"Межигір'я": рай для Януковича

Субота, 17 квітня 2010, 00:03

Ганна Герман днями спростувала чутки, що Віктор Янукович збирається переїхати жити до Києва у так званий "будинок Ватутіна". "Це провокації та брудні інсинуації!" - заявила речниця Банкової.

Рішення Януковича залишитися в "Межигір'ї" цілком логічне, враховуючи плани забудови цієї території. На місці колишньої державної резиденції буде зведено персональний земний рай для чинного президента України.

Замість епіграфа:

Журналіст: Что вас возмущает в политике больше всего?

Ганна Герман: Коррупция.

Із інтерв'ю журналу Weekly.Ua

На сьогодні колишня урядова резиденція "Межигір'я" розподілена серед трьох приватних суб'єктів - товариства з обмеженою відповідальністю "Танталіт" (129 га), благодійного фонду "Відродження України" (7,6 га) та громадянина Віктора Януковича (1,7688 га).

За офіційною легендою, у резиденції "Межигір'я" Янукович володіє лише власним житловим будинком, а решта об'єктів належить іншим господарям, до яких він начебто не має стосунку.

Але і після обрання президентом Януковича співвласники "Межигір'я" - фірма "Танталіт" і фонд "Відродження України" - продовжують втілювати в життя свої амбіційні плани.

"Українській правді" вдалося дізнатися, що саме буде створено на місці колишньої державної резиденції, яка була відчужена з державної власності за схемою, гідної бути занесено в енциклопедії корупції.

ТОВ "Танталіт": 129 гектарів резиденції "Межигір'я"

Землі, які відійшли фірмі "Танталіт" - це за розміром як 24 парки Шевченка в Києві, площа якого складає лише 5,4 гектари.

Фірма "Танталіт" на своїх 129 гектарах збудує щось досі нечуване, що у офіціних документах отримало назву "Центр відпочинку і здоров'я".

"Українська правда" отримала можливість ознайомитися з "Містобудівним обґрунтуванням розміщення Центру відпочинку та здоров'я в урочищі "Межигір'я".

Проект передбачає, що на 129 гектарах буде зведено чотири різних комплекси будівель і споруд:

Перший - це яхт-клуб з еллінгом на березі Київського моря.

Другий - це гольф-клуб, що включатиме клубний будинок, споруду для зберігання знаряддя для гри в гольф та саме поле для гольфу.

Третій - це кінний клуб, що складатиметься з відкритого майданчику, критого манежу, конярської, комори для зберігання сіна і вівса, левади і шпрингартена (конструкція для настрибування молодих коней без вершника у вигляді обмежених парканом доріжок).

І четвертий об'єкт - адміністративний будинок.

 Використано карту Google

"Містобудівне обґрунтування" робила та ж сама фірма, яка готувала аналогічний проект і для готельно-ресторанного комплексу "Дом Лесника" в улюбленому мисливському господарстві Януковича Сухолуччя. До якого він також начебто зовсім "непричетний".

Засновники ТОВ "Танталіт"

"Українська правда" змогла ознайомитися зі статутом компанії "Танталіт", яка реалізовуватиме грандіозний проект. Акціонерний капітал цієї фірми складає 146 мільйонів 629 тисяч гривень, а засновниками значаться два суб'єкти.

 

Перший - це громадянин України 1980 року народження Павло Литовченко. Уродженець Донецька, в Києві він значиться зареєстрованим... у гуртожитку на вулиці Кустанайській.

Формальний внесок Литовченка до ТОВ "Танталіт" складає 44 тисячі гривень, тобто всього 0,03%.

Судячи з багатьох ознак, Павло Литовченко - це довірена особа Януковича у різних компаніях. Його неодноразово бачили в приймальні Януковича у партійній штаб-квартирі на вулиці Липській, коли той був депутатом.

Приміром, Литовченко був записаний засновником вже відомого читачам ТОВ "Дом Лесника", яке сьогодні облаштовує мисливське господарство Януковича в Сухолуччі.

Також Литовченко виступав засновником товариства з обмеженою відповідальністю "Едельвейс" із міста Донецьк.

ТОВ "Едельвейс" належить компанії "Кепітал Білдінг Корпорейшн", до числа кінцевих акціонерів якої входить Олександр Янукович - старший син чинного президента, а директором "Едельвейсу" є такий собі Олександр Колесніков із Донецька - "власник" охоронної фірми, яка патрулює "Межигір'я" і "Сухолуччя".

Не менш цікавішим є другий засновник фірми "Танталіт", що будуватиме гольф-, яхт- і кінний клуби на території "Межигір'я" - це австрійська компанія "Euro East Beteiligungs GmbH", зареєстрована у Відні.

Внесок "Euro East Beteiligungs GmbH" до капіталу київської фірми "Танталіт" складає 99,97% - 146 мільйонів 585 тисяч гривень, або еквівалент 18 мільйонів 560 тисяч євро на момент заснування.

Що ж це за європейський інвестор, який під час глобальної кризи вирішив вкласти гроші у будівництво "Центру відпочинку і здоров'я" прямо під боком в Януковича?

"Українська правда" за 8 євро придбала витяг з бази даних бізнес-суб'єктів Австрії.

 

Отже, кількість співробітників "Euro East Beteiligungs GmbH" складає одну (!) особу, а видом діяльності вказано "управління пакетом акцій".

Формальним директором фірми є пан Йохан Вановітз. Він також працює біржовим маклером в маловідомому інвестиційному банку зі схожою назвою - "Euro Invest Bank AG".

Цей же банк є мажоритарним акціонером "Euro East Beteiligungs GmbH" - він володіє 65% фірми. Тобто фактично мова іде про трастового управляючого, який найнятий анонімними клієнтами для представництва його інтересів під австрійською вивіскою.

Але головну увагу привертає інша деталь - а хто ж володіє 35% в "Euro East Beteiligungs GmbH", компанії-інвесторі "Межигір'я"?

Це зареєстрована у Лондоні фірма з невимовною назвою BLYTHE (Europa) Ltd.

У Британії так само можна придбати на спеціальному сайті реєстраційні документи комерційних компаній.

 
 

Отже, виявляється, що фірма BLYTHE (Europa) Ltd значиться за адресою: офіс В, Харлі-стрит, 29, Лондон.

Стоп! За цією самою адресою в Лондоні зареєстрована ще одна компанія - Astute Partners Ltd, яка будує комплекс відпочинку всередині мисливського господарства в Сухолуччі!

Далі - ще один сюрприз.

Директором фірми BLYTHE (Europa) Ltd - яка, нагадаємо, має стосунок до "Межигір'я" - записаний наш добрий знайомий: юрист із Ліхтенштейну Райнхард Прокш!

Той самий Прокш, який значиться директором фірми Astute Partners Ltd, що через ТОВ "Дом Лесника" взяла під свій контроль Сухолуччя.

 

Таким чином, гіпотеза, що "Межигір'я" і Сухолуччя - це все одна велика історія тіньової приватизації державної власності з одними закулісними керівниками, отримала своє підтвердження.

Виходить, що кінцевий акціонер у фірмах, які володіють і колишньою державною резиденцією, і мисливським господарством - один і той же. Це - юрист з Ліхтенштейну, найнятий людьми, які дуже не хочуть публічно заявляти про свою роль і місце в цій історії.

 

Загалом, використовувати західні фірми-прокладки - це поширена схема серед нинішньої владної команди. Наприклад, тривалий час в "РосУкрЕнерго" номінальним власником долі Дмитра Фірташа значилася компанія "Райффайзен Інвестмент" - донька австрійського банку "Райффайзен".

Оренда землі в "Межигір'ї"

Але повертаємося до "Межигір'я".

Фірма "Танталіт" отримала 129 гектарів у "Межигір'ї" після того, як начебто на вторинному ринку придбала майно державної резиденції.

Як уже багаторазово писалося, це була багатоходова комбінація. Вона почалася з того, що в 2007 році уряд Януковича включив "Межигір'я" до статутного капіталу національної компанії "Надра України", яка тут же через договір міни здійснила відчуження резиденції донецькій фірмі "МедІнвестТрейд".

Але "МедІнвестТрейд" відігравав роль лише буферної фірми. Вона продала "Межигір'я" фірмі "Танталіт", яка стала "добросовісним правонабувачем" і позбавилася юридичних проблем, що могли виникнути в зв'язку з загарбанням резиденції.

Оскільки "Танталіт" придбав лише майно резиденції "Межигір'я", то землю довелося орендувати. Але договір оренди... зник. Минулого року його вилучила слідча комісія Верховної Ради під керівництвом регіонала Миколи Джиги. Це було зроблено на випередження подій, адже уряд Тимошенко збирався через суд розірвати цю угоду.

І тільки нещодавно "Українська правда" отримала змогу познайомитися з першоджерелом - договором оренди 129 гектарів землі у "Межигір'ї".

Договір оренди, який "Танталіт" підписав з Вишгородською районною адміністрацією, датований 2 жовтня 2008 року та укладений на 49 років. Тобто до 2057 року, тобто коли Віктору Януковичу має виповнитися 107 років.

За договором оренди, річна орендна плата була встановлена в розмірі 12% від номінальної грошової оцінки ділянки.

А тепер увага!

Всю земельну ділянку було оцінено в 5 мільйонів 222 тисячі гривень. Таким чином, річна орендна плата за 129 гектарів була визначена у розмірі 626 тисяч 645 гривень.

Тобто, щомісячний платіж за оренду одного гектара склав 404 гривні, або 4 гривні (!) за сотку. Напевно, в Україні знайдеться чимало бізнесменів, які би позмагалися на аукціоні, щоб користуватися  землею "Межигір'я" за такою ціною. Але підфартило тільки обраним.

ТОВ "Танталіт" став щасливчиком з однієї причини -  відчуження "Межигір'я" було здійснено прем'єром Януковичем без проведення конкурсу. Саме так було створено передумови, що сьогодні за землю платилася ця сміхотворна ціна.

Адже спочатку резиденція - а це декілька житлових будівель, погріби, сарай, каналізаційна станція, теплиці, пост охорони тощо - на безтендерних умовах потрапила конкретно визначеній компанії.

"Танталіт" як власник цих кількох споруд почав одноосібно претендувати і на земельну ділянку комплексу "Межигір'я". Тобто прибудинковою територією стали всі 129 гектарів!

А оскільки власником землі була держава, то, за законом "Про оренду землі", для визначення розміру орендної плати використовується не ринкова вартість, а нормативна. Яка завжди є суттєво нижчою.

За нормативною оцінкою, вартість землі резиденції у Нових Петрівцях склала 404 гривні за сотку. Це просто задарма!

Для прикладу, ринкова ціна в Нових Петрівцях складає тисячі доларів (!) за сотку. Приміром, ділянка на масиві "Лазарев сад", що розташована прямо за парканом від "Межигір'я", продається за 11,5 тисяч доларів за сотку. Інше оголошення - 3 тисячі доларів за сотку.

 

Застосовувати ринкову вартість було би можливо, якби все відчуження "Межигір'я" відбувалося чесно - через продаж на аукціоні разом із конкурсом на землею - а не в спосіб, що за версту тхне корупцією.

Життя в нових реаліях

Сьогодні, після обрання Януковича президентом, нічого вже змінити неможливо.

За договором оренди землі між "Танталіт" і Вишгородською районною адміністрацією, його дія може бути припинена лише за згоди обох сторін. І при цьому  документ допускає придбання орендарем земельної ділянки у свою власність.

Враховуючи апетити Януковича, не виключено, що коли галас навколо теми "Межигір'я" вщухне, а "Центр відпочинку та здоров'я" буде збудовано, вони просто викуплять всю цю землю за умовні гроші.

Показово, що договір оренди земельної ділянки було укладено, коли губернатором Київської області була Віра Ульянченко, а прем'єром - Юлія Тимошенко. Від імені держави її уклав заступник голови Вишгородської районної адміністрації пан Крет - прямий підлеглий Ульянченко.

Але, як покажуть наступні події - зокрема, навколо мисливського господарства Януковича - Ульячненко в земельних питаннях була повним союзником нового президента. Вона і договори оренди земельної ділянки пропустила, і зміну цільового призначення земель у Сухолуччі схвалила. Тому поява її чоловіка заступником в Дмитра Табачніка - це ще мала плата за те, що Янукович легалізував усі свої приватно-майнові примхи.

Крім того, Янукович не образив і голову Вишгородської районної адміністрації Анатолія Ольшанського, який закривав очі на всі ці комбінації. Сьогодні його було призначено керівником так само "жирного" Бориспільського району.

Дивно, але проблеми "Межигір'я" тривалий час мало цікавили і Тимошенко, хоча вона могла би, приміром, ініціювати звільнення голови райадміністрації. Розгадка такої позиції колишньої прем'єрки проста. Договір оренди землі датований тими днями, коли Тимошенко проводила переговори з Януковичем про широку коаліцію та розподіл влади на 20 років наперед.

"Межигір'я" її знову зацікавило тільки, коли всі закулісні домовленості провалилися.

Тоді Тимошенко ініціювала судове розірвання угод оренди землі. Однак, як уже писалося, спочатку слідча комісія під керівництвом депутата-регіонала Миколи Джиги вилучила всі договори з Вишгородської районної адміністрації, а потім їх сховали у Генпрокуратурі під легенду "проведення перевірки". Суддя зупинив розгляд справи до закінчення ревізії. Яка, очевидно, триває і досі...

Паралельно в іншому, штучно інспірованому процесі, Вищий господарський суд визнав ТОВ "Танталіт" законним власником майна в "Межигір'ї". Серед трьох суддів, які винесли це рішення, була донька депутата-регіонала Миколи Круглова Олена Мамонтова.

На очевидний конфлікт інтересів ніхто не звертав увагу. А через місяць сам Круглов отримав від президента Януковича призначення губернатором Миколаївської області.

Зараз, після остаточної інсталяції влади Януковича, всі скарги Тимошенко буде просто відкликано. Так само, як це сталося в 2007 році. Тоді Олена Лукаш як заступник міністра уряду Януковича підписала заяву про відмову від позову, що зачіпав інтереси її начальника.

Але це - інша історія, про яку читайте в другій частині розслідування.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді