"Межигір'я": рай для Януковича. Частина ІІ

Понеділок, 19 квітня 2010, 18:07

Продовження. Першу частину читайте тут: "Межигір'я": рай для Януковича

Як уже писала "Українська правда", розподіл колишньої державної резиденції "Межигір'я" було проведено серед трьох учасників: товариства з обмеженою відповідальністю "Танталіт" (129 га), благодійного фонду "Відродження України" (7,6 га) та громадянина Віктора Януковича (1,7688 га).

У першій частині розслідування "Українська правда" докопувалася до істини щодо компанії "Танталіт", якій відійшов найбільший шмат державних земель.

Виявилася, що кінцевими власниками 129 гектарів "Межигір'я" є австрійська фірма, одним засновником якої є біржовий маклер з Відня, а другим - австрійський юрист з Ліхтенштейну.

Тобто фактично це підставні особи, які діють в інтересах анонімних клієнтів, які вирішили заховати свою причетність до "Межигір'я". При чому юрист з Ліхтенштейну ще є кінцевим "власником" фірми "Дом Лесника", яка контролює мисливське господарство Сухолуччя, де Віктор Янукович любить постріляти в кабанів.

Фірма "Танталіт" (тобто фізичні особи, які ховаються за маклером з Відня і юристом з Ліхтенштейну) офіційно декларує, що збирається побудувати на своїх 129 гектарах "Межигір'я" так званий "Центр відпочинку і здоров'я" - яхт-клуб, гольф-клуб і кінний клуб.

У цій частині розслідування "Української правди" мова піде про другого учасника дерибану земель "Межигір'я" - благодійний фонд "Відродження України".

Загальна схема розподілу "Межигір'я" 

Сьогодні Фонд має в оренді 7,6 гектарів землі колишньої державної резиденції.

Саме на цій ділянці ведеться грандіозне будівництво з залученням баштового крану, яке видно навіть ззовні території "Межигір'я".

Таку техніку не залучають для будівництва простих маєтків

Як встановила "Українська правда", цей благодійний фонд споруджує не лікарню і не інтернат, а... "Культурно-оздоровчий центр".

"Українська правда" мала нагоду ознайомитися з "Містобудівним обґрунтуванням" цього закладу. Отже, згідно з документом, вже збудовано або проектуються такі об'єкти:

- адміністративний корпус з приміщенням для прийому гостей, їх оздоровлення і відпочинку;

- оздоровчий корпус;

- приміщення для гри у боулінг;

- тенісний корт;

- будинок відпочинку на острові посеред декоративного басейну;

- банно-оздоровчий комплекс;

- декоративний басейн №1;

- декоративний басейн №2;

- декоративний басейн №3;

- декоративний грот;

- споруди очистки і рециркуляції води декоративних басейнів;

- підземний стрілецький тир.

Як відомо, Янукович не приховує свого захоплення тенісом. "Я постійно граю в теніс і вважаю це питання для себе перспективним. Мені двічі на день вдається грати, і я з задоволенням це роблю", - заявляв він у січні 2010 року. А у тирі, очевидно, Янукович шлифуватиме свої навички мисливця. Незрозуміло тільки, чому в назві центру присутнє слово "культурний"?

План забудови земель благодійного фонду. Будують "рай для Януковича"?

Щоб перерахувати всі атракціони, які до душі Віктору Януковичу, тут не вистачає лише кільцевого автодрому навколо колишньої державної резиденції.

Показова вистава під акорди гітари

Благодійний фонд "Відродження України"  почав закріплюватися в "Межигір'ї" щойно Янукович переїхав з Донецька до Києва, ставши прем'єр-міністром наприкінці 2002 року.

Вже 1 квітня 2003 було укладено договір оренди будинку №20 в "Межигір'ї" разом із трьома гектарами прилеглої землі. Від імені держави угоду підписало дочірнє підприємство ДУС - будинок відпочинку "Пуща Водиця"

Договір було укладено до 2051 року, коли Януковичу мав би стукнути 101 рік.

З особливим цинізмом в договорі було вказано, з якою ж метою фонд "Відродження України" винаймає будинок: "Майно, що здається в оренду, буде використовуватися орендарем для здійснення заходів щодо сприяння реалізації загальнодержавних і міжнародних програм, що спрямовані на поліпшення соціально-економічного положення".

Після помаранчевої революції влада спробувала виселити Януковича з насидженої території. Почалися суди. Генпрокуратура подала позов в інтересах Фонду державного майна, який наполягав, що оскільки площа будинку перевищувала 200 метрів, то орендодавцем повинен був виступати Фонд держмайна, а не дочірнє підприємство ДУС.

Суди тривали, Янукович вдруге обрався прем'єром, і 5 березня 2007 року заступник міністра Кабінету міністрів Олена Лукаш написала... відмову від позову. На її думку, вилучення в держави майна "не порушує права та інтереси Кабінету міністрів". Сліпа лояльність завжди цінувалася в оточенні Януковича - сьогодні Лукаш стала заступником глави адміністрації нового президента.

 

Після другого пришестя на посаду прем'єра Янукович прийняв на державній дачі №20 журналістів. Він показав їм будинок з казенними меблями, зіграв на гітарі та похвалився колекцією знаряддя для гольфу. І буквально за декілька днів цей будинок зрівняли з землею.

Сьогодні на його місці звели величезну споруду щонайменше на тисячу квадратних метрів, яка тепер називається "адміністративний корпус з приміщенням для прийому гостей, їх оздоровлення і відпочинку".

Саме цю будову вінчає мідний дах, який видно з-за території "Межигір'я".

Центральний об'єкт - так званий "адміністративний корпус для прийому гостей"
"Оздоровчий корпус"
Макет забудови території Благодійного фонду "Відродження України" всередині "Межигір'я"

Свої 7,6 гектарів фонд "Відродження України" "наколядував" із двох спроб.

Спочатку, 2 листопада 2004 року, було укладено договір оренди 3,9 гектарів між Вишгородської районною адміністрацією і благодійною організацією. Уся земельна ділянка була оцінена в 154 тисячі гривні, тобто 395 гривень за сотку.

Орендну плату встановили 3 гривні 20 копійок за сотку на місяць.

Під час другого прем'єрства Януковича 18 травня 2007-го благодійники з "Відродження України" вирішили розширити свої володіння у "Межигір'ї". Вони орендували ще 3,7 гектарів. Ділянку оцінили не набагато дорожче - в 151 тисячу гривень, або 408 гривень за сотку.

Орендна сплата склала 3 гривні 37 копійок за сотку на місяць.

Як і у випадку з фірмою "Танталіт", при передачі благодійному фонду частини "Межигір'я" жодного конкурсу не проводилося. І тому мізерна вартість оренди території визначалася, виходячи зі сміхотворної номінальної грошової оцінки землі.

Благодійники з Обухова

Благодійний фонд з претензійною назвою "Відродження України" було зареєстровано у 2003 році в квартирі житлового будинку в місті Обухові - районному центрі Київської області.

Використання такої вивіски - цинічне та абсурдне, тому що "благодійність" була спрямована на прем'єр-міністра, а згодом і президента держави. Фонд "Відродження України" - це своєрідне прикриття для схем, які забезпечували поточну життєдіяльність Януковича останні вісім років.

Зв'язок з Януковичем простежується не лише через те, що вони в 2003 намагалися орендувати йому будинок в Межигір'ї. На фонд було записано автомобілі, які його обслуговували в часи опозиції.

На початку засновником фонду значився мешканець Донбасу такий собі Олександр Юрченко. Ця ж людина була засновником ТОВ "Кіноцентр "Зоряний", де знаходиться штаб Януковича (директор цього кіноцентру Андрій Кравець у день інавгурації Януковича очолив Державне управління справами).

Також цей Юрченко був засновником ТОВ "Дом Лесника", яке за часів Януковича заволоділо 17,5 гектарами в його улюбленому мисливському господарстві Сухолуччя і зараз будує там "готельно-ресторанний комплекс".

Але згодом, очевидно, щоб не привертати зайву увагу прізвищами, які пов'язують з Януковичем, у фонді змінили фундаторів. За останньою інформацією, тепер фонд "Відродження України" має двох засновниць - це Юлія Близнюк і Лоліта Шапкова.

 

Як вдалося встановити, Лоліта Шапкова є... студенткою економіко-правового факультету Донецького національного університету. Очевидно, що навички, отримані в процесі роботи з відчуженням "Межигір'я", вона вирішила застосувати у науці. Тема її дипломної роботи - "Правові питання відводу земельних ділянок".

Про іншу засновницю фонду "Відродження України" вдалося дізнатися ще менше. Юлія Близнюк - їй 24 роки, зареєстрована також в місті Донецьку.

Якби цю історію розповісти непосвяченому громадянину, то перед ним би вимальовувалася абсурдна картина: благодійний (!) фонд розбудовує на території колишньої державної резиденції "Культурно-оздоровчий центр" з саунами, банями, боулінгом, тенісним кортом, підземним тиром. Причому сам фонд "заснований" двома дівчинами студентського віку з міста Донецьк.

Поряд інша фірма, заснована мешканцем київського гуртожитку, біржовим маклером з Відня і юристом з Ліхтенштейну, будує "Центр відпочинку і здоров'я", що включатиме яхт-клуб, гольф-клуб і кінний клуб. А по сусідству з ними, також всередині цієї колишньої державної резиденції, мешкає президент України Віктор Янукович, який заявляє, що до подій навколо не має жодного стосунку.

При чому всі ці проекти не закриваються, а навпаки, активно розгортаються одночасно з обранням Януковича на найвищу посаду.

Напевно, на цьому прикладі можна було би зробити цілий семінар на тему "підставні особи" для майбутніх юристів-випускників Донецького університету.

Замість післямови

Поряд з "Межигір'ям" у держави залишаються ще понад сто гектарів земель рекреаційного призначення.

Не виключено, що одного дня приватним власникам колишньої урядової резиденції стане тісно. І вони захочуть взяти в оренду ще трохи державної території - за мінімальною ціною. Передумови вже створено - Вишгородську районну адміністрацію очолив керівник штабу Януковича на останніх виборах.

Безперечно, вся ця історія могла би стати темою для першого засідання новосформованого Національного антикорупційного комітету на чолі з Віктором Януковичем. Але цього не буде ніколи. Або, принаймні, до 2015 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді