Оскарження виборів у Тернополі: фальсифікаціям – ні

Вівторок, 17 березня 2009, 14:44
Востаннє я проїжджав по Тернопільщині восени. Область справляла враження акуратної та чистої, але, на жаль, дещо занедбаної території: розбиті дороги, погано розвинута придорожня торгівля та інфраструктура.

Ще тоді виникало питання – як тут недолуго хазяйнує місцевий губернатор, представник ЄЦ! Адже незробленої роботи в області - непочатий край.

Але до самого завершення виборів я не розумів, чому стільки уваги прикуто до виборів Тернопільської обласної ради. Щойно перед тим обирали мера Цюрупінська, що на Херсонщині, але про це у Києві відали хіба політичні гурмани. Зрештою у тій же Тернопільщині пройшли вибори 4 сільських голів і у трьох випадках їх виграли представники БЮТ. Втім, ЗМІ звертають увагу лише на вибори до обласної ради.

Ключ до розуміння я знайшов на одному з форумів, де з величезною втіхою повідомили, що четверті вибори сільського (!) голови у Тернопільській області виграв кандидат від ЄЦ і це, чомусь (?), є початком кінця (?) БЮТ. Ще цікавіше було спостерігати за несподіваним стрибком популярності ЄЦ за результатами виборів до облради.

Численні соціологічні опитування свідчили, ще місяць тому за партію Віктора Балоги не висловлювався жоден з опитаних, але за 30 днів локальна популярність цієї сили на Тернопіллі "зросла" аж на 14%.

Звичайно ж голосували за кандидатів до облради, тобто обирали господарників. Так зокрема на місці львів'ян я б ще подумав, чи обирати знову суто "ідеологічну" Свободу до міської ради.

Адже не зважаючи на її перебування там, у "столиці Галичини" до сьогодні у величезних вибоїнах не відремонтованих львівських доріг закінчилося життя не однієї тисячі амортизаторів.

На Тернопільщині Свобода при владі ще не була, тому виборці ще можуть сподіватися від "ідеологів" на позитивний господарський результат. Однак стрімкий злет популярності кандидатів від ЄЦ, на мою думку, має таке ж відношення до реальності, як Олег Тягнибок - до не відремонтованих львівських автошляхів.

Інформації з тих виборів часом нагадували фронтові зведення: одночасно дві територіальні комісії, несподіваний приїзд президента, легітимізація теркому, де не було жодного представника БЮТ, судові оскарження виборів, різка зміна позицій суддів у останній момент, відмова БЮТ брати участь у виборах до облради і відмова теркому викреслювати БЮТ зі списків.

Сказати, що БЮТ не зробив помилок, я не можу. Помилково було призначати перевибори в часи, коли бюджету бракує грошей. Помилково було зупиняти вибори, коли половина цих коштів вже було витрачено. Безглуздо було блокувати вивіз вже надрукованих бюлетенів із друкарні.

Але найбільшою помилкою всіх політичних сил Тернопільщини, на мою думку, стала відмова від боротьби проти фальсифікацій волевиявлення громадян. Зрештою всі нормальні учасники виборчого процесу: і БЮТ, і УНП, і та ж Свобода були зацікавлені у отриманні об'єктивного, а не вигаданого результату.

Справді, важко повірити, що явка виборців може збільшитися на 20% протягом останніх кількох годин. Неймовірно, коли до того малопопулярна політична сила, раптово виходить на друге місце виборчих перегонів.

Ще цікавіше спостерігати за коментарями лідерів партій, що нібито перемогли. Чому жоден з них не заявив виборцям, що відтепер буде виконана обіцяна в області програма: відремонтуються автошляхи, поліпшиться фінансування освіти, медицини і прибирання вулиць?

Ні Олег Тягнибок, ні Ігор Кріль про виконання обіцянок до сьогодні нічого так і не сказали. Вони взагалі мало говорять про власні політичні сили, більше половини часу коментуючи … результати БЮТ.

А результати не настільки й погані. Якщо врахувати, що БЮТ не проводив агітаційної кампанії взагалі.

Якщо згадати, що всю неділю телеканали і основні радіомережі повідомляли про відмову БЮТ брати участь виборах, які ми називаємо "фарсом Балоги". Навіть з урахуванням усіх факторів на тлі величезних фальсифікацій, 8% - це несподівано хороший результат.

Вкрай спекулятивно виглядає і намагання притягнути за вуха вибори представницької влади у області до перспектив виборів президента України. Навіть ті тернополяни, що вирішили проголосувати, чітко усвідомлювали, що обирають не Тимошенко, а список депутатів обласної ради, підібраний обласним керівництвом БЮТ.

Красномовним підтвердженням цього є вкрай низька, як для Тернопільщини, явка на голосування. Адже на останніх виборах парламенту, на виборчі дільниці у цій області прийшло 76,5% виборців, а не трохи більше половини як тепер.

Це свідчить про те, що мешканці області добре розрізняють обрання обласної ради і Верховної Ради.

І все ж, краще б цих виборів не було взагалі. Адже до останньої неділі українці жили ілюзією, що на Заході України безсилий адміністративний ресурс. Що галичани уміють відстоювати власні політичні погляди, не зважаючи на те, хто в області губернатор і скільки витрачено грошей суб'єктами виборчих перегонів.

Тому результати цих виборів до Тернопільської обласної ради мають бути оскаржені – це справа принципу. Бо ще в 2004-ому ми сказали: фальсифікаціям – ні, ні – брехні!

Віктор Уколов

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді