Віктор Балога в епіцентрі скандалу

Середа, 27 лютого 2008, 22:34

Словесні випади Віктора Балоги на адресу Кабінету міністрів Тимошенко спочатку дивували, потім дратували, а зараз стали буденним явищем. Ця критика має глибші корені, ніж просто конкуренція між президентом і прем’єром.

Тимошенко та її найближче оточення персонально займаються Балогою та навмисно здійснюють перевірки дій органів влади, які так чи інакше могли бути на користь закарпатців. Зараз зрозуміло, що Балозі було легше дійти порозуміння з ідеологічним опонентом Януковичем, ніж з соратниками по коаліції.

Нещодавно Тимошенко вже скасувала розпорядження, яким уряд Януковича погодив надання 350 гектарів у постійне користування "Центру розвитку туризму "Синяк", за яким в Кабміні побачили Балогу.

Зараз – новий наступ на інтереси Балоги.

Депутат від Компартії Спірідон Кілінкаров вніс постанову про утворення слідчої комісії Верховної Ради стосовно корупції та зловживань з боку глави секретаріату і його брата, першого заступника губернатора Закарпаття Івана Балоги.

На Банковій давно вважають, що Компартія стала сателітом Блоку Тимошенко. Зокрема, підтвердження цьому можна знайти в одному з циркулярів балогівського "Гарту", який є в розпорядженні "Української правди". "КПУ фактично перетворилася у рупор невигідних думок Тимошенко", - ідеться там.

Кілінкаров у пояснювальній записці до постанови заявив про "систематичні грубі порушення" з боку Балоги, проілюструвавши це історією, яка сталася наприкінці минулого року на батьківщині глави секретаріату.

"Одним з гучних прикладів розкрадання державного майна став факт відчуження 29 грудня 2007 року керівництвом міста Мукачево земельних ділянок та будівель колишніх військових містечок за адресами: м.Мукачево вул.Чехова №11, вул.Валенберга №21, вул. Валенберга №11, вул. Берегівська №41-А на користь ТОВ "Партнер", засновниками якого є Балога Оксана Анатоліївна (жінка В.І.Балоги) та Петьовка Марина Іллівна. Відчуження земельних ділянок та будівель відбулось за значно заниженими цінами".

Чутки стосовно підозрілого продажу цих об’єктів давно ходили політичними коридорами, однак комуніст уперше вголос заявив про роль Балоги.

Паралельно цією історією займався уряд. Олександр Турчинов відрядив на Закарпаття свого радника Миколу Обзора. Перший віце-прем'єр підписав доручення Контрольно-ревізійному управлінню та Держкомзему з вимогою "здійснити перевірку передачі військових містечок до комунальної власності Мукачевого з метою оцінки її фінансово-економічної ефективності".

Раніше у порядку денному Кабміну за 13 лютого вже стояло питання про скасування розпорядження Януковича, яким майнові комплекси військового містечка передавалися Мукачевому, однак ухвалення остаточного вердикту перенесли. Було достатньо, що в той день анулювали рішення уряду стосовно "Синяка".

Історія питання

Отже, 17 жовтня Янукович підписав розпорядження, яким з державної до комунальної власності Мукачевого було передано майно військових містечок – казарми, склади тощо.

Одночасно від Міноборони до територіальної громади міста було передано низку житлових будинків. Усе це було збудовано тут у радянські часи, після розміщення на Закарпатті радіолокаційних систем попередження про ракетний напад на СРСР.

Ініціатором передачі виступив мер Мукачевого Василь Петьовка, ідею підтримали в Міноборони, оскільки утримання житлового фонду вимагало грошей, яких у військових не було.

Крім того, все одно мешканці житлових будинків апелювали до міста в разі виникнення проблем з водою або опаленням.

Як розповів "Українській правді" тодішній мер Мукачевого Василь Петьовка, житловий фонд військових вимагав ремонту.

"Це сім багатоповерхівок, які перебувають у неналежному стані. Вони не відповідають вимогам сьогоднішнього дня, люди постійно скандалять, а військові не мають коштів, щоб привести їх до ладу. Так постало питання про передачу житлового фонду місту. Вартість капітального ремонту цих будинків оцінюється в 11 мільйонів гривень", - зазначив Петьовка.

На здійснення цих робіт вирішили використати кошти, залучені від продажу казарм та іншого майна військових, яке також передавало Міноборони разом з землею.

У листопаді міськрада Мукачевого ухвалила рішення, де затвердила початкову ціну та умови продажу військових об’єктів на аукціонах.

Переможцем аукціону мав стати той, хто запропонує найвищу ціну та додатково візьме зобов’язання придбати житло площею 2 500 квадратних метрів для військовослужбовців Мукачівського гарнізону.

При цьому інвестору було дано дозвіл придбати квартири на вторинному ринку. В.о. мера Мукачевого Золтан Лендєл пояснив це тим, що нове житло не встигли би побудувати за короткий проміжок часу.

"У разі невиконання зобов’язань об’єкт підлягає поверненню у власність територіальної громади міста", - також містилося попередження в умовах аукціону.

Квартирне питання

"Українській правді" вдалося отримати фотоматеріали виїзної перевірки, здійсненої у Мукачевому за дорученням Турчинова. Переможець аукціону – ТОВ "Партнер" – передав для Міноборони 44 квартири площею 2 500 метрів. Однак частина з них виявилася у непридатному для проживання стані та інколи нагадувала хрущоби, а не помешкання.

– У нас виникли підозри про нееквівалентний обмін. Виходить, що Міноборони віддало землю та майно в Мукачевому, а натомість отримало "убиті" квартири, - розповів "Українській правді" один з урядовців, посвячених у проблему.

За словами міністра, на рівні уряду виникли різні думки стосовно того, чи був цей бартер справедливим.

– Фотоматеріали, які привезли з Мукачевого, показують, що частина квартир в аварійному стані. Якби Фонд держмайна продав усі ці об’єкти і землю з аукціону, то за них заплатили би до 70 мільйонів гривень, бо Мукачеве розташоване на стратегічному шляху до Європи, а самі об’єкти – у місті поруч із вокзалом, - зазначив співрозмовник "Української правди".

Заради справедливості варто визнати, що київський урядовець надто оптимістично оцінив вартість землі та нерухомості в Мукачевому.

Зрештою, майно передали від Міноборони громаді Мукачевого, а міська влада провела аукціон. Його переможець заплатив 22 мільйони гривень за два лоти, погасив витрати на підготовчі роботи, а також передав 2 500 квадратних метрів житла в межах міста.

За словами в.о. мера Лендєла, середня вартість квадратного метра в Мукачевому складає одну тисячу гривень, а за словами екс-мера Петьовки – три тисячі гривень. Тому виходить, на додачу до 22 мільйонів переможець аукціону витратив ще 2,5-7,5 мільйонів гривень на квартири.

Конкурс без конкурсу?

Але головна інтрига виявилася навколо аукціону з продажу об’єктів.

Сам факт проведення відкритих торгів за землю та нерухоме майно в Мукачевому може викликати тільки схвалення. Однак те, як було реалізовано задум, наштовхує принаймні на підозри.

Отже,

Лот номер один – земельна ділянка та комплекс будівель і споруд, серед яких казарма, їдальня, склад, спортзал, клуб, автомийка і навіть теплиця. Усе це розташоване по вулиці Берегівській, 41-А. Площа будівель склала близько 9 200 квадратних метрів

Також у лоті №1 виставлялася на продаж земля площею 4,6 гектари.

За все це було заплачено 13 973 523 гривні.

Лот номер два – будівлі та земельна ділянка, розташовані на вулиці Чехова, 11, вулиці Валенберга, 21, а також земельна ділянка по Валенберга, 11-Б.

Там розташовані різноманітні будівлі загальною площею 4 500 квадратних метри. Розмір землі, виставленої у другому лоті аукціону, склав 2,05 гектари.

За все це було заплачено 7 857 551 гривню.

В обох аукціонах був однаковий склад учасників. І там, і там брали участь дві фірми – ТОВ "Вікна Буд-Закарпаття" і ТОВ "Партнер".

Обидва рази перемогла фірма "Партнер". Гроші в розмірі 22 мільйони гривень вона вчасно перерахувала за обидва придбані лоти.

Як вдалося з'ясувати "Українській правді", у Державній податковій адміністрації засновниками ТОВ "Партнер" значаться дві фізичні особи – Оксана Балога і Марина Петьовка. Кожна з них має по 50% акцій згаданої фірми.

Оксана Балога є дружиною глави секретаріату президента Віктора Балоги, а Марина Петьовка – дружина екс-мера Мукачевого, нині депутата від НУНС Василя Петьовки. Який, у свою чергу, є двоюрідним братом Балоги і його наступником на посаді мера Мукачевого.

Сам Петьовка в інтерв’ю "Українській правді" підтвердив, що його з Балогою дружини справді є акціонерами фірми-переможниці.

Зате дуже цікава історія з другим учасником аукціону, який створював конкуренцію для компанії Балоги-Петьовки.

У протоколах аукціону сказано, що фірму "Вікна Буд-Закарпаття" представляла її директор – жінка на прізвище Шубец Світлана Іллівна.

Як вдалося з'ясувати "Українській правді", Світлана Шубец є головним бухгалтером у ТОВ "Корона-Люкс". Засновником цієї фірми на 80% є товариство з обмеженою відповідальністю... "Барва".

Так-так, це – та сама "Барва", яка є стрижневою структурою холдингу Віктора Балоги!

Зокрема, акціонерами ТОВ "Барва" виступили та ж таки дружина Віктора Балоги Оксана, його брати Іван і Павло, сам Василь Петьовка, а також Ілля Токар.

"Українська правда" зателефонувала до офісу компанії "Партнер", яка виграла обидва аукціони, та вирішила перевірити. Ми попросили з'єднати зі Світланою Шубец – представницею начебто конкуруючої фірми.

– Її немає на місці. Вам краще зателефонувати до ТОВ "Барва", - сказав співрозмовник і дав номер офісу цієї фірми.

Задзвонивши до компанії "Барва", ви потрапляєте на секретаря, який переключає телефон. На наше прохання покликати Світлану Шубец вона перевела на інший офіс, де, втім, повідомили, що ця жінка зараз відсутня.

Таким чином, аукціон з продажу землі та об’єктів військового містечка в Мукачевому виявився або фарсом, або збігом обставин, оскільки обидва учасники конкурсу виявилися пов’язаними між собою.

Якщо переможець напряму є структурою Балоги, то їх єдиний візаві був представлений директором, яка працює у фірмі Балоги бухгалтером та має робоче місце у офісі "Барв".

Усе це особливо підозріло, враховуючи, що Мукачевим і досі де-факто керує родич глави секретаріату президента Василь Петьовка.

"Українська правда" могла у цьому переконатися – керівництво мерії оперативно реагувало на прохання надати ту чи іншу інформацію, коли ми посилалися на попередню домовленість з Петьовкою.

Ставши депутатом у вересні 2007 року, Петьовка склав повноваження мера. Виконувачем обов’язків став близький до нього Золтан Лендєл, який в часи Петьовки був секретарем міськради.

Натомість дострокові вибори міського голови, які повинні відбутися після відходу Петьовки, досі не призначені.

***

Віктор Балога не відповів на запитання, надіслані "Української правдою". Нас головним чином цікавили джерела і розмір доходів їх сімейного бізнесу. Натомість своє бачення ситуації надав Василь Петьовка:

Василь Петьовка. Фото НУНС
Як ви прокоментуєте заяву Компартії про те, що об’єкти в Мукачевому отримала фірма, до якої причетні Оксана Балога і Марина Петьовка?

– Ця фірма не отримала, а взяла участь у аукціоні, який проводився на території Мукачевого. Умови аукціону були затверджені міською радою майже одноголосно – 43 депутатами. Хоча у нас в міськраді є представники і Партії регіонів, і блоку Тимошенко.

Додатковою умовою аукціону була вимога, що інвестор, який виграє, повинен протягом 60 днів купити 2 500 квадратних метрів житла і передати його військовим. Аукціон був проведений наприкінці минулого року. Фірма, яка його виграла, уже передала військовим житло, закуплене на вторинному ринку.

Ви підтверджуєте, що засновниками ТОВ "Партнер", яке виграло аукціон, є дружина Віктора Балоги і ваша дружина?

– Так, це правда.

– Що вони планують збудувати на місці військових об’єктів?

– Це ще не визначено. Є декілька варіантів, і зараз треба визначити, який є найшвидше окупний. Адже фірма "Партнер" взяла кредит на придбання цих об’єктів, оскільки вона не володіє достатніми своїми коштами.

Другий учасник аукціону, який програв, пов’язаний з фірмою "Барва"?

– Ні, у них немає нічого спільного.

Тоді хто був другим учасником аукціону?

– Я цього не пам’ятаю. Минулого року ми провели 58 аукціонів, і не було жодного оскарження. Іншим шляхом ми не приватизовували – тільки через аукціони! Всі оголошення про їх проведення публікувалися на сайті Мукачівської міської ради та в пресі.

Скажу, що днями до Мукачева приїхала з перевіркою група, яку направив перший віце-прем'єр Турчинов. Їм надали всю інформацію. Я був присутній на нараді за їх участі. Між іншим, вони повідомили, що їхня мета – так і сказали! – "вивчення передового досвіду з продажу військового майна та забезпечення військових квартирами"!

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді