Черновецький виганяє з Київського зоопарку звірів

Четвер, 5 квітня 2007, 11:50

Київська міськдержадміністрація має намір перенести Київський зоопарк у Вишгород, а 40 га території, що звільниться, віддати інвесторам.

Розпорядження про переселення підприємства "Київський зоопарк", за інформацією газети "Дело", вже готує управління комунальної власності КМДА, повідомляє Обком.

Джерело в управлінні відзначило, що "землю під зоопарком розглядають відразу кілька потенційних інвесторів". "Швидше за все, її виставлять на аукціон, ринкова вартість цієї землі постійно росте", - додав чиновник.

За оцінками аналітичної компанії Arco Real Estate, вартість сотки землі в районі зоопарку оцінюється в 5-10 тис. доларів.

За словами столичного архітектора Петра Коляденка, ще торік у ході обговорення планів реконструкції зоопарку вперше пролунала думка про пошук нового місця для цього об'єкту.

За словами джерела в управлінні комунальної власності КМДА, на місці зоопарку будуть будувати комерційну нерухомість і житло - швидше за все, котеджі.

У головному містобудівному управлінні столиці про зміни чули, однак проекту майбутньої забудови ще не бачили. "На цьому місці не можна планувати масштабну висотну забудову - такого жодна міськрада не дозволить, а от котеджі з погляду архітектури були б більш доречні", - сказав Коляденко.

У зоопарку можливість переселення підтверджують. "Не на нашому рівні говорити і вирішувати такі речі, адже поки це тільки переговори між місцевою владою й інвесторами", - пояснив перший заступник директора зоопарку Олексій Толстоухов.

За його словами, нинішнє керівництво зоопарку буде робити все можливе, щоб розташування зоопарку не змінювалося. При цьому видання нагадує, що мер столиці Леонід Черновецький раніше змінив і директора Київського зоопарку на лояльного собі.

За інформацією газети, земельну ділянку під зоопарк виділили у передмісті Києва - Вишгороді, однак вона у кілька разів менша за київську. Тому всіх мешканців зоопарку перевезти в передмістя не вдасться і частину звірів відправлять у зоопарки Харкова, Одеси і Миколаєва.

У свою чергу, керівники найбільших українських зоопарків не приховують свій подив від ініціативи столичної влади.

Як повідомила заступник директора Харківського зоопарку Олександра Циханська, територія київського зоопарку відноситься до заповідної, тому в регіонах сумніваються, що київській владі вдасться здійснити переселення.

Київський зоопарк заснований у 1908 році Спілкою аматорів природи й існував на приватні пожертвування. Спочатку він знаходився на території міського ботанічного саду і навіть у продовольчому відділі залізничного вокзалу.

У 1913 році Міська дума виділила йому місце на шулявських ярах напроти Політехнічного інституту.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді