Вперйод, в единое пещерное пространство!

30 просмотров
Пятница, 14 декабря 2012, 12:11
Сергей Гречанюк
писатель, публицист

Якби призначене на ранок 12.12.12 відкриття першої сесії ВР сьомого скликання довелося відкласти до вечора чи й на кілька днів, то причиною тому були б не снігові замети, які напередодні паралізували українську столицю, а таки ж Москва.

Звідтіль усе, звідтіль! І напосідливі морози, що їх так легко вгадують старезні народні синоптики – "чекаймо через три дні!". І безконечні заклинання про рай – соціалістичний чи капіталістичний – байдуже, аби лишень спільно і братньо…

І навіть кадрів у нашій незалежній усе більше звідти – тележурналістів і політтехнологів, міністрів і депутатів, зокрема й з дипломами суворорежимних вишів з іменем Дзержинського та без...

А якщо конкретно, то цього дня вчасному відкриттю сесії ВР міг завадити тамтешній скандальчик, коли прес-секретар президента РФ пан Пєсков звинуватив "Новую газету" у викраденні шпаргалок, підготовлених для зустрічі вдячного Путіна зі своїми довіреними особами.

Ну, ви розумієте: запитання, які дозволено буде задати, кваліфіковані й вичерпні відповіді, які російський нацлідер озвучить як свої…

Усе як у нас.

А яким боком тут, запитаєте, наші новообрані депутати? І чому члени фракції ПР, а йдеться саме про них, могли запізнитися на складання присяги?

Та ж річ у тім, що вони запрагли почати свою депутатську діяльність з акту ще врочистішого – з подячного молебню, який і відбувся у Києво-Печерській Лаврі.

Дякувати, звичайно, мають за що, тож у тремтливому передчутті многих благ і радостей, молилися, мабуть, ревно та, як авансувала напередодні їхня прес-служба, поголовно.

Атож, дякували геть усі – дружно й одноголосно, як за помахом руки Чечетова. Включно з тими, у кого інші боги. Бо однопартійці та однодумці у парламенті і по життю, вони тут, на території Московського патріархату, у певнім сенсі ще й, сказати б, одновірці.

Вірили чи бодай вдавали, що Москва за харківські угоди віддячить їм і їхнім спонсорам-олігархам дешевим газом.

Вірять, що так і треба: збувати російським "інвесторам" за половину ціни те, що вдалося приватизувати за чверть чи й украсти.

Повірять, мабуть, і Януковичу, якщо той після чергових гостин у Путіна 16-17 грудня скаже їм, що іншого виходу не було, що мусив після "А" в Ашхабаді, про можливість приєднання до деяких положень митносоюзних угод, видушити з себе і "Б".

Повірять тим легше, якщо погане для України ітиме в пакетній угоді – з хорошим для них.

Ярлик від ботоксного хана для двічі несудимого і пролонгація їхніх статусних можливостей на податкоутворювальній території – ось те, задля чого вони готові здати й останнє, включно з Гербом і Гімном.

До цього і йдуть – крок за кроком, разом з мерседесними борцями за комунізм у Верховній Раді та підгрібаючи "своїх серед чужих", заздалегідь інкорпорованих в опозиційні списки.

Поки що таких двоє – на совісті Яценюка, але ж ночі у грудні такі довгі-довгі, темні-темні, особливо перед "кінцем світу"…

Все-рівно, кажете, забракне голосів для "конституційних" трьохсот? А на цей випадок уже є закон про референдум, є і багатющий досвід у малюванні правильних результатів народного волевиявлення.

Є мегатонна агітація за Митний союз, федералізацію України та за її відмову від сланцевого газу, яку ведуть невідь ким фінансовані пропагатори "Русскага міра", дуже Американський Інститут в Україні та "Український вибір" кремлівського кума Медведчука, є…та багато чого є!

І нема такого гріха, якого не можна було б замолити – після скоєння чи й наперед.

За індульгенцією, мабуть, і прийшли регіонали до мого земляка – колишнього учня Луцького кулінарного училища, а нині намісника Києво-Печерської Лаври митрополита Павла.

Ну, прийшли то й прийшли, і добре, що хоч не зголосилися на екскурсію до печер – відклали на потім, бо інакше не встигли б на відкриття першого засідання ВР.

А знали б, що можна завиграшки втертися щойно підписаним законом про особисте голосування депутата, як у випадку з відсутніми в залі Табаловими, – неодмінно пішли б до тих мощів, про які мовив на вже згаданій зустрічі Путін.

Цитата мовою оригіналу з сайту Газета.Ру: "После развала Советского Союза ничего взамен не получилось. Даже коммунистическая идеология вышла из постулатов религии, в частности, даже кодекс строителей коммунизма, – сказал Путин. – Говорят, что Мавзолей не соответствует традициям. Почему? Посмотрите мощи в Киево-Печерской лавре, других монастырях. Вы можете их смотреть. Конечно, нам надо вернуться к корням, но, безусловно, на соответствующем уровне".

Це він про те, що муміфікований Ленін, який, на думку російських правозахисників, не має нічого спільного з мощами, лежатиме й надалі у мавзолейному капищі.

І останнє. Путін, побиваючись з приводу розпаду СРСР, цієї, як він постійно сугестує, найбільшої катастрофи минулого століття, пропонував пересвідчитися  у святості Леніна на прикладі печерних артефактів своїм довіреним особам.

Невже й наші обранці, бігцем подавшись за рекомендованим маршрутом до Святої Лаври, вирішили записатися в його довірені?

Таке, звичайно, трапляється: іноді вони повертаються. Але якщо "на соответствующем уровне", то нехай би вже проголосили новим "Інтернаціоналом" чи гімном нового союзу свою "Мурку". Принаймні слова і мелодію знають.

Сергій Гречанюк, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)