Перший день Ющенка в Давосі: обійми у сугробах

Субота, 29 січня 2005, 03:05
...Із Цюриху потяг дві години їде крізь неймовірно красиві гори. Навколо – корабельні сосни, які прогинаються під снігом. Мороз мінус 15. Висота над рівнем моря – 1 500 метрів.

Давос – це село з вулицями, вкритими півметровим снігом – щороку стає столицею світу. Жити нема де не те що в самому містечку – у розпал Всесвітнього економічного форуму жодного вільного місця немає навіть у готелях Цюриху.

Вважається, що у Давосі вирішується доля світу – хоча жодного такого рішення, ухваленого за історію Форумів, згадати неможливо. Скоріше це місце для проголошення програмних промов. Щоб потім у мемуарах згадувати. А також це атмосфера для зустрічей друзів та інколи ворогів – у 1997 році тут очі в очі посварилися Сорос і Березовський.

У 2005 в Давос приїхав новий український президент Віктор Ющенко. У нього був не тільки пам'ятний виступ, але і видача чорної мітки зятю Кучми Віктору Пінчуку. Який, навпаки, хотів використати Давос як захисну стіну від неминучого гніву нового лідера України.


Перед головним пунктом програми – промовою на сесійному засіданню Форуму – Ющенко побачився з кількома важливими людьми: канцлером Німеччини Герхардом Шредером, керівником Євробанку реконструкції та розвитку Жаном Лем'єром і гендиректором Всесвітньої торгової організації із невимовним ім'ям Супачай Панітчпакді.

Крім того, у Давосі Ющенко провів переговори з найбагатшим бізнесменом світу Біллом Гейтсом, акторкою Шерон Стоун і актором Річардом Гіром.

"Ну що ж, Шредер підтримав ініціативи України по домаганню членства в ЄС!", - як завжди, охоче коментує майбутній віце-прем'єр з євроінтеграції Олег Рибачук. "На прохання Віктора Андрійовича бути адвокатом України в Євросоюзі він сказав: "Із задоволенням!"

Як це все виглядало – невідомо, бо журналісти не можуть бути присутні на "двосторонках". Але, схоже, задоволення німці не будуть розтягувати – Шредер запросив Ющенка відвідати Берлін у березні, а перед цим Київ проінспектує міністр закордонних справ Йошка Фішер.

Не менше радощі у Рибачука після зустрічі з шефами ЄБРР та СОТ. "Європейський банк готові залучити до одного мільярда доларів, щоб інвестувати в Україну! А щодо СОТ – до кінця року ми вступимо!".

"Ви впевнені?"

"Абсолютно!", - Рибачук людина, яка не буває в песимістичному настрої.

Але головний трофей Рибачук носить у кишені. Він відкриває маленький блокнот і показує: "Це мобільний Шерон Стоун! Завтра ми з нею ще раз зустрічаємося".

За словами Рибачука, вони будуть співпрацювати у питаннях боротьби зі СНІДом.


Річард, приїжджай на Україну

А що було на зустрічі з Річардом Гіром, довелося бачити на власні очі. За п'ять хвилин до свого виступу Ющенко провів високому міжнародному гостю екскурс у історію – України взагалі та помаранчевої революції зокрема.

Ющенко: "Стоять на майдані до мільйона людей! І не упало жодної краплі крові! Ми живемо у дивний час... Є відчуття, що те, що ми робимо – ми робимо на мільйони років, не звертаючи уваги ні на здоров'я, ні на обличчя. Те, що з обличчям – це епізоди... Це плата за позицію, це вхідний квиток... Але прийде час, і я буду таким же симпатичним, як ви!"

На останньому реченні Річард Гір показав, що існують люди, які здатні усміхатися в усі 32 зуби. Він обійнявся з Ющенком. Потім – фотографування.

"Ми вас запрошуємо в Україну", - продовжив Ющенко. "Треба зробити одну річ про історію України. У нас стільки епізодів, які треба підняти! Ми живемо в країні, яка 800 років не знала держави, забороняли мову, церкву!"

"Скільки-скільки, вісімдесят років?", - не розчув Гір, який до того мовчав – бо, напевно, уперше в житті отримував урок історії від президента.

"Ні-ні, вісімсот років! І от проходить вісімсот років – нація отримала незалежність! Чотирнадцять років незалежності – і тепер ми отримали свободу!".

"У нас була російська імперія, монгольська, польська, угорська. Були всі імперії...", - продовжував Ющенко Гіру. "У нас існують люди, які прожили все життя в одному селі, нікуди не виїжджали – і жили в п'яти різних державах!"

Ну і так далі ще протягом хвилини. Потім Ющенка покликали на сцену, він перехрестився перед сходами і почалося щось неймовірне - вперше за багато років тебе відвідує почуття гордості за свого президента.

Перед початком виступу Ющенка було показано невеликий ролик про помаранчеву революцію. Почалося відео з голосу Ківалова: "Янукович обраний президентом України". Потім хроніка подій у Києві, яка закінчувалася обличчям дитини з соскою.

Попри пізній час – а п'ятнична сесія Форуму уже закривалася – емоції у залі треба було гасити вогнегасником. Світові бізнес-лідери зустрічали Ющенка стоячи, а ведучий – керівник Всесвітнього економічного форуму Клаус Шваб – сказав, що президент України – "справжній герой".

Ющенко сказав "сенк ю!" і пішов на трибуну – розповідати про найближчі реформи і закликати міжнародних інвесторів вірити у них. Було видно, що він частіше намагається говорити більше від себе, а не з папірця, як це було в Страсбургу.

"Звертаюся до вас як президент – допоможіть Україні. І ви скоро побачити європейську красиву націю", - сказав Ющенко.

"Для нас надзвичайно важливо, шановні друзі, щоб в цей історичний час не тільки для України, але і для Європи – щоб ви були поруч з нами. Я вас вітаю від імені України і запрошую до України", - додав Ющенко.

"150 років тому український пророк Тарас Шевченко сказав: борітеся – поборете. Ми боролися і перемогли. Що цікаво – люди вийшли на вулиці не вимагати хліба, а об'єдналися у прагненні свободи"

"Україна засвідчила: європейські цінності об'єднують людей так само, як на оксамитовій площі Вацлава у Празі".

"Моя країна була мудрим і сильним, але сплячим слоном. Сьогодні він прокидається", - вжив Ющенко нову улюблену метафору – він її уже використовував під час виступу на сесії ПАРЄ.

У Давосі ж Ющенко також сказав, що віднині "час втрачених шансів закінчився – починається час використання можливостей".

Ющенко розповів, чим займеться на посаді президента:

"Ми здійснимо ряд кроків, серед яких – виведення із тіні національної економіки. Податки будуть знижені, але платитимуть їх всі. Найближчим часом привілеї для обраних будуть скасовано".

Другим кроком він назвав "відновлення макроекономічної стабільності", зокрема, збалансування бюджету.

"Третє – боротьба з корупцією. Мій уряд не буде красти, не будуть красти місцеві уряди. Бізнес буде відділено від політики, усунуто зайві перешкоди!".


З таким Давосом краще сидіти в Києві

Четвертим кроком Ющенко назвав "утвердження справедливого правосуддя". Також Ющенко пообіцяв, що "приватизація стане прозорою".

А далі прозвучала фраза, яка явно не розвеселила одну людину, що теж сиділа у залі. Звати його Віктор Пінчук.

Ющенко просто сказав: "До речі, декілька днів тому було накладено арешт на активи "Криворіжсталі" – об'єкта, який мав дуже сумнівну приватизацію".

Згадування цієї історії перед провідними інвесторами світу – все одно що в монастирі звинуватити у аморальності. Ці слова Ющенка – зовсім не те, про що мріяв у засніженому курорті Пінчук.

Він продовжує вибудовувати імідж благонадійного бізнесмена, у п'ятницю провів обід для учасників Всесвітнього форуму, що також є лінією захисту в конфлікті за "Криворіжсталь" (про ланч у Пінчука читайте в окремому матеріалі на "Українській правді")

Але Пінчук б ще більше засмутився, якби дізнався, що через півгодини у давоських кулуарах в інтерв'ю журналістам Ющенко продаж "Криворіжсталі" знову, як і під час виборів, назвав "крадіжкою".

Якщо ж повернутися до виступу Ющенка, то далі він говорив виключно про хороше – мрії про вступ до Європейського союзу. Як і в інших промовах протягом п'яти днів роботи президентом, стратегічною метою Ющенко назвав "Україна в ЄС".

"Заявку на членство в ЄС Україна має подати найближчим часом", - повторив він у Давосі.

"У мене є команда, здатна реалізувати план євроінтеграції. Є стратегія інтеграції, яка дає швидко досягнути критерії членства в ЄС".

І новий Кабінет міністрів, сказав Ющенко, працюватиме в межах стратегії членства в ЄС. "Щоб дії уряду були скоординовані, я ввів посаду віце-прем'єра з євроінтеграції", - додав Ющенко.

"Україна приступає до реалізації надзвичайно амбітних планів, але вони є реальними. Такими його роблять воля громадян України – вільної європейської нації", - сказав Ющенко.

Відразу після Ющенка слово для репліки було надано президенту Польщі Квасьневському. Він не підвів свого друга.

"Ми повинні підтримати Україну через інвестиції. Прийшов час повірити у слова пана Ющенка", - сказав Квасьнєвський.

"Треба допомогти Україні в спеціальному сенсі. Давайте відкриємо Україну! Для більшості це невідома країна, терра інкогніта... Відкрийте України в унікальний час – під час революції і після. Це велика нація з великими лідерами", - додав президент Польщі.

"Необхідно почати переговори про вступ України до ЄС. Це складна робота. Але якщо ми обговорюємо вступ Туреччини – то не повинно бути сумнівів у вступі України".

Закінчилося все це обіймами Ющенка і Квасьнєвського. Він, до речі, казав, що не винен, а це організатори його записали другим виступаючим до Ющенка.

Хоча, очевидно, що була змова. Втягнутим в яку виявився і керівник Всесвітнього економічного форуму Клаус Шваб. Він сяяв на сцені поруч з Ющенком, і крім цього, сказав, що Ющенко пропонував провести в Києві конференцію інвесторів. "Я сподіваюсь, пізніше ця зустріч відбудеться і всі отримають запрошення!".

Річарду Гіру, якому відразу почали вручати кришталеву нагороду за його доброту, був розчулений подвійно.

"Коли я послухав Віктора Ющенка, я зрозумів, що це все виглядає несправедливо – те, що я стою на сцені, ви мене вітаєте...". Гір і Ющенко в чергове обнялися. Пізніше, коли за нагородою вийшов музикант Лайонел Річі, він теж відчув плече президента України.

Але це свято треба було уже нарешті закінчувати – бо наступний етапом були б масові братання залі і кулуарах.

Увечері Ющенко дав обід у найкращому готелі Давосу "Бельведер". За столом разом з президентом України сиділи росіяни Борис Нємцов і Анатолій Чубайс, директор глобальних програм Світового банку Даніель Кауфман, президент Євробанку реконструкції та розвитку Жан Лем'єр з дружиною і Джордж Сорос.

За другим за значимістю столом були керівник "Роснафти" Сергій Богданчиков, Роберт Дудлей – президент компанії ТНК-Брітіш петролеум – з дружиною, голова компанії "Ернст і Янг" Джеймс Турлей, керівник "АВВ" Фред Кіндл, глава російського "Внешторгбанка" Андрій Костін, віце-президент "Боїнга" Томас Пікерінг.

Керівник СУАЛ-холдингу Віктор Вексельберг, який минулого року для заспокоєння Путіна подарував Росії яйця Фаберже, залишав вечерю у доброму гуморі – він познайомився з президентом України. "Все це відрізнялося від тих прийомів, які я бачив у Давосі до цього... Якось все так душевно!".

Анатолій Чубайс виходив з прийому, трохи обійнявши Бориса Нємцова. "У вас класний президент", - сказав Чубайс. "Бережіть його", - додав Нємцов.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді