Клонування людини – за і проти

Понеділок, 26 листопада 2001, 14:01
Американці клонували людину. Ця звістка когось шокувала, а комусь додала надії на одужання. Релігійні організації ще після відомої овечки Доллі суворо засудили розробки вчених у цьому напрямку, а з винайденням клону людини – майже навісніють. Навіть відмовки вчених, які присягаються, що клонували людину тільки заради лікування невиліковних хвороб, не переконують світ.

Оголошення віце-президента американської компанії Advanced Cell Technology (ACT) Жозе Сибеллі про те, що у лабораторних умовах вдалося відтворити шість клітин людського ембріону відразу було сприйнято як дуже небезпечний винахід для людства. Хоча вчений цієї організації Роберт Ланза (Robert Lanza) одразу зазначив, що "нашим завданням не є клонування людини, а тільки винайдення шляхів лікування численних людських хвороб".

Ланза та його команда підтвердили, що у них немає наміру поміщати ембріон у жіночу матку для подальшого отримання людського клону. Але вже не вперше світова гуманістична громадськість осуджує розробки вчених у сфері клонування (в Європі після вдалого експерименту з клонованою вівцею просто заборонили дослідження з клонування). Але вперше дослідницький інститут відверто, не приховуючись, оголосив про свої вдалі розробки.

Керівництво Advanced Cell Technology невтомно повторює, що основним напрямком діяльності компанії є розвиток регенеративної медицини та лікування таких хвороб, як рак, СНІД, інсульт, діабет, хвороби Паркінсона та Альцгеймера. Тобто, отриманий штучним методом ембріон стане джерелом для вирощування стовбурних клітин, які мають властивість розвиватися у будь-якому типі тканин людського організму.

"З наукової точки зору, біологічної, об'єкти, які ми створюємо – не індивідууми. Вони - лише клітини, це не людське життя", говорить Майкл Вест (Michael West), один з учасників дослідження ACT.

Якщо ж наступні експерименти будуть успішними, то вчені матимуть можливість "вирощувати" таким чином цілі органи, а це, зрозуміло, відкриває численні перспективи для трансплантації, зазначає ВВС.

Advanced Cell Technology мала можливість активно працювати у сфері розробок з клонування, оскільки є приватною компанією, її діяльність не обмежується фінансово, на відміну від федеральних програм у сфері клонування.

"Справжньою віхою у терапевтичному клонуванні" назвала це досягнення Мері Енн Ліберт (Mary Ann Liebert), редактор біологічного Інтернет-журналу, який і помістив заяву вчених про свої досягнення.

Проте більшість стала на протилежний бік. Національний комітет з життєвих прав (Вашингтон) одразу ж виступив з дуже жорсткою критикою. Президент цього комітету Дуглас Джонсон навіть закликав американських конгресменів якомога швидше втрутитися у ситуацію. "Якщо конгрес не відреагує, ця корпорація побудує ферми з вирощування ембріонів".

З осудженням на адресу вчених виступив лідер американської більшості Сенату Томас Дешл. Він зазначив, що не дуже розуміє, про що йдеться, "але це небезпечно, це лякає". Я думаю, що це - хибний крок", - зазначив Дешл, який відомий світовій громадськості отриманням листа з сибірською виразкою. Не отримали вчені і схвалення від адміністрації Буша.

Тим часом конгрес США вже дуже близький до прийняття закону про повну заборону клонування людини на території США, а в деяких штатах дослідження вже заборонені. Газетні оглядачі відзначають, що прорив у сфері клонування людини поставить американську націю перед вибором, країну очікують дуже серйозні дебати, результат яких дуже складно передбачити.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді