Юлія Тимошенко – жінка на мільйон доларів?

Понеділок, 15 серпня 2005, 18:38

Юлія Тимошенко – напевно, "найбідніша" людина в світі серед тих, хто у повсякденному житті носить одяг "Луї Віттон". Ця фірма зараз є суперпопулярною серед еліти Заходу. А у декларації Тимошенко – нещасні 65 тисяч гривень річного доходу, хоча виглядає вона як успішна спадкоємиця мільйонного бізнесу.

Після появи Тимошенко на затвердженні прем’єр-міністром у платті від українського дизайнера Айни Гасе, у здивованої публіки могло скластися хибне враження, що саме ця талановита співвітчизниця формує гардероб голови уряду.

Однак це неправда. По-перше, хоча б тому, що з кожною новою появою перед камерами Тимошенко майже не повторюється в одязі. А відтак у одного модельєра просто не вистачило б ночей обшивати прем’єра. А, по-друге – тому що Тимошенко віддає перевагу найкращим світовим брендам.

В принципі, Тимошенко ніколи не виглядала погано. Але особливо чітко її потяг до одягу категорії "люкс" став проявлятися, коли вона очолила уряд. Якщо зібрати фотодосьє усіх її нарядів протягом першого півріччя, то можна зробити висновок, що зараз у Тимошенко улюблений будинок моди – "Луї Віттон".

Цього сезону обличчям торгівельної марки "Луї Віттон" є акторка Ума Турман. Але за числом виходів у люди в цьому одязі Тимошенко могла би бути її дублеркою для пострадянського простору. Крім того, якби Тимошенко запросили підпрацьовувати моделлю, це могло б якось зняти з порядку денного питання, звідки в неї гроші на цей гардероб.

Тимошенко пов'язують з "Луї Віттон" не лише відносини клієнтки – але й, можливо, лобістки. З одним із керівників цієї компанії прем’єр побачилася у червні в Парижі. Причини включення цієї зустрічі у напружений графік триденного візиту не відомі. Про що вони говорили – також не повідомлялося. Крім того, що "Луї Віттон" до кінця року збирається відкрити бутік у київському Пасажі.

Вперше в одязі марки "Луї Віттон" з колекції весна-літо 2005 року Тимошенко стала з'являтися у квітні-травні. Але найповніше цей бренд був представлений на українському прем’єрі саме у французькій столиці під час візиту в середині червня.

Отже, як видно з ілюстрацій, зроблених в Тбілісі та Парижі, у Тимошенко є принаймні дві сумки "Луї Віттон". Одна з них – коричнева, з традиційним малюнком – логотип LV на коричневому фоні. Це модель "Манхеттен Пі. Ем." вартістю 1 280 доларів. Інша сумка Тимошенко – біла "Le Talentueux" коштує 2 140 доларів. Ціни взято з американського сайту "Е-luxury".

Фото Української правди і з сайту www.eluxury.com

Фото Української правди і з сайту www.eluxury.com

Також Тимошенко дуже подобаються цьогорічні знахідки дизайнера Марка Джейкобза, який уже багато років обслуговує "Луї Віттон" – великі ґудзики та круглі коміри на жакетах.

У Тимошенко є червоний і синій жакети. Оскільки у "Луї Віттон" немає магазину в Києві, ми потелефонували до бутіку в Москві, що в Столешниковому провулку. Там повідомили, що один такий предмет туалету коштує близько 1 750 доларів.

Фото Олександр Прокопенко для Фотоленти і Української правди

У комплекті з цим жакетом іде спідниця з нашитою стрічкою попереду, за яку в північній столиці треба заплатити 1 050 доларів. Як видно з фотографій, у Тимошенко вона повторюється принаймні у трьох кольорах – червоному, синьому та білому.

Фото з сайту www.vuitton.com

Ще у Тимошенко є біле літнє пальто "Луї Віттон". Такого у московському магазині не виявилося. Щоправда, там повідомили, що загалом у них найдорожчі літні пальта коштують 4 200 доларів, найдешевші – 2 100. Тож будемо виходити з цієї мінімальної вартості – для того, щоб із підсумкової бухгалтерії не випала ця одиниця одягу. В цьому "Луї Віттон" Тимошенко у липні "сходила в поле" – відвідала сільгоспвиробників Харківської області.

Фото з сайту Харківської обладміністрації та Олександра Прокопенка для Фотоленти

Справжній шедевром гардеробу Тимошенко є пальто з червоним коміром і набивним золотим малюнком. "У Луї Віттон є колекція "круїз", там одяг більш простий. А це пальто, про яке ви говорите – з колекції "шоу", - із придиханням у голосі розповіла продавець московського магазину.

В бутіку в російській столиці воно коштувало 3,5 тисячі доларів. У ньому в перший день перебування в Парижі Тимошенко ходила до ресторану на Сені, де відбулася вечеря з представниками консалтингової фірми "Bain & Co".

В Тимошенко є ще одне пальто від "Луї Віттон" – м'якого біло-пісочного кольору з ґудзиками у вигляді ягід калини за 2 500 доларів. У парі до цього пальта іде спідниця – за ті ж таки 1 050 доларів.

Колаж фото Української правди і з сайту www.vuitton.com

Тимошенко наслідує модель з сайту "Луї Віттон" – вона це пальто і спідницю носить в комплекті. У такому вигляді український прем’єр прилетіла до Парижу і провела першу половину дня.

Якщо хтось втомився від перерахування зразків одягу, мусимо засмутити. Це ще далеко не всі придбання Юлії Тимошенко з колекції "Луї Віттон" весна-літо 2005 року.

Коли Тимошенко з'явилася на обкладинці журналу ELLE, вона була одягнута у фіолетову сукню цієї ж французької фірми. Як тоді розповідала одна з керівників українського видання, одяг для фотосесії Тимошенко було надано організаторами.

Однак точнісінько таке плаття є в прем’єра і для щоденного використання. У цій же таки фіолетовій сукні вона виступала перед депутатами в один із днів протистояння – наприкінці минулої сесії Верховної Ради. Коли минуло вже два місяці після зйомок для глянцевого видання.

Фото Миколи Лазаренка і Олександра Прокопенка

Більше того, Тимошенко вирішила придбати собі два таких плаття. Бо в аналогічній, але чорній сукні, вона була на церемонії підписання декларації про недоторканість приватної власності в рамках українського Давосу в червні.

У московському магазині "Луї Віттон" сказали, що правильно це називається "сукня-пальто". Коштує 2 750 доларів за одну штуку.

Крім цього, у Тимошенко є ще інша пара однакових суконь "Луї Віттон" – червона і чорна. Це модель – з прозорими плечима, на маленьких ґудзиках попереду і з бантами на стегнах. Ціна – близько 2 100 доларів за кожне.

Фото Фотоленти і Української правди

Судячи зі співпадіння основних елементів, праці швачок з цехів "Луї Віттон" належить і біле кашемірове пальто-піджак, в якому одного разу Тимошенко прийшла на засідання уряду. В московському бутіку такого не виявилося, тому для загального підрахунку знову будемо відштовхуватися від мінімальної суми за пальто – 2 100 доларів.

Фото Української правди

Завершують картину білі туфлі "Луї Віттон" за традиційні для взуття цієї фірми 600 доларів. Саме їх Тимошенко одягнула на ноги, виїжджаючі з Києва до французької столиці.

Колаж фото Української правди і з сайту www.vuitton.com

Якщо підрахувати вартість всіх згаданих у статті речей, то вийде 31 620 доларів. Звичайно, цифру не можна назвати абсолютно точною, але приблизне уявлення про проблему це дає.

31 620 доларів – це одяг, взуття і сумки Тимошенко лише фірми "Луї Віттон" і лише в тій частині, яка була помічена на українському прем’єр-міністрі під час публічних заходів.

З одного боку, це гроші невеликі: якщо виходити з того, що Тимошенко – одна з найбагатших жінок України. Але якщо ми віримо на слово главі українського уряду, її декларації про доходи, твердженням про втрату акцій підприємств і відхід з бізнесу, то ресурсів для цього одягу в неї не спостерігається.

Як відомо, за весь минулий рік Тимошенко працювала одна за двох з чоловіком і офіційно заробила 65 тисяч 727 гривень і 54 копійки. За курсом минулого року це 12 тисяч 400 доларів.

Тобто всі річні прибутки Юлії Тимошенко за минулий рік в два з половиною рази менші (!) тих грошей, які вона витратила тільки на одяг "Луї Віттон". Щось в цій бухгалтерії явно не сходиться.

Тимошенко не могла заробити ці гроші й протягом першого півріччя 2005 – тільки з червня вона почала отримувати на своїй посаді зарплатню в 3,3 тисячі доларів. А до цього її оклад дорівнював 2040 грн., тобто з надбавками – близько 3 тисяч гривень (600 доларів).

Тому ми знову звернулися до московського магазину і запитали, коли у них бувають сезонні розпродажі. Там категорично повідомили: "У Луї Віттон сейлів не проводять".

Потім ми подумали ще раз і зрозуміли, що оскільки в Києві магазину "Луї Віттон" немає, в Москву Тимошенко не їздить, то одяг доставлявся до неї за спецзамовленням. З відповідною платою за доставку та митними зборами за диференційованою шкалою (на той момент пільговий митний збір з жіночих костюмів був 12%, звичайний збір на костюми з синтетичного волокна – 30%, а з вовни і бавовни – 16 євро за штуку).

Версія, що все це Тимошенко накупила собі під час візиту до Парижу, є сумнівною. Хоча б тому, що на момент приїзду вона вже була одягнута в "Луї Віттон". Крім того, у більшості речей вона з'являлася на людях і раніше.

Попри оприлюднення декларації та візит журналістів на безкоштовно "орендовану" дачу, фінансовий бік життя Тимошенко є таким же непрозорим, як і у родини президента. Але там хоч можна кивати на Катерину Ющенко, яка завдяки тому, що здає кілька квартир, на рік має півмільйону гривень прибутку.

У випадку з Тимошенко цю роль гіпотетично міг би грати чоловік. Але ж він, за словами прем’єра, тільки "починає народжувати щось нормальне в підприємницькій діяльності". При цьому сфера його інтересів у аграрному бізнесі старанно приховується дружиною.

Акцій підприємств, за словами Тимошенко, у них немає. На рахунку в неї 900 гривень, в чоловіка – 3 200 доларів, а на родичів переведено "неекзотичні" машини. Тому для того, щоб не відставати від моди, Тимошенко тільки й залишається ледь не щомісяця продавати по автомобілю...

Любов до гарного одягу підтвердила відому багатьом, але ніким не доведену підозру, що Тимошенко живе не за коштами.

Кілька місяців тому в одній з газет з'явилася інформація, що протягом півроку Тимошенко змінила дві сотні нарядів. Це не зовсім схоже на правду. Аналізу ж справжньої кількості костюмів Тимошенко буде присвячено інше дослідження "Української правди".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді