Заява Ющенка: Затримані конкретні вбивці Гії Гонгадзе. Убивство розкрито

Вівторок, 1 березня 2005, 16:41
Президент Ющенко зробив найбільш резонансну заяву з часу обрання президентом – затримано убивць Георгія Гонгадзе, справу майже розкрито. Чутки про цю сенсаційну звістку ходили політичними колами зранку. Офіційно це підтверджувати відмовлялися, поки це не зробив Ющенко. Вдень він вперше зібрав пресу в секретаріаті президента на Банковій. Він виступив із заявою, яку не читав, а говорив від себе. Формат зустрічі з журналістами не передбачав відповідей на запитання, тому подробиці оголошеного Ющенком невідомі.

Для мене, мільйонів українців, для всієї нації, для мого народу плямою було те, що в історії новітньої України залишаються нерозкритими десятки гучних справ, серед яких справа Гетьмана, Гії Гонгадзе, Александрова, В'ячеслава Максимовича Чорновола. Цей список можна продовжувати не на одній сторінці.

Якщо країна не навчиться давати відповідь, хто це вчинив, ми будемо мати слабку перспективу у своєму розвитку.

Для мене розкриття цих справ є одним із сенсів мого президентського життя. У кожній області та у цілому по Україні ми повинні продемонструвати, що в цій країні є закон.

Розкриття вбивства Гії Гонгадзе є особливим політичним, моральним, людським зобов'язанням особисто моїм, моєї команди перед пані Лесею Гонгадзе, перед своєю країною, перед міжнародною спільнотою.

У нас сьогодні є підстави стверджувати, що убивство Гії Гонгадзе розкрито.

У зв'язку з цим затримані конкретні вбивці Гії Гонгадзе, вони дають покази. Учора, коли ми робили відповідні розробки цієї операції, я познайомився з обставинами останніх годин життя Гії Гонгадзе. То страшна смерть, яка зафіксована в показах конкретних вбивць.

Мені тяжко було повірити, що в цьому тисячолітті люди, які відносяться до державних службовців, здавалося, всім забезпечені, можуть мати таку злість, таку ненависть, таку тваринячу поведінку по відношенню до своїх громадян.

Моє головне сьогоднішнє завдання разом з правоохоронними органами дійти до головного – хто організовував і замовляв це убивство. Зараз слідство переходить до цього етапу.

На мій погляд, те що вбивство не розкривалося чотири з половиною роки і зараз розкрито за декілька тижнів нової влади – це свідчить, що попередня влада не тільки не мала політичної волі його розкрити... Попередня влада не тільки мала дефіцит бажання його розкрити... Але що важливо заявити – попередня влада була дахом для вбивць.

Тому стає зрозумілим, чому Васильєву не вдавалося це зробити як генеральному прокурору, чому Васильєв розпустив всю слідчу групу, яка займалася цим вбивством. Чому відправив у відставку тих заступників генпрокурора, які вели справу. Мета була одна – ніколи не розкрити це вбивство. Так повести слідство, щоб там не було ніколи докопано до правди.

Я не виключаю того, що зняття генпрокурора пана Піскуна було пов'язано з тим, що слідство значно наблизилося до розкриття цієї справи. Я не виключаю цього.

Я маю повне моральне право звернутися до людей, які в останні тижні так ефективно працювалися. Я хотів би подякувати перш за все працівникам Генпрокуратури, генпрокурору, який персонально вів дізнання певних осіб... Службі безпеки, яка забезпечила оперативні дії, особливо в останні декілька днів, Міністерству внутрішніх справ, де знайшлися професіонали, люди честі, які разом із іншими правоохоронними структурами ефективно працювали оці декілька тижнів.

Я знаю кожну деталь, яка була зроблена силовиками в цьому напряму, і як громадянин і президент пишаюся тим, що в цих рядах збереглося стільки достойних чесних людей.

Коли пізно розглядали всі обставини, пов'язані з убивством Гії Гонгадзе, з арештом тих осіб, які є живі, і їх треба було дуже оперативно локалізувати, я як президент був щасливий, що наближаємося до точки, що мільйони українців отримають хоча б шматочок надій, що в цій країні прийшла та влада, яка забезпечить реалізацію їм надійного майбутнього.

Я переконаний, що це торжество верховенства права, торжество громадської позиції дуже багатьох людей, які так довго роками очікували.

Я тепер можу сказати своїм дітям, хто і як убив Гію Гонгадзе. Моя мета, друзі, бачити мою країну країною, де панує верховенство права, де перед законом всі рівні.

Тому я прийняв рішення про формування Національного бюро розслідувань, яке повинно сконцентрувати в собі розслідування найбільш гучних нерозкритих справ плюс ведення антикорупційної діяльності в органах систем влади.

Особливо я хотів би звернутися до пані Лесі Гонгадзе, з якою я кілька днів тому зустрічався, коли була проведена досить сумна розмова. Я бачив, як у пані Лесі жевріла маленька надія, що вона дізнається, хто убив її сина, як його убили. Я сьогодні схиляю голову перед пані Лесею Гонгадзе. Двічі схиляю, бо я коли ознайомився з матеріалами останніх годин його життя – це злодійство, яке зроблене над тілом її сина, не достойне навіть середньовічних часів.

Сьогодні я можу сказати пані Лесі: я і моя команда обіцяли розкрити цю справу, і ми це зробили. Наближається той час, коли ми тілу Гії Гонгадзе зможемо дати земний спокій.

Вибачте, будь ласка, за трагічний характер нашої першої розмови. Але я думаю, що цією розмовою ми відкриваємо у своєму серці торжество багатьох почуттів, які роками спали, були приспані. Я сумую з однієї сторони. З іншої - я тішуся, що ми накінець-то можемо поставити крапку у справі. Я вас вітаю з цим.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді