Заступника нового мера Одеси Гурвіца підозрюють у зв'язках з міжнародним злочинцем Могилевичем

Четвер, 5 травня 2005, 17:51
Вахтанг Убірія був пов'язаний з українською залізницею багато років. У середині 1990-тих він працював заступником директора Південно-Західної залізниці й займався питаннями транспортування нафти рідними рейками. Убірія став об'єктом посиленої уваги з боку правоохоронців багатьох країн через підозри у зв'язках з організованою злочинністю.

Тоді Убірія заперечував подібні обвинувачення. Проти нього ніколи не порушували кримінальні справи, але, кажуть, він був обвинувачений в одержанні хабарів. Проте, цей факт підтверджений не був.

Нещодавно, без будь-яких розслідувань, мер Одеси Едуард Гурвіц призначив Убірію своїм заступником.

Відповідно до звіту ФБР за 1994 рік, Убірія був названий особою, пов'язаною із шахрайськими схемами постачання нафти – організованими російським громадянином Семеном "Севой" Могилевичем, який підозрюється в організованій злочинності.

Убірію також вважали головним підрядником при продажі нафтопродуктів з Росії через фірму "Аригон ЛТД", яку очолювали Могилевич і його близький компаньйон Ігор Фішерман. Крім того, Убірія, імовірно, володіє київською компанією "Вахтадір".

 
Вахтанг Убірія
 
Під час візиту Убірії до Сполучених Штатів в березні 1994 року, СБУ повідомило ФБР, що він попрямував туди для зустрічі із представниками організованих злочинних угруповань. Тоді Федеральне бюро розслідувань відзначило, що в місті Філадельфія він зустрівся із кримінальним авторитетом Олександром Рудавським ("Різаний").

У своїй книзі "Червона Мафія", опублікованій в 2000, Роберт Фрідман писав про Убірію: "Будучи другом Могилевича, він (Убірія) був причетний разом з ним до здирництва, шахрайства й нелегальних валютних операцій".

Наведені вище твердження можуть бути підтверджені або спростовані СБУ, у якої має бути інформація про зв'язки Убірії й Могилевича. Те, що в української спецслужби були ці дані, підтверджується в розмові, записаній Миколою Мельниченком, в якій колишній глава СБУ Ігор Смєшко говорить із Кучмою про Могилевича.

На жаль, Генпрокуратурою ніколи не велося жодних розслідувань дій Могилевича в Україні. На сьогоднішній день усе, що є – це чутки й непрямі докази, включаючи натяки, що Могилевич пов'язаний з дуже високопосадовими чиновниками в парламенті і їхніми помічниками, а тепер і з мером Одеси.

Розслідування зв'язків Могилевича з НАК "Нафтогаз" і конкретно з колишнім президентом Леонідом Кучмою й Леонідом Деркачем, якщо воно й існує, не одержало розголосу.

Для України важливо припинити чутки навколо цієї персони і його людей в Україні, які здаються нескінченними, і або пред'явити їм усім обвинувачення, або очистити їхні імена.

Могилевич уже був обвинувачений судом Філадельфії й знаходиться в розшуку, оголошеному ФБР, разом з Ігорем Фішерманом. Він спокійно живе в Москві, і, схоже, що російська влада не надто стурбована його діями й не дуже поспішає видати його американському правосуддю.

Щодалі, тим більше. Розслідування зв'язків "Нафтогазу" з Могилевичем неминуче веде до верхівки "Газпрому" і, можливо, в адміністрацію президента Росії. Топ-менеджери Путіна й особисто Путін не знаходяться над законом, і якщо з'ясується, що вони пов'язані з Могилевичем або захищають його від правосуддя, вони мають привселюдно відповісти на ці обвинувачення.

P.S. "Українська правда" звернулася за коментарем викладеної інформації безпосередньо до приймальні Вахтанга Убірії в Одеській мерії. Реакції звідти поки жодної не надійшло.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді