Сентябрьское наступление режима Януковича на общественных активистов

21 просмотр
Понедельник, 01 октября 2012, 15:56
Станислав Полянский
для УП

Хроніки подій останнього місяця свідчать про те, що біло-блакитні не просто зводять рахунки з політичними опонентами. Вони намагаються придушити будь-яку громадську активність в країні.

Великою мірою цьому сприяє безкарність чиновників та політична ангажованість правоохоронних органів.

Натомість чимало випадків тиску на людей через їхню громадську діяльність випали з уваги центральних ЗМІ. Так не має бути. Адже абсолютно неважливо, де саме влада порушує права людини – у столиці, в обласному центрі чи на околицях. Кожен такий випадок має стати резонансним.

Міліцейське свавілля проти "Відсічі"

Активістів кампанії "Помста за розкол країни" переслідували у низці областей – від Хмельницького до Одеси. Причина – листівки проти Партії регіонів.

Міліціянти всіляко перешкоджали громадянам висловлювати свою політичну позицію, тягаючи молодих хлопців і дівчат по райвідділках. Однак суди щоразу виправдовують активістів.

Та програш у судах не зупиняє МВС. Люди у формі продовжують займатися протизаконним політичним переслідуванням.

Апофеозом міліцейської "гарячки" проти "Відсічі" став суд над Катериною Чепурою, Василем Титаренком та Мироном Гордійчуком, який відбувся 20 і 24 вересня 2012 в Києві.

Усіх трьох було виправдано. Юридичних підстав і далі затримувати людей за розповсюдження листівок із закликом голосувати чи не голосувати за якусь партію – немає.

Чи не гидко самим правоохоронцям від того, що їх перетворили на охоронну фірму Партії регіонів? Можливо пора "натиснути на гальма"?

Державтоінспекція проти іванофранків ця Руслана Коцаби

Коцаба – журналіст, власник сайту "Народне Око", ввечері 8 вересня 2012 сидів у себе у дворі, коли раптом до нього з’явилися даішники, забрали документи на скутер, а самого повезли на наркологічну експертизу.

Поки Руслана принижували, вимагаючи у тверезої людини проходження усіх можливих аналізів, скутер тихенько угнали на штрафмайданчик. Паперова тяганина журналіста із правоохоронцями триває і досі, а завершиться не раніше листопада, коли відбудеться суд.

Існує припущення, що журналіст надто дратував місцеве ДАІ, друкуючи статті із відео, де даішники не надто привабливо виглядали.

Навряд чи така акція проти відомої в обласному центрі людини була спонтанним виявом гніву рядових працівників. Зазвичай, вони бояться журналістів як вогню. А тут – відверте зухвальство і невластива сміливість.

Вочевидь, десь в коридорах обласної Державтоінспекції вирішили заткнути рота Коцабі.

Але цим недолугим "наїздом" даішники вчинили собі ще гірше, адже тепер вся Україна знає про їхні незаконні дії, а репутаційні втрати місцевого ДАІ виявились незрівнянно більшими, ніж від публікацій "Народного ока".

"Регіональна" братва проти Олени Степанець

Все почалося з того, що правозахисниця опублікувала в мережі Facebook повідомлення про майбутні фальсифікації у виборчому окрузі № 111 (Свердловськ, Ровеньки).

У ньому зазначалися цікаві подробиці того, як саме Регіони збираються забезпечити перемогу своєму кандидатові.

Так, членам ДВК пропонується видавати виборцям лише бюлетень багатомандатного округу, а бюлетень з мажоритарними кандидатами заповнювати власноруч. Під час підрахунку голосів зіпсовані бюлетені класти у стопку голосів за "регіонала".

І головне: були озвучені результати виборчих перегонів – рейтинги кандидатів – хто яке місце має зайняти! Власне, цей результат і мають забезпечити члени комісій на дільницях!

Наступного дня, зі слів авторки повідомлення, у неї відбулися специфічні зустріч та розмова. Кремезні чоловіки відрекомендувалися відділом безпеки підприємства ДТЕК, що являє собою комплекс фабрик та вугледобувних шахт. Його генеральний директор – Олександр Коваль – йде у депутати по 111 мажоритарному округу від Партії регіонів.

Дві години мужчини переконували правозахисницю не зчиняти галасу. Залякували "наїздами", але водночас і давали щедрі обіцянки. По-перше, посаду головного юриста на підприємстві. По-друге, "почесне" друге місце на виборах.

Опісля такої "співбесіди" непоступливу жінку було втягнуто в юридичну війну, приводом якої стало поширення фальшивих агітаційних листівок від її імені. Але суд став на сторону громадської активістки.

Наразі жорстке протистояння з "регіоналом" Ковалем триває.

Скандальні подробиці підготовки фальсифікацій в №111 окрузі пройшли повз увагу більшості центральних ЗМІ. Можна припустити, що схожі рознарядки роздають членам ДВК і в інших областях.

Епілог

Боротьба режиму Януковича із власним народом продовжується. Наостанок хочеться наголосити, що результат протистояння залежить не від президента Януковича, а від нас.

Якщо грамотно чинити опір, бандити відступають. Бо коли за тобою правда, тоді не страшно воювати.

Це й ілюструють історії "Відсічі", Руслана Коцаби, Олени Степанець та багатьох інших людей, яких через активну громадянську позицію переслідує влада. Але вони не поступаються власними принципами.

Станіслав Полянський, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)