Рішення суду про заборону мирних зборів журналістів під резиденцією Януковича

Субота, 4 червня 2011, 22:04

Суд заборонив заплановану на 6 червня акцію руху "Стоп цензурі" біля резиденції президента в Межигір'ї.

Таке рішення Київський окружний адміністративний суд виніс у суботу ввечері після майже тригодинного перебування в дорадчій кімнаті.

Як відомо, у понеділок, 6 червня, в День журналіста рух "Стоп цензурі" збирався провести мирну акцію біля президентської резиденції.

Вона була приурочена до річниці невиконання обіцянки Віктора Януковича зняти корупційні підозри щодо резиденції Межигір'ї та продемонструвати там свої володіння.

Однак сільський голова Нових Петрівців Родіон Старенький подав позов на організаторів акції, який суд і задовольнив.

Сільський голова обгрунтував заборону нормативним актом неіснуючого Радянського Союзу - указом президії Верховної Ради СРСР від 28 липня 1988 року.

За цим актом, громадяни мають повідомляти про мирні збори за 10 днів.

"Суд постановляє – позов задовольнити і обмежити право на проведення мирних зібрань біля в'їзду до президентської резиденції…", - виголосила своє рішення головуюча на процесі суддя Ганна Панова.

Суддя стала на захист права Віктора Януковича на відпочинок.

"...Суд зазначає, що місцем проведення зборів оголошено місце поживання президента України, а не місце його роботи", - сказала вона.

"Беручи до уваги конституційні засади захисту прав людини на особисте життя, його недоторканість, право на відпочинок в позаробочий час, вказаними зборами відбудеться порушення названих особистих прав людини", - ідеться в рішенні суду.

Також, на думку судді, заявка на проведення акції "не була подана завчасно".

Суддя вважає, що Новопетрівська сільрада в зв'язку з цим "не має змоги здійснити підготовчі заходи, зокрема, для забезпечення безперешкодного проведення зборів громадян, підтримання громадського порядку, охорони прав і свобод інших людей..."

У підсумку, на думку суду, сільрада "позбавлена можливості належного реагування у разі порушення громадського порядку і заподіяння шкоди життю і здоров'ю населення".

"Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що існує реальна небезпека порушення громадського порядку, заподіяння шкоди здоров'ю населенню, тобто існує загроза порушенню прав і свобод інших людей", - ідеться в рішенні суду.

Водночас суд проігнорував свідчення свідка журналістки каналу СТБ Наталії Соколенко, що міліція вже знала про проведення цієї акції ще зранку 4 червня.

 
 
 
 
 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді