Украинский расизм и британская журналистика

91 просмотр
Среда, 06 июня 2012, 14:22
Светлана Пыркало
писательница

Програма ВВС "Панорама" минулого тижня, в якій натовпи вболівальників харківського "Металіста" давали нацистські салюти й побили індійських студентів на стадіоні, підкреслила три проблеми. 

По-перше, в Україні поширений расизм. Суспільство це заперечує, але мляво, фразами на кшталт "ненавиджу дві речі - расизм і негрів". 

По-друге, атакувати українців і Україну сьогодні абсолютно припустимо і навіть вимагається. Якщо ще пару місяців тому нападки на Україну стосувалися переважно ситуації з демократією через Юлію Тимошенко - і тут українцям можна було поспівчувати, що вони живуть із такою владою, хоч самі ж її й вибрали, - то зараз атака йде на весь народ. 

По-третє, Україна далі демонструє очевидну й непоясненну німоту. Ця німота переконувала Захід у правоті Росії при газових війнах, вона ж переконує його у власній правоті щодо українського расизму.

Українська влада реагує на скандали як із погреба: на третій день, наздогін буряків, щоб дали капусти. Таке враження, що люди вже давно махнули рукою на ту Європу - хай кажуть що хочуть, нас це не стосується. 

Але давайте трохи про програму.

Програма "Панорама" на першому каналі ВВС спрямована на те, щоб підіймати гострі теми. Хоча принципи неупередженості й балансу мають стосуватися і цієї програми, моє особисте враження - й не тільки моє - було, що автор і близько не мав наміру встановити якийсь баланс.

Практично всі зняті в програмі українці були такими навіженими расистами, а сцени побиття без жодної провокації індійських студентів - такими вражаючими, що я аж сама засумнівалася: що це за країна така?

Ці сцени журналіст Кріс Роджерс показав колишньому капітану англійської футбольної збірної Солу Кемпбеллу. Сол чорношкірий. Дивлячись на це брутальне відео, він і сказав ту фразу, яку вже два тижні пережовує вся британська преса: "Не ризикуйте. Дивіться вдома по телевізору. Бо можете повернутися в труні". 

Чи справді хтось із України повернеться в труні? Невідомо, і в принципі не виключено, бо в житті все трапляється. Але в масовій свідомості британців це вже сталося, бо слова "Україна" і "труна" поруч поставила кожна газета. 

І весь цей час офіційна Україна мовчала. Так, я знаю, що були коментарі з боку уряду, в яких говорилося, що в Україні купа проблем, але расизм не одна із них. Але це просто несерйозно.

Замість того, щоб засудити проблему расизму і пообіцяти посилену безпеку на чемпіонаті, ми почули, як влада відмахнулася від цих звинувачень, як від мухи. 

Все це показує, що суспільство, включно зі департаментом інформаційної політики МЗС, просто не розуміє, в чому його звинуватили. 

Через три дні після виходу в ефір "Панорами" організація "Лондонські фанати Англії" запросила кількох українців, мене тому числі, розповісти, як краще організувати поїздку на матчі.

Взагалі-то вони збиралися питати такі речі: як там погода, чи дружні люди, почому пиво. Натомість звинувачення в расизмі - які за рівнем серйозності на Заході дорівнюють хіба педофілії - висіли над усіма нами, як поганий запах.

Треба сказати, що фанати нас підтримали. Геть усі сказали, що програма була упередженою, що ці проблеми існують у багатьох країнах, що "Панорама" раніше показувала англійських фанатів як хуліганів і расистів, а тепер переключилася на країни-господарі.

На той вечір прийшли два українські телеканали і темношкіра журналістка з радіо ВВС. Добре, що вона не спитала: "А моїй родині варто їхати в Харків на чемпіонат?", бо я б не знала, що їй сказати. 

Тим не менше, сказати насправді є що.

Після шторму негативних статей у британців таке враження, що расизм і нацизм зараз зосереджені виключно в Україні, та ще поляки антисеміти. Хоча проблема ця серйозна і зростає по всій Європі, де ксенофобія йде рука в руку з кризою.

Не Україна, а Франція віддала 18 відсотків голосів крайньо-правій Марін Ле Пен. В районі східного Лондона, де цим літом пройде Олімпіада, насильство між різними етнічними групами - майже норма життя.

Білі англійці, які так ревно засуджують расизм - особливо з боку східноєвропейських дикунів, - виїжджають із Лондона зовсім, щоб не бачити своїх темношкірих земляків.

Расизм в англійському футболі - історія, яка не сходить зі сторінок преси десятиліттями. Екс-капітан англійської збірної Джон Террі й зараз зазнає розслідування за звинуваченнями в расистських коментарях.

Проте мусимо пам'ятати: британці пробачать своїх дідусів-антисемітів і свого Джона Террі, але Україна в їхній свідомості постраждала остаточно.

Україна просто не має нині публічних фігур, яким ще хтось на Заході вірить. Остання надія на Віталія Кличка - який говорить правильні речі, хоч і не завжди зрозуміло, - і на те, що його команда навчиться говорити з західною пресою по-західному. 

А кожну людину, яка зараз це читає, уклінно прошу: не робіть на стадіонах нацистських салютів під час Євро. Посміхайтеся гостям іншої раси. Не тицяйте у них пальцем.

Пам'ятайте, що світ буде дивитися тепер не владу, не на "донецьких" і не на когось абстрактного, а на кожного з нас.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)