Ющенко і Янукович виявилися спільниками при відчуженні "Межигір'я"

Середа, 20 лютого 2008, 18:00

Історія про те, як Віктор Янукович у гарячі передвиборчі дні вилучив з державної власності майно, розташоване на території комплексу "Межигір'я", шокувала багатьох.

Робилося це відверто нахабно і в надзвичайно прискореному темпі, щоб завершити все до дати всенародного голосування. На заваді тодішньому прем’єру ніхто не став. І тільки зараз стають зрозумілими причини такої пасивної реакції з боку секретаріату президента, який, при бажанні, може миттєво зупиняти і оскаржувати акти Кабміну.

Якщо освіжити пам'ять, тоді у операції брали участь сам Янукович, довірена до нього особа міністр охорони навколишнього природного середовища Василь Джарти і підлеглий йому керівник компанії "Надра України" Едуард Ставицький.

Події розгорталися в такій послідовності.

Після призначення на посаду прем’єр–міністра в 2006 році Янукович порушив особисте питання перед Державним управлінням справами, яке підпорядковане Ющенку. Новий керівник уряду клопотав про те, щоб ДУС передало Кабінету міністрів комплекс "Межигір’я", де на державній дачі, власне, і проживав Янукович.

Держуправління справами таку пропозицію прийняло. Чому ДУС вирішило добровільно відмовитися від майна – було загадкою. Адже на кілька місяців раніше, навпаки, рішенням уряду Юрія Єханурова "Межигір’я" віднесли до ДУСі. Однак приходить Янукович – і "Межигір’я" повертають назад до Кабміну.

"Уряд Януковича звернувся з проханням, щоб "Межигір’я" відносилося до Кабміну, бо там проживає прем’єр. Ми сказали: "Немає проблем". І передали це назад Кабінету міністрів", – розповів співрозмовник "Української правди" в Державному управлінні справами.

Однак, отримавши до себе такий жаданий об’єкт, Кабмін вирішив... його позбутися.

13 червня 2007 року Янукович підписав розпорядження уряду про передачу комплексу споруд "Межигір’я" до сфери управління Міністерства охорони навколишнього природного середовища.

Власне, в перелік "комплексу споруд" входив і будинок, де проживав Янукович.

Але "Межигір’я" не затрималося і в складі Мінприроди. Резиденція Януковича пробула на балансі в Джарти менше місяця.

11 липня 2007 Кабмін ухвалює нове розпорядження. Міністр природи виходить з пропозицією, щоб передати "Межигір’я" до статутного капіталу національної компанії "Надра України", яке має право здійснювати комерційну діяльність.

Утім, і НАК "Надра України", акціонером якого є Мінприроди, вирішили далі пустити по руках "Межигір’я".

25 вересня 2007 року "Надра України" укладають договір обміну з приватною фірмою "Медінвесттрейд".

"Надра України" передають цьому товариству з обмеженою відповідальністю нерухомість на території "Межигір’я" – включно з будинком, де прижився Янукович. А компанія "Медінвесттрейд" в обмін передає "Надрам України" два занедбаних, але симпатичних палаци в центрі Києва. Перший – по Парковій дорозі, 3–5, другий – по Парковій дорозі, 7.

Будинок по Парковій дорозі, 3-5
Будинок по Парковій дорозі, 7

"Надра" і "Медінвесттрейд" домовляються, що "грошова доплата жодною зі сторін іншій стороні за цим договором не здійснюється", оскільки "за погодженням сторін вартість майна визнана рівною".

На цьому історія обривалася.

І тільки зараз, під час розслідування "Української правди" про іншу схему продажу будинків "Надрами України" – на вулиці Володимирській – нам вдалося дізнатися, чим же закінчилася історія з "Межигір’ям".

У розмові з кореспондентом "Української правди" екс–керівник "Надр України" Едуард Ставицький зізнався, що отримані ними два палацики по Парковій дорозі вони... передали Державному управлінню справами.

Розпорядження Кабміну на цю тему було підписано Януковичем 26 вересня 2007 року. Зверніть увагу на дату. Сталося це наступного дня після того, як маєтки були отримані від "Медінвесттрейду" в обмін на "Межигір’я".

Тоді на цей нормативний акт – очевидно, через наближення виборів – ніхто не звернув уваги.

Цікаво, що у цей день, 26 вересня Янукович перебував у передвиборчій відпустці. Більше того, засідання Кабміну вів Микола Азаров, а сам Янукович того дня працював у Дніпропетровську в межах агітаційного туру. У цьому легко пересвідчитися, перечитавши стрічку новин за 26 число.

Інша цікава деталь – у статуті НАК "Надра Україна" сказано, що "компанія утворена з метою підвищення ефективності управління підприємствами галузі геології і розвідки надр, задоволення потреби держави в нарощуванні мінерально–сировинної бази та отримання прибутку шляхом провадження господарської діяльності".

Там жодним словом не згадується про операції з нерухомістю. Але найголовніше – історія з "Межигір’ям" не призвела до "отримання прибутку", оскільки резиденцію в Нових Петрівцях вони втратили, а отримані натомість будівлі переписали на Банкову.

Власне, той факт, що виміняні на "Межигір’я" маєтки відійшли під патронат Ющенка, дуже зрозуміло пояснює, чому секретаріат президента жодним чином не противився цій прихованій приватизації.

***

Аби бути об’єктивними, "Українська правда" під час розмови з колишнім керівником "Надр України" Ставицьким спробувала відтворити події навколо цієї оборудки.

– Який був сенс передавати "Межигір’я" до "Надр України", а потім обмінювати "Межигір’я" на будинки по Парковій алеї?

– Таке рішення ухвалювалося на найвищому рівні, про це я вже давав пояснення співробітникам СБУ і прокуратурі. Зараз іде ремонт Маріїнського палацу. Маєтки на Парковій алеї в середині 1990–х потрапили в руки приватних структур. На ім'я Кабміну надійшла пропозиція, щоб якнайшвидше відтворити повний ансамбль Маріїнського палацу. Тому ці будинки на Парковій алеї якимось чином треба було придбати. І фахівці вивчали всі питання...

– Тобто "Межигір’я" свідомо передавалося на баланс "Надра України", щоб обміняти на будівлі по Парковій алеї і передати секретаріату президента?

– У цьому житті нічого не можна передбачити. Але перемовини на той час проводилися з різних боків, щоб вирішити це питання.

– Чим же тоді аргументувалася передача "Межигір’я" до статутного капіталу НАК "Надра України"?

– Недостатньою кількістю коштів... До речі, ви були там, на території "Межигір’я"?

– Цей об’єкт охороняється ретельніше, ніж секретаріат президента!

– Це неправда. Я особисто приймав цей об’єкт, там немає жодних палаців, а були розвалюхи.

– Хто запропонував обміняти "Межигір’я" на будівлі по Парковій алеї?

– Ну, до мене прийшов керівник цієї компанії ("Медінвесттрейд") і запропонував... Це досить потужна комерційна структура з великими оборудками. Коли вони надіслали пропозицію, ми перевіряли їх через Службу безпеки...

– Ви знаєте, що зараз рішенням уряду Тимошенко скасована передача "Межигір’я" до "Надр України" – з тим, щоб повернути "Межигір’я" у державну власність.

– Постанови і розпорядження уряду мають обмежений термін дії. Кроки, які передбачалось виконати, на момент скасування постави і розпорядження вже були виконані.

– Тобто розпорядження Тимошенко про скасування не має юридичних наслідків?

– Як на мене – так.

– Навіщо "Надрам України" було приймати "Межигір’я" – ви ж займаєтеся надрами, а не нерухомістю? Ви вважали, що це – ліквідний об’єкт для перепродажу чи що?

– Може, і так. Ми керувалися тим, чи буде для НАК накладно утримувати "Межигір’я", чи вистачить нам обігових коштів...

– Яка була вартість утримання цього об’єкту для НАК?

– На місяць десь не більше 35 тисяч гривень.

***

Тобто в підсумку вимальовується доволі зрозуміла конструкція. Щоб начебто зекономити кошти бюджету в смішному обсязі тридцяти п'яти тисяч гривень на місяць, об’єкти на території "Межигір’я" передали "Надрам", які провели їх відчуження приватній структурі.

Новим власником "Межигір’я" стала компанія "Медінвесттрейд", не чужа до Віктора Януковича. Сам лідер Партії регіонів у такий спосіб вирішив питання, як вберегти собі "Межигір’я" навіть на випадок звільнення з посади прем’єра.

Усе це робиться через Василя Джарти, який є найближчим соратником Януковича.

Цікаво, що зараз будівельні роботи всередині "Межигір’я" здійснюються на замовлення фірми "Тантал", яка має офіс у приймальні депутата від Партії регіонів Віталія Борта. Це той самий регіонал, який своїм ім'ям прикриває іншу компанію – "Ярд-Шиппінг", яка придбала будинок "Надр України" по вулиці Золотоворітській, про що писалося в попередньому розслідуванні "Української правди".

У свою чергу, Віктор Ющенко отримує своєрідну віддяку за мовчання навколо теми "Межигір’я" – два будинки на баланс Державного управління справами.

Можливо, справді все це відбувалося з дотриманням формальних вимог законодавства. Але жодної відкритості або конкуренції інвесторів за "Межигір’я", щоб скласти кращу ціну на цей об’єкт, не спостерігалося.

Якщо правда, що СБУ перевіряла комерційну структуру і не знайшла нічого підозрілого, то така позиція спецслужби виглядає дуже сумнівною.

Очевидно, в цей час СБУ була зайнята розслідуванням того, як Микола Рудьковський назловживав на 400 тисяч гривень при польоті до Парижу. Тому спецслужба й не помітила, як під носом з державної власності на догоду екс–прем'єру вивели об’єкт вартістю в сотні мільйонів.

Хоча, враховуючи, що секретаріат президента був зацікавлений отримати два будинки від Кабміну, цей фактор міг закрити очі Службі безпеки. Тим більше пам’ятаючи, що більшсть заступників глави СБУ зобов’язані своїм працевлаштуванням Віктору Балозі та Арсенію Яценюку...

***

Керівник Державного управління справами Ігор Тарасюк підтвердив "Українській правді", що два будинки по Парковій дорозі передали ДУС. Робилося це у відповідь на їх звернення до Кабміну про відтворення єдиного ансамблю Маріїнського палацу.

Водночас Тарасюк запевнив, що нові, приватні власники резиденції "Межигір’я" отримали тільки будівлі, але не землю.

"Якби їм передали "цілісний майновий комплекс", то була би інша ситуація. А так їм віддали "майно". Акт на землю в "Межигір’ї" й зараз тримає Державне управління справами, і, в разі чого, ми повинні погоджувати передачу цих земель", - заявив Тарасюк.

Сам Віктор Ющенко ще навесні 2005 року заявив, що прагне перенести секретаріат президента в одне з приміщень Міністерства охорони здоров'я, яке разом з Маріїнським палацом і будинками по Парковій дорозі створило би єдиний "Маріїнський комплекс".

"Мені не завжди тепло сидіти в тому кабінеті, де я сьогодні знаходжусь. По мотивах‚ які зрозумілі для вас і для нації", – пояснив Ющенко бажання переїхати на своїй першій великій прес–конференції в якості президента.

"Я відверто вам хочу сказати – було би набагато краще, якби "Маріїнський комплекс" був відтворений у тому масштабі‚ як він був задуманий. Маю на увазі‚ щоб в єдиний комплекс були включені приміщення, які сьогодні відносяться до Міністерства охорони здоров'я разом із приміщеннями‚ які знаходяться на Парковій алеї. Тоді б нам вдалося сконцентрувати на одному п'ятачку три державні інститути – Верховна Рада‚ апарат президента і його адміністрація, а також Кабінет міністрів", - заявив президент у 2005.

Ющенко також попередив, що фінансувати все це будуть з бюджету:

"Майте на увазі‚ що жодну копійку, яка потребується для проведення цих робіт, я не буду із шляпою ходить і просить по нації. Це є державна справа. І не треба сміятись ні з президента, ні з України‚ ні з державних інститутів".

Окреслений Ющенком пріоритет виглядав дико на фоні романтичних сподівань Майдану. З часом ми про ідею комфортних умов роботи президента забули, а от сам він – ні.

Перший крок для реалізації задуму Віктора Ющенка зроблено. Тепер в результаті сумнівних бартерних операцій всі будинки зібрано під дахом Державного управління справами.

Щоб втілити його мрії про переїзд, залишилося провести масштабну реконструкцію Маріїнки, а Ющенку – переобратися на наступний термін. І перше зробити буде набагато легше, ніж друге.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді