Уважаемый Павел Петренко, вас дезинформируют и вводят в заблуждение

5721 просмотр
Среда, 07 июня 2017, 15:38
Андрей Вишневский
директор Координационного центра по предоставлению правовой помощи (2012- 2017)

Шановний Павле Дмитровичу, рік тому, коли ми анонсували програму "Адвокат майбутнього", на зустрічі з Президентом Канадської асоціації юристів Джоном Хойлзом Ви сказали, що станете тим Міністром юстиції, який надасть українській системі безоплатної правової допомоги (БПД) таку незалежність, яку мають аналогічні системи в Канаді, Великій Британії, Нідерландах…

Сьогодні Ви маєте унікальну можливість виконати свою публічну обіцянку і маєте віддану найвищим цінностям і закону команду професіоналів системи БПД, яка може допомогти Вам це зробити.

Менше місяця тому я приступив до виконання обов’язків заступника Міністра юстиції України. Як особа на політичній посаді, я утримувався від будь-яких публічних висловлювань щодо подій навколо системи БПД, хоча, природньо, маю свою думку стосовно всього, що відбувається.

По-перше, для мене драматичне значення має доля команди системи БПД, яку ми збирали і згуртовували протягом останніх 5 років, тому я не можу не висловити свою позицію.

По-друге, мені не байдуже те, як надалі функціонуватиме і розвиватиметься система БПД, якою буде її репутація і рівень людської довіри до неї.

По-третє, як член урядової команди, хотів би використати можливості моєї теперішньої посади для успішної реалізації очікуваних суспільством реформ і нових проектів Міністерства юстиції України.

Я зберігав мовчання, аж поки Ви не зробили публічної заяви, яка не лише порочить мою ділову репутацію як директора Координаційного центру з надання правової допомоги (КЦ) у 2012 – 2017 роках, а й містить неправдиву інформацію.

Для мене цілком очевидно, що Вас дезінформують і вводять в оману непрофесійні радники. Тому я відчуваю свій обов’язок допомогти Міністрові розібратись у реальному стані справ і прийняти відповідальне рішення, яке виведе систему БПД з кризи та підніме її на новий рівень заради суспільного блага.

1) Ви заявили: "У випадку призначення очільників Бюро правової допомоги представники територіальних управлінь юстиції брали участь у роботі конкурсних комісій, але фінальне рішення завжди залишалося за Директором Координаційного центру, який міг не погодитися із пропозицією комісій. Навіть коли громадськість публічно заявляла про категоричну незгоду з такими рішеннями і вимагала їх скасування, Міністерство юстиції не втручалася у роботу Координаційного центру".

Вимушений повідомити, що ця інформація не відповідає дійсності. Насправді, керівники бюро правової допомоги, що є структурними підрозділами місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги (МЦ) призначаються на посаду та звільняються з посади директором МЦ за погодженням з КЦ (абзац другий підпункту 3 пункту 15 Положення про центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 02.07. 2012 N 967/5 у редакції наказу Міністерства юстиції України від 24.05.2016 N 1487/5). Тобто фінальне рішення щодо призначення в усіх випадках приймалося директорами МЦ, а не директором КЦ. Дуже шкода, що Вам не навели ані загальної кількості, ані конкретних прикладів заяв "обуреної громадськості".

Неправда, відсутність реакції на очевидну несправедливість і обурення нею людей змушують мене зняти з себе "обітницю мовчання" і відреагувати також на деякі інші вчорашні висловлювання.

2) Ваша фраза "Ніхто не буде звільнений за висловлення своєї думки, у тому числі якщо вона спрямована проти Міністерства юстиції" насправді підтверджує те, що Вам збоку пропонують, перевищуючи свої повноваження, безпосередньо впливати на кадрові рішення в системі БПД, що належать виключно до відповідальності директора КЦ, хто б ним не був. І не має значення, позитивний цей вплив чи негативний; головне те, що він – незаконний.

3) Слова "Запрошую всіх керівників регіональних місцевих центрів та керівників бюро на відеоконференцію, яка відбудеться в приміщеннях обласних управлінь юстиції у вівторок, 6 червня, о 10:00. Друзі, приходьте. Долучайтесь! Будемо мати відверту розмову команди однодумців…" так само свідчать про намір Міністерства втрутитись у діяльність центрів БПД і навіть їх структурних підрозділів – бюро правової допомоги, на що Міністерство не має жодних повноважень відповідно до законодавства. Центри БПД (Закон України "Про надання безоплатної правової допомоги") є територіальними відділеннями КЦ, а відповідно до положення про них, їх директори є підзвітними і підконтрольними саме директору КЦ, а не жодному з посадових осіб Міністерства юстиції України, включно з Міністром та Державним секретарем. Положенням про центри, відповідно до міжнародних стандартів, не передбачено прямої взаємодії між центрами і Мін’юстом чи його територіальними органами. Саме це і є однією з гарантій незалежності системи БПД від політичного та іншого зовнішнього впливу.

Інституційна незалежність, якої вимагають міжнародні стандарти для систем БПД, є життєво необхідною для забезпечення професійного, неупередженого і ефективного захисту прав людини, коли держава порушує чи може порушити її права.

КЦ як раз і був створений з метою формування та забезпечення функціонування в Україні ефективної системи БПД. І саме до повноважень КЦ, а не Мін'юсту, законодавством віднесено повноваження щодо управління системою БПД. Але Ви не запрошуєте на відеоконференцію нікого з КЦ, що може тільки дивувати.

До останнього я буду сподіватися, що це дезінформування та непрофесійність Ваших радників. А мовчати, коли порушуються Закони України та загальноприйняті етичні норми, я не можу, навіть перебуваючи на посаді Вашого заступника.

З повагою Андрій Вишневський

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)