Розкрито таємницю ціни оренди "Межигір'я" Януковичем

Четвер, 3 червня 2010, 09:30

Президент Віктор Янукович оприлюднив декларацію про доходи за 2009 рік. Цей документ не лише містить сенсаційну інформацію, що Янукович зміг прожити 12 місяців за 30 тисяч доларів. Декларація дає уявлення про статтю витрат глави держави, яку він досі намагався тримати у секреті.

Минулого року автор цих рядків намагався з'ясувати у Віктора Януковича умови його проживання в колишній державній резиденції "Межигір'я".

Ця тема розмови не дуже сподобалася майбутньому президенту, і на одне із запитань він відповів пропозицією "не болтать языком".

Як відомо, за офіційною версією, Янукович придбав будинок на території "Межигір'я", який до того орендував. Він це зробив, оскільки попередні власники постійно підвищували йому ренту.

"Я платив оренду (будинку). Але коли платиш оренду, орендодавець може зробити все, що завгодно - змінити ціну. І коли виникла пропозиція купити будинок, я довго думав, що краще, і купив його на ринку. Зараз плачу за оренду землі. І я спокійно себе почуваю", - розповів Янукович в жовтні 2009.

Тож Янукович взяв у оренду ділянку на території "Межигір'я". Однак ціна землі для Януковича так і не була з'ясована.

Документи про оренду земельної ділянки зникли з Вишгородської адміністрації після оголошеного прем'єром Тимошенко наміру оскаржити відчуження "Межигір'я".

Усі оригінали було вилучено за наказом депутата від Партії регіонів Миколи Джиги, який тоді очолював слідчу комісію з абсолютно іншої теми. (До речі, той "подвиг" не залишився неоціненим - Джига отримав уже від президента Януковича призначення губернатором Вінницької області.)

За офіційною довідкою Державного комітету земельних ресурсів, Януковичу на 49 років було передано 1,7688 гектара.

 

І от тепер, після оприлюднення декларації про доходи, можна легко вирахувати, у яку суму Януковичу обходиться недешева земля колишньої урядової резиденції.

Так, в розділі ІІІ декларації повідомляється, що за договорами оренди в 2009 році він сплатив 6 тисяч 685 гривень.

 
 
 

Це означає, що за оренду одного гектару в "Межигір'ї" Янукович платить 314 гривень на місяць. Або, відповідно, 3 гривні 14 копійок за сотку на місяць.

Не надто дорого як для людини, що взяла своїм політичним гаслом захист найбільш знедолених громадян.

Ця сміхотворна ціна - результат відчуження резиденції без проведення жодного конкурсу.

Оскільки власником ділянки була і формально залишається держава, то, за законом "Про оренду землі", для визначення орендної плати використовується не ринкова вартість, а нормативна. Яка завжди є суттєво нижчою.

Приблизно таку саму суму платять й інші дві структури, які орендують землю в "Межигір'ї" та роблять вигляд, що не мають стосунку до Януковича - хоча в своїх розслідуваннях "Українська правда" виявила зв'язок між ними та членами родини і оточенням Януковича.

Отже, фірма „Танталіт", що має в оренді  129 гектарів колишньої державної резиденції та будує там гольф-, яхт- і кінний клуб, сплачує 4 гривні 4 копійки за сотку на місяць.

А благодійний фонд "Відродження України" має в оренді 7,6 гектари "Межигір'я". Благодійники створюють там "культурно-оздоровчий центр", і за землю платять 3 гривні 37 копійок за сотку на місяць.

Тож виходить, що оренда землі в Януковича найдешевша серед трьох власників "Межигір'я".

Але навіть ця сума - 3 гривні 14 копійок на місяць за сотку - схоже, була не по кишені майбутньому президенту.

Тому, як видно з декларації, йому довелося попросити державу про матеріальну допомогу в розмірі 37 тисяч 660 гривень.

Взявши ці гроші, Янукович поставив сам себе в незручне становище - адже нещодавно його речниця Ганна Герман на всю країна назвала "абсурдним" отримання допомоги чиновниками і навіть пообіцяла, що вони повернуть все назад державі.

Загалом же платники податків не вперше з розумінням ставляться до скрутного матеріального становища Віктора Януковича.

У 2003 році Янукович безкоштовно приватизував елітну квартиру, надану йому державою, яку згодом успішно обміняв на іншу та продав за 33 мільйони гривень своєму однопартійцю Сергію Клюєву.

Так, до речі, Янукович і став легальним мільйонером.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді