику, котра лунає з боку ЄС. До того ж тональність виступів представників ЄС була менш гострою, аніж офіційні заяви.

Думаю, що рано говорити про результати конференції. Відбулися свого роду оглядини першого віце-прем’єр міністра, який, ймовірно, буде координувати взаємини владних структур з Європейським Союзом.

Так чи інакше, вважаю, що форум стане предметом аналізу і джерелом рекомендацій. Сподіваюсь, не лише з боку ЄС, а і боку української влади.

Борис Тарасюк, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)