Ющенко заборонив ДАІ – після того, як воно його ледь не вдарило в лоб

Вівторок, 19 липня 2005, 14:36
Президент Ющенко зробив те, чого від нього давно очікували народні маси: видовищ! Він почав прилюдні чистки владних структур – і першою жертвою стала міліція. Крім вимоги звільнення кількох начальників, Ющенко торкнувся близького людям лиха. В підсумку – ліквідація ДАІ, яку Ющенко обіцяв здійснити у вівторок.

Як уже не один раз помічалося, Ющенко став злий. А також незадоволений багатьма своїми підлеглими, характеристики яким він тепер не соромиться давати публічно.

Наприклад, на колегії МВС Ющенка обурив керівник запорізької міліції, який попросився виступати російською мовою:

"Шановні друзі, давайте домовимося... У мене колись був один товариш – посол, великий шанувальник України із скандинавської країни. Він прийшов до України чи з Грузії, чи з Казахстану. І на одній зустрічі жартома він сказав: Вікторе Андрійовичу, у мене собака є, так я її за три місяці перевчив на українські команди. До того вона грузинські команди виконувала чи казахстанські. Ви – державні службовці, друзі! І як законники маєте виконувати закон про мову – державний службовець повинен володіти ломаною українською мовою".

Візит до МВС Ющенко почав з перегляду галереї міністрів внутрішніх справ України і Української Радянської Соціалістичної Республіки. Луценко підвів його саме в той кут, де висіли портрети НКВДистів, а під ними – Микола Білоконь і Юрій Кравченко.

Міністр і президент про щось пожартували, після чого Ющенко бадьорим кроком пішов до зали. "Ну, зараз їм вмажу!", - мабуть, подумав він.

Однак першим вмазав Луценко. А Ющенко його в цьому підтримав.

Під час наради в МВС всі помітили невдоволення Луценка і Ющенка міліцією. Але мало хто звернув увагу на солідарні заяви президента і міністра внутрішніх справ щодо найголовнішого правоохоронного органу – Генпрокуратури.

Як кажуть деякі поінформовані люди з Банкової, у Ющенка накопичується критична маса невдоволення генпрокурором Піскуном. І, начебто, президент уже навіть оголосив конкурс серед свого найближчого оточення – вносити пропозиції, хто кого бачить на цьому місці. На що Порошенко запропонував прізвище заступника генпрокурора Шокіна, а Зінченко – керівника профільного комітету Верховної Ради Стретовича.

Під час засідання колегії з різкою критикою прокуратури виступив також Луценко. Фактично він звинуватив Генпрокуратуру у найголовнішій публічній проблемі – чому заяви про порушення справ проти багатьох колишніх кучмістів закінчуються не судом, а прес-релізом з прізвищами колишніх господарів життя.

"Треба припинити піар в такий спосіб, який дискредитує владу в цілому!", - обурився присутній на колегії МВС секретар Радбезу Порошенко.

Луценко сказав, що за ці кримінальні справи відповідає прокуратура. "Вона буквально завалена кримінальними справами. Фізичної можливості їх розслідувати у прокуратури немає", - заявив він. Далі почало ікатися Піскуну – його стали активно згадувати. Сам він був невідомо де, але на колегію не прийшов.

Луценко: "Я не можу не сказати, що інколи ми бачимо і небажання органів прокуратури підставити плече у єдиному фронті боротьби зі злочинністю."

Луценко розповів Ющенку, якого листа він отримав від Піскуна:

"Пам'ятаєте, я передавав вам список резонансних справ, по яким проходять високі посадовці. На ваше доручення вжити активних заходів я отримав відповідь з Генеральної прокуратури. В цілому вона зводиться до того, що мені нагадують, що не можна звинувачувати людину до рішення суду..."

"А в результаті пишуть: "Стосовно всіх службових осіб на даний час достатніх доказів причетності до вчинених злочинів немає. При таких обставинах вважаю, що складання та подання керівництву держави, та до інших органів влади таких списків є неприпустимим і таким, що порушує права громадян і спотворює реальний стан боротьби органів прокуратури зі злочинністю". З підписом "генеральний прокурор".

"Я вважаю, що це пряме свідчення, що прокуратура шукає причини, а не хоче разом з нами активно боротися!", - обурився Луценко.

"Ми готові виконувати будь-яке доручення прокуратури! Ніхто не скаже, що ми пасивно ведемо себе у справі будь-якого чиновника будь-якого рівня. Але, чесно кажучи, ми натикаємося дуже часто на боязнь місцевих прокуратур у так званих політичних справах", - поскаржився міністр.

"Вибачте, коли є справа, по якій проходять Боделан чи Гриневецький, а прокуратура Одеської області думає місяцями, чи порушити кримінальну справу... Коли те саме відбувається в Криму, Вінницькій, Волинській, Харківській, Чернігівській областях, міліція змушена звертатися до головного слідчого управління МВС, ми забираємо цю справу сюди, і тільки тоді є результат", - пояснив Луценко.

"Яскравий приклад – Вінницька область, колишній перший заступник обласної адміністрації, керівник СДПУ(о), який підозрюється у вчиненні злочину на п'ять мільйонів... Порушуємо справу в обласній прокуратурі, її розкидають по районам, розривають справу, закривають... Ми змушені знову забирати матеріали назад, відправляти в головне слідче управління МВС, домовлятися з головним слідчим управлінням прокуратури, і тільки за їх поданням до Печерського суду затримують пана Дмитренка. Чесно кажучи, така робота не є ефективною!".

За словами Луценка, це і є "головні причини, чому деякі політики і можновладці, які розкрадали державу, тікають за кордон".

Далі Луценко перейшов до найсвіжішого прикладу такого саботажу прокуратури:

"Віктор Андрійович, я відверто вам доповідав: як тільки було отримано дозвіл від генпрокуратури, пана Шокіна, на затримання Засухи – через 15 хвилин його дружина уже знала про це! А ще через годину колишній керівник ДАІ, по деяким даним, вивіз його з населеного пункту. Після того туди заїхав новопризначений прокурор Гайсинський, і був протягом трьох днів на території селища", - не приховував роздратування Луценко: "Чесно кажучи, це означає непідтримку радикальних дій міліції!"

Щоб Луценко теж міг саджати до тюрми такого рівня злодіїв, а не віддавати все прокуратурі, він запропонував Ющенку внести зміни до Кримінально-процесуального кодексу.

Для підсилення враження він згадав ще кілька прикладів:

"Ми готові до доведення всіх цих справ до суду, якщо буде добра воля прокуратури. Ми не можемо висунути звинувачення колишньому голові Держкомрезерву Песоцькому і державному службовцю третьої категорії Крючкову – нині перший заступник Рівненської адміністрації, щодо заволодіння коштів Міноборони в сумі майже 37 мільйонів гривень... Теж стосується справ про мільярдні збитки управлінь Укрзалізниці – всі на свободі, Укравтодору – всі на свободі, "Хлібу України" – там само!".

 
 
Доказом того, що все це Ющенку відомо, була його відповідь. Бо говорив він не спонтанно, а прочитав з паперу. Тобто хтось в секретаріаті президента написав Ющенку про це його невдоволення. Значить, небезпечна для Піскуна тема уже обговорюється на Банковій.

"Матеріали, які надходять від МВС і СБУ до прокуратури, там своєчасно не розглядаються. А потім пропадають. Думаю, що не безоплатно", - сказав Ющенко. "Корупція відтворює себе і при новій владі. На Майдані ми говорили, що минула влада є злочинною, що вона вкрала мільйони. Чому ж злочинці сьогодні не притягнуті до відповідальності?".

"Органами внутрішніх справ Сумської області викриті злочинні діяння Щербаня. Більше двох місяців Генпрокуратура забрала цю справу під своє провадження. Що по цій справі зроблено? Який резонанс?", - обурився на цей раз Ющенко.

"Це далеко не одинока справа. Тільки займаємося якоюсь серйозною справою, від нас обов'язково втече чи Пукач, чи Сацюк, чи Боделан, чи Щербань, чи мер Запоріжжя. Всі чомусь тікають, і Засуха в тому числі... Що ж у нас за сищики працюють?", - запитав Ющенко і доручив прокуратурі дати відповідь по кожній заблокованій справі.

Втім, якщо хтось думає, що Піскуну настали невідворотні лапті, помиляється Врятувати його може, по-перше, нерішучість Ющенка, а, по-друге, те, що глава держави їде до кінця тижня у Японію. Потім генпрокурору можна піти у відпустку – тоді його теж не матимуть права звільнити. Ющенко за цей час охолоне, і з ним переговорять лобісти Піскуна в оточенні президента (раніше за цією справою був помічений лідер фракції "Наша Україна" Микола Мартиненко).

Тож ці тривожні дзвоники ще не значать, що з Піскуном зроблять так само, як з іншим одіозним утворенням – Державною автомобільною інспекцією.

Про користь односельчан з Хоружівки

У третього президента України вимальовується характерна риса. Для того, щоб підбурити Ющенка на якісь радикальні дії, це має зачепити його особисто. Або хоча б когось із мешканців Хоружівки. У випадку з ДАІ наклалися відразу ці два фактори.

Для Луценка ліквідація Державтоінспекції була несподіваною. Він мав якесь своє бачення цієї теми, його влаштовував новий керівник цієї структури Коломієць, розбиратися з його профпридатністю міністр збирався у вересні. І міністр навіть хоче залишити його після реорганізації. Тому такого рішення Ющенка Луценко не очікував.

Як випливає зі слів президента, фінальною краплею були події останніх днів:

"Я позавчора їду на Говерляну, це Івано-Франківська область, на одному з перехресть, там де роза кругова, на самій складній ділянці безпеки руху стоїть ваш жигульонок з мигалками, і ходять троє правоохоронців. Зупиняють всіх підряд...", - пригадав Ющенко.

"Стоїть хлопець, я зупиняю машинку, питаю: "Яке в тебе тут завдання?" Він каже: "Віктор Андрійович, я зараз поїду". "Та почекай, яке в тебе завдання на день виписали керівники?"

Далі Ющенко значно підвищив голос і ледь не перейшов на крик: "Поїдьте в Чехію, поїдьте в будь-яку країну, кого ви побачите на дорозі? Пане генерале... (звертається до керівника ДАІ) Скільки вам ще треба прослужити, щоб дожили до елементарних поняттів у своїй роботі? Тому що треба збирати касу! Я тричі попередив міністра: якщо ДАІ буде під кущами з бузиною сидіти, ДАІ не буде в цій країні".

Ющенко: "Ви дискредитували цю службу! Тому я прийняв рішення: з сьогоднішнього дня ніякого ДАІ в Україні не буде. За одну добу прошу підготувати проект указу з цього приводу".

От так все і було.

А могло бути й зовсім інакше для працівників смугастого жезлу, якби Ющенко не поїхав на Говерлу. Саме там він ще кілька разів зіткнувся з цим міліцейським дітищем.

Ющенко: "Їдемо, біля Яремчі мчиться ескорт – з мигалками червоними і синіми, нахально, по осевій лінії. Перша машина ДАІ, два джипи, друга машина ДАІ... Як дискотека світиться! Гоне по осьовій. Я за кермом був, єлє-єлє встиг утекти, уже на тротуар виїхав. Тоді кажу: хлопці, а ну перевірте, що це за ескорт?"

"Оказується, ведуть машини Зінченка і Тарасюка. Дві машини ДАІ веде дві машини пусті. Я відверто кажу – і Ігорю Тарасюку, і Олександру Олексійовичу: "Гонять по Івано-Франківщині такими кортежами – що про нас подумають люди?" Вони хрестяться-моляться: "Віктор Андрійович, ми приїхали з вами літаком і поїдемо літаком, жодного нашого автомобіля тут немає".

Фінал цієї першої історії Ющенко підвів такий: "Місцева влада, щоб підлизати, виділила два автомобіля, дві машини супроводження ДАІ і гайсає по області! Питається, хто давав право під час такого маневру використовувати зовнішню сигналізацію?"

Друга історія з президентом трапилася в цей же день: "Проїхали кілометрів 15 – заїжджаю в Яремчу. Знову сиджу за кермом... По обочинах, як правило, стоять машини. Іде злива, проїжджа частина – метрів п'ять, не ширше. Гоне напроти мене по осовій, з мигалками щось друге, ескорт... Я поставив на осьову лінію свою машину, закрив очі, думаю: робіть що хочете з цією машиною".

"Встигли зупинитися. Виходжу, запитую: "Яких дідьків ви везете?" Адже ми домовилися, що в цій країні з мигалками ніхто не їздить – починаючи від през... (тут Ющенко зупиняється і починається сміх.) Це я перебрав!.. Але починаючи від міністра ніхто їздити не буде. Я тих мигалок не хочу, послухайте мою службу – в неї інший клопіт: я постійно їду в авангарді, ці мигалки бо зна де, я не знаю... Я не хочу, щоб дискредитувалася влада. Я сам доїду до роботи, куди мені потрібно..."

Далі Ющенко розповів, хто ж його ледь не ударив лоб у лоб: "Зупиняємося: "Хлопці, кого ви везете?" "Це супроводжуємо управління державної охорони..." Але ДАІ веде, з мигалками, сиренами... Там калюжі. Хто іде по тротуару, відскакують, як кури у селі, бо швидкість кілометрів вісімдесят. Видно – понт, неповага до всіх".

"Я просив би, щоб востаннє це бачив. У нас є спільні з вами права дорожнього руху – для вас, для мене і для всіх громадян", - попередив Ющенко уже значно м'якшим голосом байкаря.

А як же друга складова – історія про Хоружівку? Ющенко розповів:

"Це було в березні місяці... Приїжджає до мене один там колега... Це водій з села Хоружівки приїхав. Каже: "Віктор Андрійович, я тобі дякую! Три області проїхав – ні один ДАІшник мене не зупинив". Ви тільки уявляєте, за що люди дякують?! Що він нормально, як громадянин, гордо проїхав по дорозі, нічого не порушив і нікому не давав хабара..."

"Чотири дні назад зустрілися, каже: "Віктор Андрійович, те саме!... Більше тільки беруть. Якщо "беркут" – треба двадцятку, менше просто не беруть, це еліта. І тарифи там другі. І ставка за ризик збільшилася".

На останок Ющенко наказав керівнику ДАІ: "Зараз я прошу – терміново зніміть людей з доріг". Друга вимога – він окреслив, яка має бути нова Державтоінспекція: "Щоб вам люди дякували, щоб діти підходили, шукали допомогу, як вирішити свої маленькі проблеми".

Однак на цьому революція, вчинена Ющенком, не закінчилася. Наступним пунктом його вимог стало знищення всіх спецномерів – і старих, які були при Кучмі, і синіх, запроваджених Луценком для міліції, і нових тризначних для керівників постреволюційної держави.

"По номерах ДАІ не виконала моє розпорядження... Тому я просив би відповідальних відправити у відставку. У нас повинні бути єдині номери для всіх, починаючи від президента. З 1993 року у мене одні номери з семи букв і цифр, виписані на якомусь хуторі... Я пройшов з ними прем'єрство, я хочу бути при них президентом. Я не хочу, щоб там було МІ, ВР, КМ... Слухайте, для чого ви так мавпуєте? Кому треба знати, де працюють ті люди, які їдуть в цьому автомобілі? Для них що, інші правила? Та ні!"

Найцікавіше ж – що боротися з цими крутеликами Ющенко доручив тим, кого... за годину до того ліквідував. Тобто автоінспекції – справді ж, не "Беркуту"? Адже Ющенко сказав: "Давайте домовимося – в 10 разів більше зупиняйте машини, де написано ВР, МІ... які ще собачі назви? Перевіряйте вогнегасники, скриньки різні. Доки ми не доведемо, що в цьому суспільстві всі повинні їздити під рівними номерами і одними правилами дорожнього руху".

Луценко повідомив президенту, що вони не можуть відбирати номери, бо це приватна власність. Ющенко ще раз порадував фразою: "Це мене трошки дивує, що міліція щось не може! Міліція все повинна уміти!".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді