Віктор Янукович виявився міноритарієм у банку Путіна

Середа, 10 листопада 2010, 20:44

Після майже шести місяців боротьби "Українська правда" домоглася, здавалося би, елементарної речі в демократичному суспільстві.

Президент оприлюднив інформацію, в яких господарських товариствах він виступає акціонером. Ці дані були виставлені в середу ввечері на сайті президента.

Витягувати інформацію довелося буквально кліщами.

Спочатку ми намагалися отримати саму декларацію Віктора Януковича. За законом, вона до 1 квітня подається до податкової та оприлюднюється в офіційній пресі.

Наприкінці квітня "Українська правда" отримала листа від Ганни Герман з обіцянкою, що от-от президент це зробить.

Однак після неодноразових нагадувань декларація Януковича стала надбанням громадськості лише 2 червня.

З цього документу стали відомі такі цікаві подробиці, як, наприклад, те, що за оренду землі в "Межигір'ї" Янукович платить смішні 3 гривні за сотку в місяць.

Ще, за декларацією, Янукович мав внески у статутні фонди комерційних структур номінальною вартістю 6 тисяч 567 гривень.

4 червня 2010 року "Українська правда" подала інформаційний запит на Банкову України щодо того, конкретно акціонером якого товариства виступає президент.

Відповіла нам перший заступник глави адміністрації Олена Лукаш. Замість того, щоб просто назвати підприємства, де Янукович акціонер, вона на чотирьох сторінках розписала, чому ця інформація є секретною. Зробила це в порушення закону, який дає місяць на відповідь.

Тож листом від 20 липня Лукаш відмовила в наданні цієї інформації, оскільки запит "Української правди" начебто "виходять за межі наданих прав на отримання відкритої інформації".

Тоді 2 серпня 2010 року "Українською правдою" був надісланий повторний запит тепер уже до безпосередньо президента Януковича.

Листом від 8 вересня керівник прес-служби адміністрації президента Денис Іванеско повторно відмовив в отриманні такої інформації. Тому що декларація про доходи "не передбачає відображення відомостей щодо назви та місця знаходження підприємства, активами яких володіють державні службовці"

Після цього "Українська правда" вирішила звернутися до Вищого адміністративного суду, який є першою інстанцією в такого роду справах.

"Вважаємо, що в даному випадку інтерес громадськості знати цю інформацію переважає інтерес Януковича В.Ф. як фізичної особи на захист такої інформації від поширення", - йшлося в позовній заяві "Української правди".

Практика Європейського суду  з прав людини також вказує на відкритість приватного життя вищих посадових осіб.

В рішенні по справі "Принцеса Ганноверська проти Німеччини" від 24 липня 2004 року Європейський суд посилається на резолюцію  Парламентської Асамблеї Ради Європи від 26 червня 1998 про право на недоторканність приватного життя.

В Резолюції зокрема йдеться про таке: "Публічні особи мають визнати ту обставину, що особливе становище, яке вони, почасти за власним вибором, займають у суспільстві, автоматично веде до посилення тиску громадськості щодо їхнього особистого життя".

"Певні факти з приватного життя публічних, зокрема політичних діячів, звичайно можуть становити суспільний інтерес і, відповідно, читачі, які також є й виборцями, мають право їх знати", - також ідеться в резолюції ПАРЄ.                                  

Перше слухання справи за позовом "Української правди" до Віктора Януковича відбулося 27 жовтня.

В зв'язку з неявкою представників Януковича як відповідача по справі засідання було перенесено на 24 листопада.

І от тепер Янукович нарешті виконав наше прохання. На сайті президента оприлюднили дані про цінні папери, якими він володіє, включно зі сканами сертифікатів.

Виявилося, що офіційно Янукович є акціонером у трьох підприємствах.

Перше. Зокрема, Янукович є власником 100 акцій на суму 1 000 гривень в "Українській страховій компанії "Гарант-Авто".

На момент здобуття цього активу в 1994 році Янукович володів 1,28% підприємства.

 

Сьогодні ця компанія належить БЮТівському депутату Таріелу Васадзе та іноземним інвесторам. Після залучення Generali Vienna AG вона називається "Дженералі гарант".

Друге. У "Промінвестбанку" Янукович володіє 3 027 акціями на суму 3 027 гривень. Рік набуття - 1995. На той момент він мав 1% акцій банку.

 

Сьогодні, після кризи 2008 року, цей банк належить російській урядовій структурі "Внешэкономбанк", наглядову раду якої очолює Володимир Путін.

Третє. Ще Янукович значиться засновником у ВАТ "Донецькавтотранс". Там Янукович володіє 10 160 акціями на загальну суму 2 540 гривень.

Їх Янукович набув в 1996 році. На той момент це було аж 25,77% акцій підприємства.

Секрет у тому, що Янукович з 1994 по серпень 1996 працював гендиректором "Донецькавтотрансу". Тобто фактично він став власником блокуючого пакету на очолюваному підприємстві.

 

Але з того часу ситуація також змінилася. Сьогодні головними акціонерами "Донецькавтотрансу" є ТОВ Авто-Експрес" і ТОВ "Автовокзали Донбасу". Хто їхні кінцеві власники - загадка.

Як повідомляється на сайті президента, з моменту набуття Януковичем прав власності на зазначені акції операцій з ними не здійснювалось.

Але цікаво, що в офіційній декларації за 2005 рік Янукович жодним словом не згадав про всі ці свої внески в статутні капітали.

Також на сайті президента повідомляється, що у 2006 році, у відповідності до вимог статті 58 закону України "Про вибори народних депутатів України", належні Януковичу корпоративні права було передано в управління іншій особі. Якій саме - не уточнюється.

Після того, Янукович фактично виконав наші позовні вимоги, "Українська правда" відкличе свій позов.

Оприлюднення даних про акції у офіційному володінні президента ми розглядаємо як невеликий успіх на шляху до того, аби зробити владу хоч трохи більш прозорою...

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді