Простой солдат и моральный императив

75 просмотров
Понедельник, 03 февраля 2014, 21:38
Евгений Быстрицкий
философ, исполнительный директор Международного фонда "Возрождение"

"Реальні переговори почнуться тоді, коли їх вестимуть польові командири. Реальні переговори – не про крісла, а про життя і смерть. А поки правлять бал тилові щурі з обох сторін. Тварини ще впевнені, що вони будуть правити вічно. Але вони помиляються. Солдати знають більше."

Це пише Ігорь Луценко -- людина, яка пережила справжні тортури за спільну, достойну і велику, справу Майдану. Який дивом вижив після звірячого побиття. Який засновує на пережитих стражданнях своє приватне право давати абсолютно впевнену відповідь на дилему бути чи не бути, життя і смерті інших. 

Кожний може радити іншим робити той самий моральний і життєвий вибір, який робить сам чи сама. Втім, ніхто, за єдиним виключенням від Різдва Христова, не має на це абсолютного права. Стверджувальні приписи у цьому випадку -- морально ущербні.

Повноцінним є лише один моральний припис: роби лише так, щоб твій вчинок міг слугувати правилом для всіх. 

Всі -- це не лише солдати. Не всі є щурі, навіть на тлі живого героя, що мучився, чи героями загиблими. Серед тих всіх, у тому числі на Грушевського, завжди є ті, хто солдати, а також ті, хто всім серцем підтримує їх. Навіть щурі. 

Без цих всіх -- солдати не потрібні. Без всіх -- їм вже немає чого захищати. Тому солдати не знають більше. Без всіх -- вони не знають нічого. Це стосується солдатів з обох сторін.

Коли ці всі -- спостерігачі, ті, хто фотографуються на тлі пожеж, й ті, хто всім серцем і розумом за нас -- призовуть їх, у тому числі і тилових щурів, тоді солдат отримає знання. Так вже сталося. Як станеться зараз не вирішує один, самий героїчний герой. 

Війна -- це не війна солдат і тилових щурів. Війна завжди є війною людських світів. Хто спрощує війну до кривавої сутички солдат, які зневажають тилових щурів, той готовий пожертвувати іншими. На це ні у кого немає права.

Хто цього не розуміє, навіть з причини власного героїзму та самопожертви, той може легко перетворитися на провокатора. 

Хтось мусить це йому сказати вголос.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)