Стратегічний пакет для України

Середа, 16 травня 2007, 11:04

Останнім часом більшість публічних дискусій ідуть навколо Конституції й обговорення повноважень тієї чи іншої гілки влади. Останні зміни в Основний Закон у 2004 році змінили конфігурацію влади, але не відповіли на головне запитання - куди, власне, потрібно рухатися Україні?

Яка вона: демократична чи авторитарна, парламентська чи президентська, республіка чи федерація в ідеальному варіанті? І яка буде в реальності через 5-10 років?

Як буде житися - розвиток, рівень, якість і тривалість життя - рядовим громадянам, які і є - джерело влади по Конституції? Цього джерела влади за час існування України, як суверенної незалежної держави вже не 52 мільйона, а 46... - народ або вмирає або виїжджає.

Сумно, що дотепер у державі Україна поки не з'явилося таких документів і праць, як національна доктрина, Національна ідея, стратегія розвитку країни, концепція національних інтересів, національної безпеки тощо.

На моє глибоке переконання, такі документи, як Конституція і програма уряду, стратегії розвитку окремих галузей повинні базуватися на подібних базових працях.

Зараз існує декілька варіантів змін до Конституції, (навіть нові варіанти), але форму правління, конфігурацію влади, розвиток країни влада виписує виходячи з тактичних міркувань.

Уже на 17-му році Незалежності України настав час подумати і про стратегії розвитку. Спробуємо скласти деякі контури Стратегічного пакета для України, ідеального набору концептів розвитку.

Національна доктрина

Що може бути для України Національною доктриною або Національною ідеєю? Якщо подивитися на історичний досвід, то навіть Конституція СРСР базувалася на так званій "Радянській доктрині", Американська Конституція базувалася на Меморандумі, що був написаний не без допомоги масонської ложі тощо.

Більшість Конституцій мусульманських країн базується на Корані. Коран застосовується і дотримується у всіх взаєминах, бізнесі, банківській справі, виробництві, родинних стосунках тощо.

Якби в традиції українців була п’ятиразова молитва на день, або читання, наприклад, Біблії (як роблять намаз по Корану в мусульманських країнах), то тоді можна було б писати нормативні документи країни по біблійних постулатах.

Природно, що все перераховане не може бути використано, і питання про те, що взяти за основу Національної доктрини залишається відкритим…

Отже, Національна доктрина, може бути 20-ти томною працею, а може бути невеликою брошурою, навіть віршем, і на мою думку повинна базуватися на інформації про народ, націю, що живе в цій країні, особливостях цієї території і традиціях, способі життя і картині майбутнього.

Наприклад, наша мета - комунізм, капіталізм, лідерство в чомусь або Євро-2012...

Обов'язковими розділами Національної Доктрини повинні бути: Територія, Нація і Традиція. Також, розділи, що стосуються місця України в сучасній цивілізації та картини майбутнього.

Також важливо описати всі можливі потенціали нації, можливості розвитку, опис систем забезпечення розвитку: політичну, економічну і інтелектуальну.

Необхідно закласти відповіді на основні питання глобальних загроз, ворогів і друзів, політики, плани розвитку й картину майбутнього. Куди ми рухаємося, для чого і яким шляхом. Після формулювання Національної доктрини на її базі необхідно створити Концепцію національних інтересів України.

Концепція національних інтересів

Чому такий важливий документ не прийнятий дотепер?

По-перше, чітко не сформульована система національних інтересів і цінностей на основі сучасних тенденцій в Україні і світі.

По-друге, не сформульовані цілі розвитку країни, з оптимальними варіантами досягнення цих цілей.

По-третє не сформульована Національна доктрина.

Національні інтереси в Україні начебто визначені, вони описані або згадуються в чотирьох документах: Про основи національної безпеки України (Закон України від 15 грудня 2005 р.); Стратегія національної безпеки України (Указ Президента України від 12 лютого 2007 р.); "Зовнішня політика України як інструмент забезпечення національних інтересів держави: здобутки, реалії та перспективи" (Постанова ВР України 19 лютого 2004 р.); Стратегія інтеграції України до Європейського Союзу (Указ Президента України від 11 червня 1998 р.)

Не будемо коментувати те, як автори цих документів описали наші національні інтереси, але треба відзначити, що у нас 10 пунктів національних інтересів і 10 пунктів пріоритетів національних інтересів! (Див. таб.)

Звичайно, повинні бути реальні, а не формально описані пріоритети національних інтересів.

Отже, в Концепції національних інтересів потрібно сформувати систему інтересів і засобів їх реалізації. А пріоритетні інтереси визначати в залежності від поточної внутрішньої і зовнішньої політики.

Наприклад, простим варіантом пріоритетів національних інтересів може бути - самодостатність країни, справедливість правосуддя й процвітання народу.

У такому варіанті дискусії навколо вступу в НАТО, російської мови, відносин з Росією, Євросоюзом, питаннями зовнішньої й внутрішньої політики визначаються через призму самодостатності країни, процвітання народу тощо.

Конституція України

Тема змін у Конституцію - на порядку денному у провідних політичних сил. Навіть схоже на змагання - хто краще або хитріше. В той же час всі основні політичні гравці й відповідно керівники галузей влади, зробили критичну кількість порушень Основного закону.

Система правосуддя в країні дискредитована. Навіть якщо буде написана і "золота" Конституція України – криза залишиться і з подібними прецедентами необхідно щось робити.

Зміни пропоновані основними гравцями стосуються безпосередньо розділів Конституції: Вибори, Верховна Рада України, Кабінет міністрів, місцеве самоврядування тощо.

Ці зміни - в повноваженнях різних гілок влади, а про людей, джерела влади, зовсім забули. Таке враження, що Національна ідея України є у тому, хто буде головніше в цій країні й хто кого зможе швидше розпустити або звільнити.

Зовсім випало з поля обговорення багаторічне недотримання статей Конституції України, пов'язаних із простим народом і рядовими громадянами. Це - ст.47 Конституції України про право на безкоштовне житло, ст.49 про безкоштовну медичну допомогу, ст.53 про безкоштовну освіту, ст.50 про безпечне для життя і здорове довкілля й т.д.

Зараз виникла необхідність привернути увагу до актуалізації Стратегічного пакету документів для України, який повинен складатися з Національної доктрини, Концепції національних інтересів, національної безпеки тощо. І тільки на базі цих документів виписувати Конституцію, Стратегії розвитку, програми тощо. Хату не треба будувати на піску.

Автор

Денис Богуш, політичний експерт, керівник проекту "Форум політичних стратегій"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді