Олександр Третьяков: …Мене звинуватили в корупції не просто так! Це була цілеспрямована акція по дискредитації команди Ющенка

Середа, 5 жовтня 2005, 14:29

Першу частину інтерв'ю читайте тут

Олександр Третьяков: Зінченко тільки дуже красиво говорив. Просто як соловей! Але що стосується роботи...

ЗМОВА ПЕРЕДБАЧАЛА ІМПІЧМЕНТ ПРЕЗИДЕНТА

– Давайте ще раз поговоримо по суті пред'явлених претензій. Як ви прокоментуєте слова Турчинова, що ви лобіювали схему поставок туркменського газу в Україну через "РосУкрЕнерго"?

– Це все неправда! Я йому з приводу "РосУкрЕнерго" жодного разу не дзвонив. Давайте почнемо з того, що Олександр Валентинович – досвідчений політик, сильна людина. На посаді голови СБУ я на нього тиснути ніяк не міг! Я – помічник президента, у мене навіть немає інструментарію на нього тиснути.

– Чому немає? Наприклад, ви могли не пропускати якісь кандидатури на призначення обласних керівників СБУ.

– Якби я затримав указ хоча б на тиждень, відразу піднявся б такий скандал! Крім того, в Олександра Валентиновича було достатньо багато спілкування з президентом – практично щодня.

– Але якщо ви не дзвонили Турчинову по "РосУкрЕнерго", виходить, те, що він говорив на прес-конференції, неправда! Ви можете подати в суд?!

– Ну, і буде моє слово проти його слова. Він каже, що телефонував, я кажу, що не телефонував. Який суд має прийняти рішення?

– Кажуть, що є ваша частка в цій схемі роботи "РосУкрЕнерго"?

– Це чергова неправда! Ну так, ще кажуть, що я очолюю чеченську мафію, як написано на сайті "Компромат.Ру". Що я жив два роки в Америці і мене звідти вигнали за бізнес…

–Скільки вам років?

– 35. Талановита людина, так? (Сміється.)

– Ще одна претензія від Турчинова – що йому від вас передали погрозу: "Якщо він вийде на прес-конференцію, ті 40 днів Тимошенко в СІЗО здадуться легким відпочинком"?

– Такого не було. Я з Турчиновим на цю тему взагалі не розмовляв! А якщо це було передано через когось, то я хочу, щоб Турчинов сказав, через кого! І я звинувачую цих людей у дестабілізації ситуації в країні. Вони попросту є учасниками змови!

– Що ви маєте на увазі під змовою?

– Дострокове введення політичної реформи. Спочатку передбачалося, що прем'єр-міністр отримує повні повноваження, Тимошенко очолює блок і починає диктувати, хто буде в цьому списку. Юлія Володимирівна не раз заявляла, що вона – номер 1…

–Але це ж не свідчить про змову! Змова – це щось таємне, а ви говорите про публічні заяви. Вони що, ночами збиралися на квартирах або в лісі?

– Збиралися, залучали іноземних послів, дзвонили їм уночі! Це - не ознаки змови? Ну, подзвонив міністр оборони і голова СБУ послу іноземної держави, і звернувся за підтримкою…Ви собі уявляєте, наприклад, Англію, де міністр оборони вночі дзвонить російському послу за підтримкою?

– Ми ж не знаємо змісту цієї розмови…?

–Я кажу про факти. Був сценарій…

–Який? Дострокові вибори? Тимошенко – прем'єр, потім Майдан–2?

– ...Імпічмент президента! Згадайте заяву Юлії Володимирівни, що вона йде в президенти в 2009 році. І чому це раптом Томенко став її товаришем? Або заява Тимошенко, що "я своїх людей не віддам". Адже мова йде про державних міністрів, яких призначає і звільняє президент, а не про чиїхось людей.

– Скажіть, ви це все доповідали президентові? На підставі цієї інформації він приймав рішення?

– Не я один доповідав. Він що, не дивиться телевізор? Він не читає новин?

– Він читає добірки?

– Ні, він не хоче добірки, він читає самі статті. І "Українську правду" читає.

У МЕНЕ Є ПІСТОЛЕТ ТУРЧИНОВА

– Знаєте, що бентежить у всій цій ситуації... Ви кажете, що президент був правий, коли звільнив вас. Але виходить, що факти корупції нібито не підтвердилися, однак ваше неповернення в секретаріат побічно свідчить про це…

– Президент не звільнив мене як Третьякова. Президент прийняв політичне рішення. І до того ж він давно вирішив реформувати секретаріат.

– Це ж формальний привід! Якби Ющенко був впевнений у тому, що ви чисті, він би дав сигнал суспільству - "я довіряю цій людині, я знаю, що він не корупціонер", він би залишив вас на якійсь посаді.

– Я переконаний, що буду йому корисний, і він знайде мені місце в команді. Президент призначить мене туди, де я буду йому потрібний. Я буду працювати на президента, на його програму. Справа ж не в посаді...

…Розумієте, мене ж звинуватили в корупції не просто так! А це була цілеспрямована акція по дискредитації команди Ющенка.

– Мітили не в оточення Ющенка, а в самого Ющенка.

– Звичайно.

– Ще одна тема – Борис Березовський і його гроші у виборчій кампанії Ющенка…

– Борис Березовський – це теж "розум, честь і совість" нашої епохи! Ще одна високоморальна людина! (Каже з глузуванням.) Бродський і Березовський – одного поля ягоди! Березовський – це людина, що сама по собі фактор дестабілізації, він інтриган.

Спочатку він заявляє, що я був у Лондоні, домовлявся про фінансування. Після цього говорить, що він у Лондоні зі мною не зустрічався – коли я привселюдно заявляю: "Запитаєте митницю, прикордонні служби Англії, коли я останній раз був у британській столиці?"

Спершу він, напевно, просто подумав: "Напевно Третьяков коли-небудь був у Лондоні, виходить, зустрічався з Березовським". Але я не був у Лондоні вже більше чотирьох років!

З приводу платіжок... Я не можу коментувати платіжки з однієї офшорної компанії в іншу офшорну компанію. А вибори фінансувалися з виборчого фонду. І не треба цю тему мусувати! Усе перевірялося, наші опоненти приділяли цьому величезну увагу!

– Чому ж забрали Жванію з Безсмертним з фінансових потоків під час виборів? Може, через їхні нечистоплотні фінансові ресурси?

– Що значить "забрали з потоків"? Була створена коаліція "Сила народу", яку очолив керівник передвиборчої кампанії Зінченко. Моя функція була стежити, щоб платіжки на рахунок кандидата президента і з рахунку кандидата президента оформлялися правильно, щоб гроші йшли на вибори.

– А яка була роль у Турчинова? Він займався аудитом фінансових документів?

– Він займався тоді і рекламою, роликами, логотипами... Якщо це йшло з розрахункового рахунку, то, звичайно, це було його функцією. Він це візував.

Я вам скажу більше: під час виборів ми з ним знаходилися в одному кабінеті в штабі на вулиці Ярославській. Ну, просто в мене кабінету там не було. І я вам покажу нагородний пістолет, яким він мене нагородив. Бойовий пістолет! Я вам покажу книгу, на якій він написав "Моєму другові Сашку". Що змінилося з того часу? Я став недругом?

– Принаймні, це так звучить з його вуст…

–З моїх вуст ніколи не пролунає, що Турчинов не мій товариш. Друг, може бути, надто високо, але я ніколи не забуду тих місяців, які ми провели разом під час виборчої кампанії.

– Ющенко заявив в Америці, що на рахунку революції залишилося 20 мільйонів. Що зараз з цими грішми?

– Вони залишилися на рахунку Всеукраїнського громадського об'єднання "Наша Україна". З цього рахунку купувалися намети, теплі речі, продукти, оплачувалися лазні. Що з ними буде далі – я не знаю, я не готовий зараз відповісти. Там є директор, бухгалтер.

– А скільки пішло в цілому на помаранчеву революцію з цього фонду?

– На підтримку людей на Майдані пішло за весь час менше 10 мільйонів гривень. Я не пам'ятаю точно суму…

ЮЩЕНКО НІКОЛИ НЕ ЗАМИСЛЮВАВСЯ, ЩО ОТОЧУЄ СЕБЕ КУМАМИ

– Що ви будете робити далі як політик? Підете на вибори?

– Я збираюся балотуватися за списком "Народного Союзу Наша Україна". Ми – партія президента. І я хочу зробити все, щоб діалог партії з Віктором Андрійовичем Ющенком в ході виборів був якомога більш продуктивним. Я хотів би бути на тому ж 41 місці в передвиборному списку, як і в 2002.

Думаю, "Народний Союз Наша Україна" піде з нашими партнерами – з Рухом, з партією Костенко, можливо, з партією "Реформи і порядок".

– Ваш прогноз, яке місце цей блок займе на виборах?

– Я впевнений, що ми будемо першими з результатом між 25% і 30%.

– Як ви оцінюєте блок Тимошенко?

– Тимошенко підтримають між 12% і 17%. Думаю, це буде третє місце. Вона буде десь на одному рівні з "Регіонами". Четверте місце, я думаю, буде в Литвина. Близько 10%.

– Як ви зможете зайняти перше місце, якщо у вас немає яскравого лідера? Хто буде в списку на першому місці?

– Це буде політичний вибір. У Європі давно парламентські вибори йдуть як вибори програм і ідей. Чому, умовно, Юрій Іванович Костенко не може бути першим номером? З приводу того, чи піде сам Ющенко в списку як перший номер?... Це конституційно, і ми можемо це довести. Хоча, звичайно, остаточне рішення буде приймати сам Ющенко і з'їзд партії. А список ми будемо формувати привселюдно.

– А Луценко може бути першим номером вашого списку?

– Може й Луценко... Але зараз не стоїть задача, щоб ми протягом тижня сформували список. Це відбудеться в грудні-січні.

– Ще одне питання не дає спокою багатьом: чому Ющенко оточив себе кумами? Ви, Порошенко, Жванія?

– Ющенко ніколи не замислювався над тим, що він оточує себе кумами. Він брав завжди за професійними якостями. І я, наприклад, вважаю, що Порошенко – ефективний менеджер. Вважаю його дуже талановитою людиною. До речі, ви забули про те, що багато хто під час нашого перебування в опозиції просто відвернулися від Ющенка. І не таке велике було коло людей, які були в команді від початку до кінця.

– Те ж саме казали про Медведчука: системна людина, організатор...

– Медведчук – це зворотна сторона місяця, темна. (Посміхається.)

– Повернемося до іншої історії: свого часу у вас був спільний бізнес з братом Дмитра Табачника. Як ви зараз підтримуєте стосунки?

– Практично не підтримую.

– Однак у пресі пишуть зворотне.

– Знаєте, якщо на клітці зі слоном написана "муха", то не вір очам своїм!

– Це гарна теза, але вона не є відповіддю на всі запитання!

– Ну, я займався бізнесом, коли компанія "Альянс" купувала Херсонський завод. Спершу писали, що я людина Удовенка, якого я дуже поважаю, і я вважаю, що це один із символів України, української дипломатії. Після цього я був людиною Табачника, після цього – людиною Мартиненка, потім – Порошенка, потім – Віри Іванівни. У мене були чудові відносини з Юлією Володимирівною. Я сподіваюся, що будуть надалі.

– Можливе ще таке?

– В принципі, ніколи немає нічого неможливого... Мене постійно приписували до когось, може, тому що я неконфліктна людина? Ви вважаєте мене конфліктною людиною?

– Звільнені міністри кажуть інше…

– Нехай скажуть! Це каже тільки Томенко. На жаль, у нього принципи зараз на другому плані, а на першому стоять політичні завдання. Томенко може розповісти, як я всіма силами намагався, щоб він був у виборчій кампанії. Я його просив приїжджати в офіс, щоб ми працювали разом!

– Все-таки, чому була така конфліктна атмосфера в команді президента після революції? Що не склалося?

– Я вважаю, що було вичерпано ліміт довіри. Тому що ми бачили, як окремо розвивається партія "Батьківщина". Ми бачили біг–борди партії "Батьківщина", на яких було написано "Сказано – зроблено". Ми бачили, як формується її штаб…

–Ми – це хто?

– Ми – це команда Ющенка…Я не розумію концепції, яку часто висувала Юлія Володимирівна: "Якщо не зі мною, то з Порошенком!". Я говорив: "Я не можу бути ні з Порошенком, ні з тобою, Юлія Володимирівна". Я помічник президента.

ІСТОРІЯ ІЗ СИНОМ РАНИЛА ПРЕЗИДЕНТА В СЕРЦЕ

– Напевно, коли Ющенко прочитав статтю про "Сина Бога", він подумав, що це замовлення Тимошенко?

– Замовлення можна робити в прямому і переносному значенні. Можна підкинути журналістові інформацію... Але мені здається, президент не думав, що це замовлення Тимошенко. Його просто це ранило в серце. Я думаю, він просто був не в курсі того, що відбувалося з його сином.

– А хто надав машину синові президента, ви з'ясували?

– Я не знаю. У мене немає часу цим займатися. Андрію 19 років, мені – 35. Я з ним знайомий, але нічого не дарував. Чого я особисто для себе цим можу домогтися, подарувавши синові телефон? Що, телефон підсилить моє положення? З мене роблять якогось "чорного генія"!

– А матеріальна підтримка родини президента?

– Яка підтримка, коли президент на держзабезпеченні? Віктор Андрійович – дуже скромна людина.

– Тобто ви костюми йому не даруєте?

– Костюми, напевно, купує він сам або його дружина. Я костюми не дарую…Це дивне питання. Але пару краваток дарував. (Сміється.)

– І Жванія не дарував шуби дружині Ющенка?

– Я не знаю, що дарував або не дарував Жванія…

– Кажуть, що коли Ющенко йде на якийсь базар, вибирає те, що його цікавить, а ви розплачуєтеся. З яких коштів?

– Знаєте, що він купує на базарі? Він може купити вишиванку або рушник за 10 гривень.

– Де це йому такі ціни встановлюють? Не буває вишиванок за 10 гривень!

– Поїхали, я покажу! Поїдьте в Західну Україну і ви побачите там ціни!

– А дачу, до речі, ви для себе будуєте в Карпатах?

– Я там нічого не будую! Там є ділянка, оформлена на мені. На цій ділянці залишився старий будинок, там ніхто не будується. А на сусідній ділянці зводить будинок Червоненко.

– І що, Ющенко до цього не має жодного стосунку? Адже вся Західна Україна говорить, що це будинок президента!

– Західна Україна – це чудове словосполучення. Умовна баба Параска завтра вийде і скаже, що на зустрічі з президентом він щось таке сказав, і після цього буде гомоніти вся Україна.

– Тобто знову в усьому винні чутки? І грошей ви президенту не давали…

–Так, грошей я президенту не давав.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді