"Завданням Мельниченка було нести біля Кучми валізку, яка глушила сигнали вибухових пристроїв"

П'ятниця, 12 серпня 2005, 14:28

"Українська правда" публікує другу частину розповіді колишнього першого заступника голови Управління державної охорони, екс-керівника охорони Кучми Сергія Кислова. У липні він вийшов на редакцію з проханням оприлюднити інформацію про те, що відбувається всередині відомства, яке займається охороною перших осіб країни. Паралельно ми звернулися до Управління держохорони, однак замість коментаря одержали попередження про відповідальність у випадку публікації.

Першу частину читайте тут: "Ющенко з усією охороною були скошені сильним електричним розрядом".

ЮЩЕНКО ЗА КЕРМОМ

Те, що президент Віктор Ющенко сам їздить за кермом свого автомобіля – це порушення всіх інструкцій! Іноді навіть офіцер безпеки, який за законом повинен знаходитися з президентом в одній машині, взагалі сідає в інший автомобіль.

Більше того, Ющенко не просто сам постійно сідає за кермо, коли їде додому. Але він возить й інших президентів! От нещодавно до нас приїжджав президент Хорватії: Ющенко сам сідає за кермо, саджає поруч із собою президента Хорватії...

Це не передбачено ні протоколом, ні охоронними заходами! Однак Ющенко навіть відкриває в машині вікна і їде так вздовж по вулицях. У такому випадку порушуються правила безпеки не тільки щодо президента України, але і гостя – глави іншої держави. А за законом відповідає за це наша охорона.

У нас, як в аналогічних структурах за кордоном, є "гараж особливої норми" – за ним закріплені автомобілі, якими користується президент. Начальником гаража зараз призначили цивільну особу... Він водій, був на Майдані, йому присвоїли звання лейтенанта і призначили начальником великого підрозділу, який відповідає за безпеку! Уже всі наші закордонні колеги, з якими ми підтримуємо зв'язок, особливо з країн СНД, сміються з цих призначень.

Ющенко за кермом на День перемоги 9 травня 2005 року

У системі охорони президента є водії, що возять главу держави – водії основного автомобіля і резервного. І на посадах водіїв основного автомобіля залишилися люди, які працювали раніше. А на водіїв резервного автомобіля взяли цивільних осіб – у дуже швидкому порядку, без проходження перевірок...

От, наприклад, коли мене зараховували, я проходив медкомісію, складав фізичні нормативи, проходив психолога, проводили на мені спецперевірку. Але так відбувається з кожним офіцером, який приходить у таке відомство, як Управління державної охорони.

Тут же людей зарахували в систему УДО, присвоїли їм звання прапорщиків або офіцерів. І, що найцікавіше, їм зарплату підвищили, а водіям основного автомобіля, які залишилися від старої влади – залишили на тому ж рівні.

Є таке поняття, як психологія колективу. Я розумію, що керівники УДО, які прийшли, далекі від таких понять. Так розділяти людей за рівнем зарплати – це просто нонсенс! Такого ніколи не було, є градація: офіцер одержує скільки-то, далі пішли оклади за посадовими сходинками військової служби, враховується вислуга років і так далі.

Крім Ющенка, також своїх людей у систему Управління державної охорони привела і Юлія Тимошенко. Це співробітники комерційної охорони, що працюють з нею ще з Дніпропетровська. Вони також були зараховані поспіхом порядку, протягом місяця – тоді як проходження всіх комісій і перевірок займає, як я говорив раніше, термін до одного року.

УДО ПІД ЧАС ВИБОРІВ

Після перемоги Ющенка нового начальника Управління держохорони Петра Плюту представляв керівництву держсекретар Зінченко. Був абсолютно непідготовлений виступ! Є стенограма, де він розповідав, що офіцери нашого Управління не мають честі, що вони охороняли ферми, спиртзаводи... Просто відкрив би закон – там перераховано перелік об'єктів і осіб, яких ми охороняємо. І охороняємо ми їх у рамках закону.

При представленні Зінченко каже: "Відомий факт про так зване отруєння президента. От якби два офіцери УДО знаходилися поруч з Ющенком в той момент на дачі в Сацюка, ще невідомо, як би все повернулося...".

Зінченко, говорячи про це, трохи підставив тільки-но призначених начальників УДО – колишніх офіцерів охорони Ющенка. Адже вони за законом мають постійно знаходитися з охоронюваною особою! А він каже: "Як шкода, що їх не було, Віктор Андрійович їх відпустив!". Такого не буває! Вони переступають межу закону, за якою настає відповідальність.

Ми – колишній керівник УДО і я як його перший заступник – під час виборів домоглися того, щоб не перетворювати Управління держохорони в політичний клуб. Начальник УДО зібрав нараду з керівним складом і сказав: ваше право – за кого хочете, за того і голосуйте. Але є функціональні обов'язки, ви охороняєте чинного прем'єра Януковича і кандидата в президенти Ющенка. До речі, ми за законом охороняли всіх кандидатів у президенти України.

Взагалі ж під час виборів були різні позиви і бажання в деяких осіб, щоб люди переметнулися. Але всі витримали з честю такий непростий етап.

З іншого боку, наприклад, є випадки з комендантами охорони в адміністрації президента, у Верховній Раді та у ЦВК – усі ці будинки ми охороняємо. Вони всі полковники і вони всі входять до системи УДО. Як тільки змінилася ситуація, двох комендантів змусили написати рапорти "за власним бажанням", а одному незаконно оголосили стягнення, незаконно зняли з посади, коли він знаходився на лікарняному, вигадуючи різні "гріхи".

Це полковник Косар, комендант Верховної Ради. Нещодавно був суд, який визнав, що накладення стягнення незаконне, його треба скасувати і терміново відновити на посаді. Ви ж пам’ятаєте ці події, коли штурмували Верховну Раду, а він чітко діяв у рамках закону. Йому придумали "ліве" підґрунтя, покарали і зняли з посади. Але він – офіцер, який прослужив у системі ще більше, ніж я, дослужився до полковника, має низку урядових нагород, грамоту від голови Верховної Ради, Кабінету міністрів.

Навіть зараз, коли суд визнав неправомірними дії Плюти, з даним офіцером просто не підписують контракт на подальше проходження служби в односторонньому порядку. Йому в обличчя кажуть, що "все рівно не дамо тобі служити – якби в дні революції ти повівся так, як потрібно було нам..." А він повівся чітко в рамках закону.

В усіх цих історіях є навіть такий смішний факт. Після того, як було побудовано контрольно-пропускний пункт біля Управління держохорони на Богомольця, там на паркані були зроблені певні візерунки. Потім ми побачили, що на цьому візерунку простежується буква К, і пожартували, що це значить "Кучма". Так от, після революції по всьому периметру паркана два дні займалися тим, що зрізали букву К "болгаркою".

"ЗАМАХИ" НА КУЧМУ

Коли наприкінці 2003-початку 2004 років Кучма відпочивав у Баден-Бадені, від СБУ, Служби зовнішньої розвідки і приймаючої німецької сторони надійшла інформація, що готується замах.

Уже будучи в Баден-Бадені, співробітники особистої охорони президента при відпрацюванні охоронних заходів побачили чоловіка з автоматичною рушницею й оптичним прицілом. У нього ще на голові був капелюх з пером, як у мисливця. Хоча ця територія – заповідна зона і полювання в радіусі 50-100 км заборонено. Офіцери особистої охорони тоді вчинили в межах законодавства Німеччини і здали цю людину в поліцію. Подальша його доля нам не відома.

Щодо ж воріт біля адміністрації президента на Банковій – це маячня, що розповідали людям: що Кучма боявся, відгороджувався цим парканом. Був випадок – один житель, здається, Запоріжжя, на КамАЗі-бензовозі, на повній швидкості хотів проскочити до адміністрації президента і зробити там або самоспалення, або теракт. Це було в 2001 або 2002 роках.

Зараз, коли прийшов до влади Ющенко, сказали: "Це не треба, у нас все близько до народу, все відкрито". І зняли ці ворота…Але сьогодні ви бачили, яке розгорнулося там будівництво. І за проектом там вже планується триметровий паркан, повністю перекриваються житлові будинки навпроти. Мешканці виступали з протестами, що вони додому до себе потрапити не можуть.

ІСТОРІЯ МЕЛЬНИЧЕНКА

Свого часу було подано три рапорти, щоб його відкомандирували до підрозділу оперативно-технічних оглядів в охороні президента. І я як відчував – на всіх трьох рапортах є моя віза "заперечую". Просто були більш високопоставлені керівники, які приймали рішення. Тоді в мене була інтуїція, що це людина не наша, не "дев’яточник".

Мельниченко служив у технічному підрозділі, але був прикомандирований до охорони президента. Є відомі фотографії, де на задньому плані за президентом Кучмою видно, як Мельниченко йде в ешелоні. Але ніхто ж не розповідає, чому він там йшов.

Мельниченко і Кучма. 1999 рік

Це один з заходів безпеки охоронюваної особи – Мельниченко йшов з валізкою, яка на певному радіусі глушила сигнали вибухових пристроїв. От це була його функція – нести таку валізу, у разі потреби її включати.

Я не думаю, що Мельниченко робив записи в кабінеті Леоніда Кучми. Навіть якщо його кабінет прослухувався, писали більш досконалі пристрої, якими володіють і західні спецслужби. А не просто "цифровий диктофон під диваном". Цей диван навіть неможливо було підняти одній людині!

Моя думка – це була спеціально запланована акція по дискредитації президента, націлена на його повалення. Мельниченка просто використовували як глашатая.

У випадку з Мельниченком була помилка в першу чергу управління внутрішньої безпеки УДО, яке мало відслідковувати ситуацію. Напевно ж у нього були зустрічі і з представниками якихось партій, вони мали відстежувати його позаслужбові моменти, які межують з безпекою держави.

Після подій із плівками Мельниченка керівника управління внутрішньої безпеки – його прізвище Верховецький – відсторонили від посади, він був звільнений, пішов на пенсію. Але зараз нові керівники Управління держохорони його, пенсіонера, повертають до системи УДО, дають у спішному порядку полковника…Висновки робіть самі.

ОХОРОНА СИНА ПРЕЗИДЕНТА

Відповідно до закону "Про охорону органів державної влади України і посадових осіб", охороняється президент України і всі члени його родини, до яких належить і син. Якщо зараз ви поїдете до Криму, то побачите, що поруч з Андрієм Ющенком знаходяться офіцери Управління державної охорони.

Раніше, якщо судити зі слів президента Ющенка, у нього була приватна охорона. Риторичне запитання – навіщо платити непрофесійній комерційній охороні, яка навіть не має права на носіння вогнепальної зброї? Якщо це можна зробити за законом на більш високому рівні і безкоштовно.

За законом у нас охороняються й екс-президенти. І Леонід Макарович, і Леонід Данилович вже в новому статусі. Одним з перших заходів нового керівника Управління держохорони було те, що охорону екс-президента Кучми скоротили в п'ять разів (Від УП: справедливості заради варто сказати, що до Кучми було прикріплено 50 чоловік!).

Взагалі був нонсенс – два тижні, коли Кучма знаходився в Карлових Варах, юридично не було підрозділу його охорони. Старий скоротили, а новий створили тільки після того, як він повернувся з Чехії.

Колишня опозиція, люди, які тепер у владі, весь час кричали, що в Кучми "величезна охорона", що "усе це потрібно поскорочувати". Кількість людей, які зараз охороняють президента, я не можу сказати. Це військова таємниця. Але сьогодні є проекти змін законодавства, щоб та охорона, що є в президента, була збільшена на 50%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді