Дефолт Україні забезпечений, якщо Янукович не припинить позичати гроші

Вівторок, 14 листопада 2006, 17:53

Глава Міжнародного економічного комітету Ігор Шаров уважає, що дефолт українській економіці в 2007 році не загрожує, але якщо за рахунок позик будуть покриватися соціальні витрати - Україну через 2-3 роки чекає дефолт.

Про це він заявив в інтерв'ю журналістам, передає Ліга.

Як повідомили в прес-службі Міжнародного економічного комітету (МЕК), Шаров стурбований даними, отриманими в ході аудита Рахункової палати.

"Виявляється, уряд не використовує всі необхідні інструменти для збору повної інформації щодо державних боргових зобов'язань, - сказав політик. - У результаті, Рахункова палата заявляє про те, що державні фінансові зобов'язання, які відносяться до прямого й умовному держборгу, насправді втроє перевищують задекларовану суму боргу й у звітності Кабміну не враховуються".

На думку політика, Кабмін і Рахункова палата по-різному інтерпретують поняття держборгу.

"Усе було б зовсім інакше, якби Верховна Рада закріпила відповідні механізми цивілізованого управління держборгом у вигляді закону, що зняв би можливість спекулювати на даній темі", - заявив Шаров.

"...Якщо в 2007 році не виправдаються прогнози на ріст ВВП й Україна виявиться у високій залежності від кон'юнктури зовнішніх ринків у зв'язку із прийняттям пакету законопроектів по СОТ, тоді виросте ризик виникнення кризи обслуговування боргу. Тому тактика, обрана Кабміном, на часткове фінансування в наступному році дефіциту бюджету за рахунок нових внутрішніх і зовнішніх позик може привести надалі до негативних наслідків", - попередив експерт.

"Якщо Україна буде покривати за рахунок позик поточні соціальні витрати, тоді через два-три роки при відповідних умовах дефолт їй буде точно забезпечений", - резюмував Шаров.

Нагадаємо, міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings змінило прогноз по рейтингах дефолта емітента (РДЕ) України в іноземній і національній валюті з "Стабільного" на "Позитивний" і підтвердило РДЕ на рівні "BB-".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді