Не зрадь, шайтан!

Вівторок, 22 квітня 2008, 13:38

"Я твердо можу говорити: я, персона Ющенко, не буду займатися політичними переслідуваннями, бо я знаю, що це гра для слабких…Не моя є професія – ганятися за зайцями", – заявляв президент Ющенко у травні 2004.

Ці слова пригадуються щоразу, коли преса повідомляє про чергові фіаско в справі притягнення до відповідальності винуватців резонансних злочинів, що їх було скоєно за часів президента Кучми.

(Чи це "справа Гонгандзе", чи злочини, задокументовані на легендарних плівках майора Мельниченка, чи результати "прихватизацій", чи навіть містичне отруєння Ющенка 2004 року).

Але найбільше вражають укази президента Ющенко про призначення діячів епохи Кучми на високі посади в системі президентської номенклатури, чи укази про нагородження підрахуїв-потебеньків, чиї імена стали символами епохи кучмізму.

Власне, після розподілу постів та нагород серед найодіозніших фігур періоду кучмізму, президент зосередився на середній ланців.

Відзначаючи внесок у зміцнення законності та правопорядку, високий професіоналізм і бездоганне виконання службового обов'язку в органах кримінально-виконавчої служби та з нагоди 10-ї річниці утворення держдепартаменту з питань виконання покарань, Ющенко видав указ про відзначення державними нагородами працівників департаменту.

Останньою у списку нагороджених значиться легендарна особа, відома у Вінницькій і Луганській областях, начальник виправної колонії №81, що розташована в селі Стрижавка Вінницької області, полковник внутрішньої служби Магомед Магомаєв, якому президент присвоїв почесне звання "Заслужений юрист України".

У цій статті автор не буде описувати стан справ з дотриманням прав людини в колонії № 81, не згадуватиме про тамтешні катування та звірства. Прізвище Магомаєва офіційно відоме в Україні зовсім в іншому контексті.

У день другого туру голосування на виборах президента, 21 листопада 2004 року, Магомаєв, грубо порушивши законодавство про вибори, відмовив трьом журналістам у допуску на спеціальну виборчу дільницю №59 ТВО №12, яка була розташована в приміщенні колоній №81.

Нагадаємо читачам, що той день мав стати останнім днем напружених президентських перегонів і усі сили адміністративного ресурсу було кинуто для забезпечення перемоги єдиного кандидата від влади Януковича.

Про те, як Магомед Магомаєв організовував "мирну і ненасильницьку агітацію" відомо небагато, хоча у відеоархівах 5-го каналу зберігається матеріал передачі "Закрита зона", в якому один із в‘язнів стрижавської колонії розповідає про методику обробки зеківського електорату.

У першому турі голосування на виборах президента 31 жовтня 2004 року в ТВО №12, куди входила спецдільниця №59, впевнено переміг Віктор Ющенко, але не на усіх дільницях…

Абсолютну перемогу на 59 дільниці здобув Віктор Янукович, набравши майже 80% голосів. Зрозуміло, що така невідповідність результатів голосування по окремо взятій дільниці, що розташована всередині виборчого округу, не могла не привернути пильної уваги журналістів.

Тому вже о 6 годині ранку 21 листопада троє озброєних журналістськими посвідченнями вінничан прибули у колонію №81 з надією зафіксувати свято волевиявлення на диктофони і відеокамери.

Це явно не входило у плани Магомеда Магомаєва, який заборонив журналістам прохід на територію колонії. Журналісти негайно звернулися із позовними заявами до суду, який через кілька годин, провівши три судових засідання підряд, визнав дії Магомаєва неправомірними і допустив журналістів на територію виборчої дільниці.

І хоча виконати це рішення вдалося лише за кілька годин до закриття дільниці, коли організоване голосування засуджених давно скінчилося, на відеоплівці, яка і досі зберігається в архіві Вінницької правозахисної групи, можна бачити здивовані очі співробітників колонії та членів виборчої комісії, яким зачитують судові рішення про визнання неправомірними дій Магомаєва.

Рішення суду першої інстанції не переконало Магомаєва у помилковості власної правової позиції, і він, за допомогою Вінницького управління держдепартаменту з питань виконання покарань подав апеляцію, яку програв в апеляційному суді Вінницької області.

Порушення прав журналістів начальником стрижавської колонії були озвучені Миколою Катеринчуком під час історичного засідання Верховного суду України, рішення якого відкрило дорогу третьому туру виборів.

Проте і під час третього туру пан Янукович переміг у стрижавській колонії, набравши 63% голосів, випередивши Віктора Ющенка в два рази.

Результати голосування по спецдільниці №59 ТВО №12 26 грудня 2004

Виборчий округ №12

ДВК №59 ТВО №12

Віктор Ющенко

84.07 %

28.6 %

Віктор Янукович

12.04 %

63,07%

Попри очікування багатьох, після інаугурації Ющенка в січні 2005 року Магомаєв не лише не втратив посаду, але й невдовзі отримав невеличку, проте символічну державну нагороду. Відповідно докорінно змінилися і електоральні прихильності виборців, що перебувають під його опікою.

Ось результати голосування на чергових та позачергових виборах народних депутатів України по дільниці №77 виборчого округу №10, що узяті із сайту ЦВК.

Голосування по виборах народних депутатів України 26 березня 2006 року

Виборчий округ №10

ДВК №77 ВО №10

"Наша Україна"

18.11%

21.42%

БЮТ

33.64%

50.6%

Партія Регіонів

8.29%

12,6%

Голосування по позачергових виборах народних депутатів України 30 вересня 2007 року

Виборчий округ №10

ДВК №77 ВО №10

"Наша Україна"

15.93%

13.7%

БЮТ

52.26%

74.6%

Партія Регіонів

13.21%

2,7%

Тепер, після присвоєння Магомеду Магомаєву звання "Заслужений юрист України", можливо, у пропрезидентських партій з‘явиться новий шанс на підтримку зеківського електорату.

Утім, цікаво інше: що думатимуть шестеро суддів – троє з місцевого Вінницького районного суду і троє з апеляційного суду Вінницької області про те, які видатні особистості, попри усі турбулентності долі, здобувають почесні юридичні звання?

Чому Віктор Ющенко робить такі дивні речі? Можливо, саме в цьому він вбачає свою президентську місію, місію лідера нації?

Що ж, залишається побажати учорашньому порушникові виборчого законодавства та прав журналістів, а нині заслуженому юристу, начальнику виправної колонії №81 полковнику Магомаєву здоров‘я і нових наукових здобутків.

Хіба він винен, що у нас "ТАК!ий" президент...

Дмитро Гройсман, координатор Вінницької правозахисної групи, для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді