Почему оппозиция не в состоянии противостоять власти?

30 просмотров
Среда, 27 марта 2013, 12:30
Алексей Красноперов
политолог

Судячи з цілої низки останніх подій, опозиція переживає системну кризу. Опозиціонерам не вдалося досягнути жодних заявлених цілей за рахунок блокування парламенту.

Так, Власенка все одно позбавили мандата, попри всі заходи і заступництво Яценюка в суді. Владі ще під час першої сесії вдалося протиснути всі свої кадрові призначення і в уряді, і в Нацбанку. Все йде до відміни столичних виборів та перенесення їх на 2015 рік. Тобто жодна із заявлених цілей досягнута не була.

Подібні невдачі спіткали опозиціонерів не лише у парламентських методах роботи, а й у вуличних акціях. Об’єктивно, гордо названі революцією мітинги "Вставай, Україно!" зібрали вельми нечисленну аудиторією.

Принаймні, 10 тисяч учасників – це точно не старт нової Помаранчевої революції, як це анонсувалося напередодні заходу. Та й висвітлення у медіа протестів опозиції не заполонило ефіри.

Можна, звісно, довго аналізувати причини цієї невдачі: блокування інформації про акцію на провладних каналах, відсутність Кличка, який не долучився до Яценюка і Тягнибока, не правильно обране місце проведення заходу – Вінниця і Львів.

Адже революції не робляться в провінціях – вони відбуваються в столицях. У провінціях можуть початися хіба що бунти і заворушення.

Проте проблеми опозиції, які заважають їй ефективно протистояти владі, реалізовувати поставлені перед собою завдання, виконувати видані виборцям обіцянки і досягати власних цілей, видається, є значно більш системними, ніж провал однієї акції громадянської непокори.

Однією з основних проблем опозиційних політсил є відсутність чітко сформульованих і артикульованих пропозицій та ідей, які були б зрозумілими для їхніх виборців.

Тож з чим сьогодні опозиція йде до людей? Головна тема опозиції – персональне голосування. Але чи може вона сприйматися широкими колами виборців?

Давайте облишимо тут ідеї про те, що людям хочеться, щоб їхні обранці працювали чесно і таке інше. Насправді, у людей є базові потреби. І до них аж ніяк не входить потреба у персональному голосуванні депутатів.

До речі, потреба у звільненні Тимошенко до них теж не входить. І це правда, хоча я свідомо передбачаю жорстку критику цієї тези у коментарях.

Які ще є яскраві ідеї у опозиції? Звільнення Луценка? Повернення мандата Власенку? Висунення єдиного кандидата на виборах?

Все це стосується у свідомості пересічного громадянина лише самих опозиціонерів. І не стосується самих громадян.

Так це сприймають люди, і з цим нічого не поробиш. Для людей у опозиції немає нічого: ані ідей, ані дій. І участь, а точніше її відсутність, опозиціонерів у боротьбі зі столичною сніговою стихією – зайве тому підтвердження.

Ще однією проблемою опозиції є фактична криза лідерства і криза облич. Кого з лідерів опозиції ми бачимо, окрім трійки Яценюк, Кличко, Тягнибок? Фактично, нікого.

Є короткий список спікерів, яким доручено відвідувати ефіри і коментувати події для ЗМІ. Проте це не лідери, а просто люди, покликані "штовхати" промови. Альтернативних лідерів де-факто затирають і відтискають.

Взяти хоча б того ж Гриценка. Варто було йому виступити із критикою Яценюка, як він зник із публічної площини. І вже місяці ми фактично не бачимо його в ЗМІ.

Або Катеринчук, якому Турчинов завуальовано пригрозив виключенням із фракції, заявивши, що той, хто висуватиметься на столичних виборах всупереч волі фракції "Батьківщини", буде покараний.

Очевидно, що в таких партіях як "УДАР" і "Свобода" внутрішньої конкуренції немає навіть потенційно і поготів. А там, де є однодумство, немає думки. Звідки мають з’явитися яскраві месседжі, ідеї та пропозиції опозиціонерів своїм прихильникам, якщо немає внутрішнього діалогу, в якому креативна складова політики могла б формуватися?

Опозиція має змінюватися, бо, на мою суб’єктивну думку, у такому форматі опозиціонери просто не здатні протистояти владі. Якщо перед ними взагалі стоїть таке завдання…

Олексій Краснопьоров, політолог, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)