Парламент не підкориться Ющенку. Звернення Верховної Ради до народу

Понеділок, 2 квітня 2007, 22:01

Читайте Указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України п’ятого скликання

Верховна Рада вирішила не підкорятися указу президента про розпуск. Таке рішення ухвалено на екстренному засіданні парламенту у понеділок. 255 голосами "за" Рада ухвалила звернення до народу, в якому виклала свою позицію.

Шановні співвітчизники.

Наша держава знову опинилася на порозі серйозних випробувань. Група радикально налаштованих політиків, що нарекла себе об’єднаною опозицією, прагне перенести свої внутрішні проблеми та нереалізовані владні амбіції у площину глобального політичного конфлікту.

Не задумуючись над наслідками, вони ладні не лише позбавити суспільство стабільності та громадянського спокою, але й саме існування української державності.

Лідери об’єднаної опозиції, усвідомивши безперспективність і головне правову безпідставність про не легітимність Верховної Ради та необхідність дострокових виборів, перейшли до руйнівних дій, що виходять з конституційного поля та здатні дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію, утвердити атмосферу безвладдя та правового свавілля.

А поставити під загрозу існування української державності.

Лідери опозиції, усвідомивши безперспективність заяв про нелегітимність Верховної Ради та про необхідність позачергових виборів до парламенту перейшли до руйнівних дій, що виходять за межі конституційного поля та здатні дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію, утвердити в Україні атмосферу безвладдя та правового свавілля.

Ми є свідками того, як у цій безвідповідальній справі політичні авантюристи намагаються зробити своїм заручником президента України Ющенка, якого шляхом шантажу та неприхованих погроз новим Майданом підштовхують до підписання антиконституційного акту про розпуск ВР.

ВР з усією відповідальністю заявляє, що сьогодні немає жодних правових підстав для дострокового припинення повноважень нинішнього парламенту, обраного за визнанням усіх повноважних вітчизняних та міжнародних організацій, та й самого президента, в результаті вільного волевиявлення народу та у відповідності з усіма демократичними нормами виборчого законодавства.

Так само у суворій відповідності до конституції чинного законодавства, три депутатські фракції - Партії регіонів, Соцпартії і Компартії - сформували парламентську коаліцію.

Законність утворення та легітимність коаліції депутатських фракцій парламенту 5 скликання було визнано президентом України, який за її пропозицією вніс подання про призначення Віктора Януковича на посаду прем’єр-міністра України.

Це дало можливість парламенту у визначені Основним законом терміни сформувати Кабінет міністрів, який наполегливо працює над розв’язанням соціально-економічних проблем і має позитивний результат.

Сам парламент також працює стабільно, ухвалюючи важливі законодавчі акти. Його політична структура, сформована відповідно до Конституції та регламенту ВР, відображає інтереси всього українського суспільства. Потенціал депутатського корпусу, надбаний законотворчий досвід дають можливість Верховній Раді надалі працювати зважено і конструктивно виключно у правовому полі у суворій відповідності з основним законом.

Разом з тим ми застерігаємо, що парламент адекватно, рішуче й принципово реагуватиме на будь-які незаконні дії суб’єктів влади чи політичних сил, спрямовані на ліквідацію демократії та парламентаризму в Україні, порушення рівноваги між гілками влади та стабільності в державі.

У народних депутатів вистачить мужності і витримки не піддатися на шантаж, погрози та невмотивовані ультиматуми. ВР не виконає будь-якого акту, що носитиме неконституційний характер.

Верховна Рада не сприймає і категорично виступає проти намагань дискредитувати та паплюжити найвищий представницький орган народу, політичного тиску на президента та використання його посади як інструменту для неконституційних дій в угоду окремим політиканам, дестабілізації суспільно-політичної ситуації в державі, що може призвести до непоправних наслідків.

Натомість ми пропонуємо вихід з ситуації, що ґрунтується на сподіваннях більшої частини народу.

Замість політичної війни – громадянський мир.

Замість ультиматумів – пошук діалогу і компромісів.

Депутати готові дослухатись до вимог президента щодо збереження політичного формату діючої коаліції.

Однак ми не можемо заперечити конституційне громадянське право депутатів на співпрацю та реалізацію своїх депутатських зобов'язань перед виборцями. Ми готові до співпраці з усіма народними обранцями незалежно від їх партійності та приналежності до фракції. Ми за якнайшвидше завершення політичної реформи.

Конституційна комісія має працювати над узгодженням законодавства, яке забезпечить ефективну дію парламентсько-президентській моделі державного устрою в Україні.

Соціально-економічні перетворення, реальні кроки до поліпшення життя наших співвітчизників – ось той фундамент, на якому покликані і можуть базуватися, об’єднавчі зусилля подальшої співпраці парламенту, президента, уряду задля майбутнього України та її народу.

Ми переконані, що цей курс відповідає сподіванням нашого народу. Для нас немає вищого покликання, вищої відповідальності, аніж справдити ці сподівання побудувати сильну незалежну українську державу.

От зміст звернення ВР до українського народу.

Перед цим Рада також ухвалила постанову "Про запобігання діям, що загрожують конституційному правопорядку, громадському спокою і стабільності в Україні".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді