Бюджет-2007 завдасть удару по українських банках

П'ятниця, 22 вересня 2006, 11:54

Найбільше в Україні об'єднання банків – Асоціація українських банків критикує проект Державного бюджету України на 2007 рік за фіскальні нововведення щодо банків.

"Асоціація не погоджується з тим, що законопроектом установлюється новий порядок формування банками страхових резервів у 2007 році, що, по переконанню АУБ, суперечить нормам діючого законодавства України, носить дискримінаційний характер стосовно банківських установ і збільшує ризиковість банківської діяльності", - сказано в прес-релізі АУБ, переданому в агентство "Інтерфакс-Україна".

У повідомленні відзначено, що вимоги законопроекту щодо інвентаризації банками сум страхових резервів, створених ними до 1 січня 2007 року (тобто перегляд ними своїх податкових зобов'язань за 10 попереднього років), і повернення протягом першого кварталу наступного року до складу валових доходів сум страхових резервів з метою оподатковування у зв'язку зі змінами у податковому законодавстві із січня 2007 року, є порушенням статті 58 Конституції України, яким визначено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії.

У прес-релізі повідомляється, що АУБ звернулася до Комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності з обґрунтуванням недоцільності внесення законопроектом про Держбюджет на 2007 рік змін у податкове законодавство, що можуть привести до дестабілізації банківської системи.

"Метою внесення вищевказаних змін, переконані в АУБ, є одноразове наповнення бюджету в 2007 році, незважаючи на те, які наслідки це буде мати для банків, їхніх вкладників і клієнтів, а також економіки в цілому", - відзначено в прес-релізі.

АУБ є найбільшою банківською організацією в Україні і поєднує 126 банків і шість регіональних банківських союзів, тоді як усього в країні до вересня діяло 166 банків.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді