Американські піарники Януковича знайшли нову роботу в Україні

Четвер, 25 червня 2009, 17:33
Неназвані благодійники розгорнули в Україні контрпропаганду курсу на вступ до НАТО. Ця структура з початку року діє під милозвучною вивіскою American Institute in Ukraine.

Декілька місяців тому автору цих рядків зателефонували і запросили взяти участь у одному із заходів щойно відкритого American Institute in Ukraine. Це виглядало би буденністю, якби не персона, що з протилежного кінця дроту виступила з такою пропозицією. Співрозмовником виявився... Дмитро Джангіров, директор муніципальної телекомпанії "Київ", який у 2004 році брав участь у агітаційному проекті проти Віктора Ющенка на каналі 1+1.

Джангіров пояснив, що "допомагає" American Institute in Ukraine. Наявність такого одіозного помічника відразу поставила під сумнів "справжність" названої контори. Тому "Українська правда" вирішила зайнятися пошуком її коренів.

На сайті American Institute in Ukraine вказано, що вони є "американською неприбутковою організацією, яка фінансується з приватних джерел".

"Метою American Institute in Ukraine є висвітлення питань, що стосуються політики США стосовно України, а саме можливого приєднання України до НАТО", - ідеться в анотації.

"American Institute in Ukraine по суті не має жодної позиції щодо НАТО", - стверджує це товариство. Водночас усі заходи, які проводить дана структура, насправді спрямовані проти приєднання України до Альянсу.

Зазвичай American Institute in Ukraine використовує усталену модель: проводить круглий стіл та запрошує на нього промовця з США, який має переконати присутніх в хибності курсу України до НАТО.

За інформацією "Української правди", спікери з американського боку проходять відбір на предмет уподобань.

Джерела стверджують, що за участь у київському заході виплачують 3 тисячі доларів – непоганий гонорар за пару годин роботи навіть за американськими мірками. Крім того, в пакет входить покриття усіх видатків, пов’язаних з перельотом, проживанням і перебуванням у столиці України.

При цьому, для надання додаткового авторитету своїм заходам, American Institute in Ukraine іде на некоректну презентацію запрошених гостей.

Так, останнім промовцем на їх семінарі був американець Даг Бандо. Організатори презентували його як представника Інституту Катона, а висловлені ним думки подавали як експертну думку цього авторитетного закладу.

"Выступая вчера на круглом столе, организованном Американским Институтом на Украине, старший научный сотрудник Института Катона, вашингтонского авторитетного исследовательского центра в области либерализма, Даг Бандо, высказался в том смысле, что Украина допускает опасный просчет, связывая свою безопасность с членством в НАТО", - ідеться в нещодавньому прес-релізі American Institute in Ukraine.

Навіть на табличці, яку поставили на столі перед Дагом Бандо, було вказано, що він виступає від імені Інституту Катона.

"Українська правда" звернулася до Інституту Катона та отримала відповідь від Кріса Кеннеді, директора з медіа-контактів. Він повідомив, що всі думки пана Банго, висловлені ним у Києві, є тільки його приватним поглядом.

"Даг Бандо справді пов’язаний з Інститутом Катона. Але в кожному випадку без будь-яких виключень, ідеї, які висловлюють наші дослідники, є їхніми власними. Як правило, ми не проголошуємо загальну позицію Інституту Катона", - повідомив Кріс Кеннеді.

"Українська правда" також зіштовхнулася з небажанням American Institute in Ukraine назвати своїх донорів. Запит, направлений тиждень тому, вони залишили без відповіді.

До речі, контактами з пресою в American Institute in Ukraine займається Юлія Савостіна, яка одночасно є начальником управління зв'язків з громадськістю та ЗМІ Національної телекомпанії України. Савостіна сказала, що допомагає American Institute in Ukraine "на громадських засадах".

Однак набагато цікавішими є персонажі, які обіймають керівні посади в цій загадковій установі.

Так, заступником директора в American Institute in Ukraine є такий собі Джеймс Джордж Джатрас.

На сайті American Institute in Ukraine вказано, що Джатрас "є директором фірми, що займається громадськими ініціативами", але насправді він є просто піарником.

На сайті лобістської компанії Squire Sanders Джеймс Джатрас вказаний як їх співробітник. Також Джатрас був керівником установи, співзвучної його місцю роботи в Україні – American Council for Kosovo.

American Council for Kosovo виступав проти незалежності Косово, а свого часу Джатрас також виступав як свідок захисту екс-президента Югославії Слободана Мілошевича.

Другою ключовою особою в American Institute in Ukraine є менеджером з комунікацій Дерен Спiнк. Його представлено як "керуючого партнера фірми "Міжнародна група із стратегічних комунікацій", що працює у сфері зв’язків з громадськістю".

Дарен Спінк був також секретарем згаданого American Council for Kosovo. А до наглядової ради цієї установи також було включено того ж таки Дага Бандо, який декілька тижнів тому приїздив до Києва агітувати проти вступу України до НАТО.

На сайті American Institute in Ukraine, де наводяться біографії Джатраса та Спінка, немає згадки про діяльність цих панів, яка, можливо, є ключем до розгадки про корені American Institute in Ukraine.

Сталося це давно, але в Сполучених Штатах архіви не горять.

6 березня 2003 року Джатрас разом зі своїм партнером Патріком О'Доннеллом від імені фірми Venable LLP уклав угоду на піар-супровід в США нікого іншого, як... Віктора Януковича.

Від імені Януковича цю угоду уклав Алекс Кисельов, представник лідера Партії регіонів у Америці.

Наприклад, за двомісячну діяльність, з березня по травень 2003 року, вони мали отримати 100 тисяч доларів.

24 березня Кисельов, Джатрас і його партнер по компанії Venable LLP уклали додаткову угоду. Вони мали спробувати організувати зустріч Януковича з американським президентом Джорджем Бушем.

Як попередній гонорар піарники скачали з Януковича 20 тисяч доларів, а в разі, якби така зустріч відбулася, вони би отримали ще 60 тисяч доларів. Однак Янукович відклав свій візит до Штатів.

14 листопада 2003 Януковича через свого представника ще раз уклав угоду з Джатрасом і О'Доннеллом. Вона стосувалася скасування поправки Джексона-Веніка, роботи щодо україно-американської комісії по Іраку тощо.

Другий співробітник American Institute in Ukraine Дарен Спінк також пов'язував свою долю з лідером Партії регіонів.

Так, у 2004 році для піару Януковича в США наймалася компанія db communications, від імені якої Спінк підписував додаткову угоду з Алексом Кисельовим.

Якщо придивитися, то сам сайт American Institute in Ukraine виглядає як бутафорія, де не дуже ретельно приховували замовників.

Наприклад, розділ "Відомі люди з України" заповнений росіянами українського походження – зустрічаються і екзотичні персонажі на кшталт Євгена Примакова або Йосипа Кобзона. Натомість там геть відсутні американські українці (крім Міли Йовович), що дивно для структури з такою назвою як American Institute in Ukraine.

І, можливо, ще одна непомітна, але показова деталь. У російськомовній версії сайту American Institute in Ukraine презентує себе як "Американский институт на Украине", хоча навіть російськомовні українці переважно застосовують форму "в Украине".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді