З життя українських олігархів – вілла Коломойського на Женевському озері

Вівторок, 10 березня 2009, 18:37

Минулої весни Ігор Коломойський в інтерв’ю "Українській правді" повідомив, що в разі приходу Юлії Тимошенко на посаду президента він поїде в еміграцію. Тоді їхній конфлікт був у самому розпалі.

Однак протягом останніх місяців між олігархом та прем’єром буяє політичний роман. Декілька менеджерів "Укрнафти", підконтрольної "Привату", за постановами уряду перейшли працювати до державних компаній "Нафтогаз" та "Укртранснафта". На Кременчуцькому нафтопереробному заводі Тимошенко більше не зачіпає інтересів Коломойського, а його права рука Ігор Палиця організував збір підписів для збереження "демократичної коаліції" та Тимошенко на посаді прем’єра.

Водночас сам Коломойський давно перестав бути українським олігархом в традиційному значенні. Він веде життя на два дома – бізнес робить на батьківщині, а мешкає в Європі. Коломойський знайшов спокій у Женеві, куди переїхав разом з родиною.

Скориставшись з нагоди перебування у Швейцарії, кореспондент "Української правди" відправився на пошуки дніпропетровського бізнесмена. Як виявилося, навіть якщо його стосунки з Тимошенко знову зіпсуються, то в "еміграції" він не залишиться без надійного даху над головою.

Будинок Коломойського розташований у фантастичному місці: на французькому узбережжі Женевського озера, поблизу міст Тонон та Евіан – курортів, які дали назву відомим мінеральним водам.

Вілла дніпропетровського бізнесмена стоїть у одному з невеликих селищ, які розтягнулися вздовж найбільшого озера Альп. З одного боку – найроматничніша водойма Європи, з іншого – найвищі гори континенту. Райський куточок без претензій, характерних для Ніцци та Монако.

Щоб потрапити до Коломойського, треба їхати з Женеви в напрямку Евіану. Колись Михайло Бродський возив сюди Олександра Турчинова на переговори з Коломойським про фінансування "української демократії".

Рейсовий автобус не зупиняється у поселенні Коломойського – з автобану треба йти декілька кілометрів пішки. Єдиний громадський заклад в центрі містечка – перукарня.

– Ви не підкажете, де мешкає ваш односелець пан Коломойський? – спробував кореспондент "Української правди" навести довідки у місцевих мешканців.

Перукарка зламала стереотип про те, що французи принципово не вчать англійську мову – вона нею володіла.

– Зараз подивлюся, - погодилася допомогти жінка та дістала телефонний довідник французького регіону Рон-Альп, однак на літеру "К" жодних прізвищ, схожих на "Коломойський", не знайшла.

Мерія міста виявилася зачинена. Церква також. Все решта в поселенні – це приватні вілли. Значна частина з них стояли порожніми. Їхні власники зазвичай приїжджають сюди, коли потеплішає. В інший час на вулицях безлюдно. Цей район – на кшталт київських "Осокорків", куди їздить відпочивати влітку місцева еліта.

Мерія у селищі Коломойського
Вулиці порожні навіть вдень біля церкви

У підсумку тригодинних пошуків житло Коломойського вдалося знайти. За непримітними зеленими воротами у нього виявилася найбільша земельна ділянка в містечку. Якщо кожен будинок має десять-п'ятнадцять соток, то в Коломойського – півтора гектара, не менше.

За словами інформованих джерел, цю віллу Коломойський придбав ще в 2000 році за два мільйони доларів.

Вілла Коломойського на узбережжі Женевського озера

Сусіди згадують про Коломойського як про відлюдника, який з місцевими не спілкується. Зате, кажуть вони, любить грати у футбол. За парканом у нього справді проглядається поле з воротами.

Територія Коломойського оточена живою огорожею, яку утворюють зарослі піраканти. Відчувається, що над ландшафтом працює садівник – деякі кущі були "закутані" на зиму, "альпійські гірки" охайно доглянуті.

У Коломойського завелися екзотичні рослини

Будинок Коломойського стоїть на першій лінії – прямо з виходом до Женевського озера. У нього є навіть свій причал для човнів.

Однак за законом власник не має права загороджувати доступ до водойми, і берегова смуга повинна залишатися у власності комуни. Тому вздовж озера повз віллу Коломойського тягнеться вузька доріжка загального користування.

З маєтку Коломойського видно протилежний берег Женевського озера та Альпи, які його оточують

Найбільше враження справляє сама будівля. Вона одноповерхова, хоча і доволі велика – площею 350-400 метрів. Але порівняно з маєтками у Конча-Заспі чи Козині вілла Коломойського виглядає бідною родичкою. Нічого зайвого, ніяких тобі веж, колонади та куполів. Однак це – типова приватна будівля на узбережжі Женевського озера.

Вілла Коломойського нічим не відрізняється від сусідньої, такої ж безпафосної та витриманої

Самого Коломойського вдома не було – взимку він мешкає в своїй квартирі у Женеві. А мікроавтобусом, що стояв на подвір'ї, очевидно, користується прислуга – однак жодних ознак вона також не подала.

Прямо за парканом Коломойського - парк...
...і те ж таки Женевське озеро

За роки, поки Коломойський живе в Швейцарії, тут у нього в гостях побували Віктор Пінчук, Олександр Ярославський, Михайло Бродський та партнери по групі "Приват" Ігор Палиця та Михайло Кіперман.

Щоб бути власником активів за кордоном, український бізнесмен має пройти забюрократизовану процедуру і отримати ліцензію в Нацбанку на право здійснення зовнішніх інвестицій. Це правило поширюється і на Ігоря Коломойського. Але він, будучи паралельно громадянином Ізраїлю, має право діяти в обхід установлених в Україні законів, використовуючи свій другий паспорт.

І хоча подвійне громадянство в Україні заборонено, влада про це згадує лише коли треба поставити на місце політичного опонента.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді