Луценко vs Тедеєв. Міністр оприлюднює документи про кримінальне минуле депутата

П'ятниця, 25 вересня 2009, 10:50

Коли на Олімпіаді в Афінах 2004 року Ельбрус Тедеєв поклав на лопатки американця Джеміля Келі, навряд чи він міг уявити, що колись йому доведеться боротися з міністром внутрішніх справ.

Проте у 2009 році таке сталося. У вересні депутат-регіонал Тедеєв потрапив в епіцентр політичного скандалу, що плавно переріс у кримінальну драму. Тепер він змушений освоїти новий для себе вид боротьби. А його головним ворогом став голова МВС Юрій Луценко.

Кримінальну тінь на Тедеєва кинула історія зі стріляниною у Голосіївському парку Києва, що сталася 11 вересня. Міліція затримала двоюрідного брата Тедеєва Роберта за підозрою в причетності до розборок у стилі 90-х. За даними слідства, саме на "Мерседесі" депутата з номерами Верховної Ради злодії зникли з місця події.

Сам Тедеєв заперечував свою причетність до кривавих подій, а також родинні зв’язки з Робертом Тедеєвим. Спочатку він навіть заявив, що у Голосіївському парку його помічники просто "займалися спортом".

Проте Юрій Луценко вирішив не губити роль ньюзмейкера у цій історії. На цьому тижні він заявив, що Тедеєв належав до злочинного угруповання "Савлохи", і досі не порвав усі зв’язки з криміналітетом.

У відповідь на це Тедеєв назвав Луценка "хронічним брехуном" і знову відхрестився від брата Роберта.

Останній удар у цьому поєдинку вирішив нанести міністр МВС.

В інтерв’ю "Українській правді" Луценко повідомив ще кілька неприємних новин для Ельбруса Тедеєва. Він надав редакції копії документів, на основі яких робив свої заяви.

Серед них – протоколи допитів Роберта Тедеєва, який називає Ельбруса своїм братом, та водія депутата, який також підтверджує їхній зв’язок.

Ще один козир Луценка – довідка про те, що Тедеєв перебував на обліку ГУБОЗ як учасник організовано-злочинного угруповання до 2001 року.

Крім того, міністр розповів, що Тедеєв скоро може стати фігурантом зовсім іншої справи – про шахрайство. Луценко продемонстрував копії звернення певного громадянина Н. про те, що Тедеєв вкрав у нього автомобіль. Наразі Ельбрусу вже виписали повістку на допит, і Луценко обіцяє, що це не кінець.

Юрію Віталійовичу, Ельбрус Тедеєв наполягає, що в нього немає ніякого брата Роберта...

Насправді абсолютно не принципово, чи є громадянин Росії Роберт Тедеєв рідним, двоюрідним, або якимсь іншим братом депутата Ельбруса Тедеєва. Важливо те, що він використовував автомобіль з парламентськими номерами для участі в бандитських розборках, у результаті яких одна людина загинула, друга – важко поранена.

Але якщо йдеться про те, хто кому є братом, то нехай депутат розбереться з самим Робертом Тедеєвим, який допитаний 22 вересня.

Є протокол, в якому Роберт стверджує: "В Киеве я поддерживаю связь со своим братом Тедеевым Эльбрусом". Є його підпис під попередженням про кримінальну відповідальність.

Протокол допиту Роберта Тедеєва. Він називає Ельбруса братом
Протокол допиту Роберта Тедеєва. Він називає Ельбруса братом

Друга річ – допит водія Тедеєва Олега Кривобока. Він пише, що поруч з під’їздом Ельбруса Тедеєва зустрів знайомого йому Роберта Тедеєва, який, ймовірно, брат Ельбруса. Далі написано, що він регулярно давав Роберту автомобіль.

Він також розповідає, що ввечері він з’їздив з іншими Тедеєвим – Казбеком – забрав доньку Ельбруса на іншому "Мерседесі" депутата, відвіз її додому і Казбека...

Копія свідчень водія Ельбруса Тедеєва Кривобока

Це ще один брат Ельбруса?

Я вже не знаю – брат він, чи не брат. Ельбрус казав, що в нього є брат Казбек, то, може, від нього він не відмовиться.

Водій з Казбеком забрали доньку, під’їхали до під’їзду, де стояв Роберт. Тут пишеться, що "він був чимось стурбований". Спочатку Казбек запитав, як у нього справи, на що той відповів, що в нього неприємності.

Аналогічну інформацію підтверджує сам Казбек Тедеєв. Він теж каже, що побачив Роберта, який був чимось стурбований, нервував, сказав, що у нього неприємності.

Протоколу допиту ще одного фігуранта справи у Голосіївському лісі Казбека Тедеєва
Протоколу допиту ще одного фігуранта справи у Голосіївському лісі Казбека Тедеєва

Крім того, сам Роберт Тедеєв підтвердив ще одну мою правоту про те, що це не перша його пригода. Він розповів, що бачив Фазіля Гасанова у Вінниці в кафе 28 серпня 2009 року. Це перша розбірка, яка відбулася у Вінниці. Через два тижні Гасанова було вбито у Голосіївському парку у Києві.

Чи давав пояснення міліції Ельбрус Тедеєв з приводу інциденту у Голосіївському парку?

Після того, як нам стало відомо, що машина з такими номерами була помічена під час події, ми почали її шукати. Після стрільби на ній відступила група учасників розбірок і поїхала з місця пригоди. Ми зрозуміли, що авто зареєстроване на водія Ельбруса Тедеєва з правом керівництва на самого Ельбруса.

Йому зателефонували, він відмовився розмовляти з начальником управління. Після цього йому зателефонував особисто Ярема (начальник столичної міліції), той почав доводити, що автомобіль – його особиста власність, він його купував за свої кошти і може це довести.

Ярема йому сказав: або ми його силою вилучимо, або ви його негайно доставите. Він його негайно доставив до голосіївського райуправління міліції для дій експерта – чи нема там крові, вибухових газів, вогнепальної зброї тощо.

Ельбрус Тедеєв прийшов до міліції разом з Бондиком. У присутності ще двох представників міліції його спитав Ярема дослівно: Де ваш брат Роберт Тедеєв? Він відповів: Не знаю, десь у Києві. "Дайте його телефон" – "У мене його немає". "Коли ви його востаннє бачили?" – "Давно". Хоча це неправда. Тобто це була первинна зустріч, яка не лягла під протокол.

Сьогодні Ельбрусу Тедеєву була надіслана повістка від слідчого, і він буде давати відповіді на запитання щодо обставин скоєння злочинів і дотичних до цього речей. Я не буду розкривати, які питання йому ставитимуться, але повістка сьогодні пішла.

На чому ґрунтуються ваші слова про кримінальне минуле Ельбруса Тедеєва?

Тепер про те, що Ельбрус Тедеєв не був на обліках ОЗУ. Згідно з так званою системою "Скорпіон" ГУБОЗ України, він був знятий з обліку ОЗУ "Савлохова" у 2001 році. Це часи міністра Смирнова, у якого працював Джига першим заступником.

Довідка УБОЗ про зняття Тедеєва з обліку у 2001 році
Довідка УБОЗ про зняття Тедеєва з обліку у 2001 році

Очевидно, людина заплуталася у брехні. Спочатку він каже, що Роберт йому не брат і взагалі на цій машині їздили його знайомі займатися спортом. Потім виявилося, що це спорт стрілецький. Потім він все таки наполягає, що Роберт йому не брат.

Я насправді не наполягаю, брат він, чи не брат. Це говорять водій і Роберт Тедеєв. Можливо, він і не брат. Але для слідства це не має жодного значення. Це лише накладає моральну і політичну відповідальність на народного депутата.

Навіть якщо прийняти до уваги версію, що Роберт Тедеєв бреше, а насправді він не є братом Ельбруса, що водій введений в оману, все одно стоїть питання, чому депутат дає свій автомобіль з парламентськими номерами для роз’їзду по Україні на бандитські розборки громадянину Росії Роберту Тедеєву?

Мене цей факт так турбує не тому, що, кажуть, вибори скоро, а тому що в Україні фактично зачищені всі злодії в законі, які роками діяли на нашій території і координували різні кримінальні діяння.

Те, що Ельбрус Тедеєв має спортивні досягнення, я про них знаю. До речі, покійний Савлохов також їх мав. Але це не заважає міліції розслідувати справи кримінальних діянь будь-якого спортсмена.

Якщо Ельбрус Тедеєв до 2001 року стояв на обліку МВС як член ОЗУ, яким чином він потрапив до Верховної Ради?

Спитайте у Віктора Януковича. Тим більше, що Ельбрус там не одинокий. Там багато людей, які свого часу стояли на обліку МВС. У легендарному 2005 році більшість з них покинула територію України. Ми дуже активно працювали і по Іванющенку, і по Кию, і по Черткову, і по Тедеєву, і по багатьох інших персонажах. Всіх не пам’ятаю, їх там ціла бригада зібралася.

Далі було підписано універсал Ющенка і Януковича, згідно з яким депутати місцевих органів влади стали недоторканними. Це вбило сотні справ по Україні в один момент. Вбивства тоді були підслідністю прокуратури, і вона у зв’язку з цим позакривала безліч справ з посиланням на недоторканність фігурантів цих справ.

А потім відбулися вибори, і вся ця гоп-компанія в повному сенсі цього слова, зайшла у Верховну Раду. Тому питати, як вони там опинилися, потрібно у того, хто формував списки Партії регіонів.

На жаль, мушу визнати, що такі діячі потрапили не лише у їхні списки. Фігуранти бази "Скорпіон" УБОЗу є і в інших фракціях. Але вони принаймні не ведуть активного життя і не роздають свої автомобілі для прикриття бандитських розборок у Києві.

Мене особливо обурило, що Джига, коментуючи убивство в Голосіївському парку заявив, що міліція непрофесійно діє і тому не може стримати кривавий беспрєдєл, який повертається на вулиці українських міст. Я вважаю, що це цинізм, який зашкалює. Один депутат Партії регіонів дає свій автомобіль з парламентськими номерами для вчинення бандитських розборок, інший критикує міліцію за те, що вона не може цьому завадити. Це просто унікальний симбіоз екс-міліціонера і екс-учасника ОЗУ.

Зараз ще не всі "Савлохівці" посаджені. У даному випадку можемо говорити, що від "Савлохова" залишилося дуже багато людей, в тому числі і народних депутатів, які знаходяться у різних фракціях.

У мене є для Ельбруса Тедеєва ще одна погана новина. Нещодавно в МВС надійшов лист від громадянина Н., який стверджує, що Тедеєв відібрав у нього "Мерседес" (показує копії листів). Це не той автомобіль, який фігурував у Голосіївських розборках – той зареєстрований на водія Тедеєва з правом керування у самого Тедеєва. А цей "Мерседес" використовує сам Тедеєв.

Вам відомо, хто цей громадянин Н. і коли ця заява надійшла в МВС?

Хто цей громадянин ми не знаємо. Зараз будемо розбиратися. Очевидно, людина почула про конфлікт і сподівається, що це допоможе його справі. Він написав листи голові Верховної Ради, лідеру Партії регіонів, самому Тедеєву. Листи датуються 3 вересня, 16 вересня. Мені вона надійшла 18 вересня.

Заява громадянина Н. на ім
Заява громадянина Н. на ім'я Луценка про те, що Ельбрус Тедеєв вкрав у нього автомобіль
Той самий гроадянин Н. пише Ельбрусу і просить повернути машину
Той самий громадянин Н. пише Ельбрусу і просить повернути машину
І ще один лист громадянина Н. - Віктору Януковичу
І ще один лист громадянина Н. - Віктору Януковичу

Згідно з заявою цього громадянина, Тедеєв забрав у нього "Мерседес" погрозами і шантажем і повісив туди свої ВР-івські номери. Сьогодні ця справа розписана на начальника столичного Главка для реагування згідно з чинним законодавством.

Найсмішнішим, як на мене, є лист Н. до Віктора Федоровича Януковича, де він пише, що поважає Партію регіонів, тому що вона "виражає близькі і зрозумілі йому інтереси". Тобто обікрали свого прихильника!

Що загрожує Тедеєву у разі, якщо буде доведено його причетність до цих історій - у Голосіївському парку і до викрадення машини?

По справі у Голосіївському лісі я не бачу, що може загрожувати Тедеєву з точки зору кримінальної відповідальності. Це може бути лише моральна і політична відповідальність за сприяння злочинним елементам відновити воровські традиції в Україні. Але згідно з новою заявою громадянина Н., у разі, якщо вона буде підтверджена, це може бути кримінальна відповідальність за статтею шахрайство. Або штраф 50 неоподаткованих мінімумів, або 3 роки.

Я вже передав цю заяву Яремі, і, очевидно, у цій справі буде ще одна повістка пану Ельбрусу.

Чи будете ви позиватися до Тедеєва, який назвав вас брехуном?

Якби я позивався до всіх, кому не подобається активність МВС, мені б не було коли всім іншим займатися. Судитися я не буду. Партія регіонів на мене стільки лайна вилила, що я до цього достатньо бронебійний. А розслідувати справу буду, і дуже активно.

Мерседес, оформлений на водіяТедеєва, на якому зникли злочинці, які влаштували стрілянину у Голосіївському парку
Мерседес, оформлений на водія Тедеєва, на якому зникли злочинці, які влаштували стрілянину у Голосіївському парку

Я буду і далі наполягати на ретельному розслідуванні, незважаючи на намагання деяких депутатів завадити слідству. І я радив би всім зменшити емоції, а користуватися виключно фактами. Можливо, хіба що суд врахує славні спортивні досягнення Тедеєва, але це не моє завдання.

Моє завдання – розслідувати конкретну справу. Це ж не звичайний хуліганський випадок, або якась чоловіча розбірка. Це стрільба. Є труп і одна людина дивом вижила. Дуже неприємно, що народні депутати сприяють спробам відновлення воровських авторитетів на території України. Ми цього не допустимо.

'Розкадровка
Розкадровка оперативного відео МВС з "розборок" у Вінниці за участі Роберта Тедеєва
'"Зустріч"
"Зустріч" угруповання у Києві у готелі "Спорт". Роберт Тедеєв - зліва, обведений червоним

Я жодним чином не розглядаю це як політичну справу. Хтось скаже, що це спричинено виборами. Я відповім: це я винен, що в Япончика стріляли? Це я винен, що була бандитська розбірка у Голосіїво? Так що, перед виборами скасувати розслідування всіх справ, де проходять автомобілі з номерами ВР, чи де є близькі знайомі чи родичі депутатів?

Це ніяким чином не пов’язано з виборами, як і з великим спортом. Я розумію, що Партія регіонів зараз робитиме все, щоб затягнути цю справу, вести слідство якомога довше. Закон мені велить, незважаючи на будь-який тиск, у тому числі і політичний, робити свою роботу. Я її роблю.

P.S.: "Українська правда" намагалася отримати коментар щодо нових звинувачень Луценка у самого Тедеєва, проте він відмовився розмовляти. "Що тут коментувати? Я вже безліч разів коментував цю історію! Мені гидко. Це вже пішло сніжним комом", - сказав він і кинув слухавку.

Ми також зв’язалися з громадянином Н., який написав заяву на ім’я Луценка про те, що Тедеєв нібито викрав у нього автомобіль. На прохання підтвердити викладену ним інформацію, Н. спочатку заявив, що йому потрібно "порадитися в МВС", а потім почав погрожувати відповідальністю за розголошення конфіденційних даних.

Згодом чоловік погодився надати хоч якусь інформацію лише в обмін на "необхідні інформаційні ресурси" з боку редакції, проте не уточнив, які саме. Він також заборонив використовувати у публікаціях будь-яку інформацію щодо нього.



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді