Житло родини Азарова у Австрії

Четвер, 15 грудня 2011, 10:43

Поки влада вирішує, що робити з європейським вибором для України, свій персональний "європейський вибір" вітчизняні чиновники вже зробили.

Насправді, дипломатичні паспорти дозволяють їм відвідувати Європу без шенгенських віз. Родичі чиновників не просто відпочивають за кордоном чи лікуються там. Вони вже там просто... живуть.

"Українська правда" знайшла житло сина Миколи Азарова у одному з найпрестижніших районів Відня.

Протягом останніх років Австрія користується популярністю серед українських можновладців. Її облюбували для реєстрації свого бізнесу перший віце-прем'єр Андрій Клюєв та олігарх Дмитро Фірташ. Крім того, в Австрії ховає сліди своєї причетності до "Межигір'я" родина президента Януковича.

Але справжньою неочікуванністю стало виявлення у Відні слідів родини Азарова, який так любить закликати українців до економії та переходу на підніжний корм.

"Українська правда" випадково дізналась про австрійську прописку Олексія Азарова.

 Син Азарова - ліворуч

Спочатку ми зацікавились австрійським Фондом "Стабільна Україна". Він відомий завдяки розміщенню біллбордів у Києві під слоганом "Реформи неминучі". До трійки "великих реформаторів" увійшли екс-прем'єр Британії Маргарет Тетчер, польський екс-віце-прем'єр Лєшек Бальцерович та… Микола Азаров.

На сайті фонду вказано трьох членів спостережної ради – екс-канцлер Австрії Альфред Гузенбауер, очільник Національного олімпійського комітету Сергій Бубка, а також голова українського представництва фонду Наталя Шейко. Але про його австрійських керівників не було сказано ні слова.

Тому "Українська правда" придбала у Австрії офіційну виписку про власників Фонду "Стабільна Україна", який так творчо піарить Миколу Азарова. Як виявилося, організацію було зареєстровано у Відні рік тому, в грудні 2010 року.

При чому ця структура насправді ніякий не фонд, а товариство з обмеженою відповідальністю, що має статутний капітал 35 тисяч євро.

Ну а під першим номером в списку керівників австрійської структури значиться єдиний син Миколи Азарова Олексій. Тому зарахування чинного прем'єр-міністра України до числа європейських реформаторів, як це зображають на біллбордах, можна вважати родинною віддякою.

Але нашу увагу привернула інша інформація.

У виписці з реєстру австрійських підприємств зазначалось: син українського прем’єра проживає не на батьківщині, а на одній із тихих вулиць у вісімнадцятому районі міста Відень. Його адреса - Pötzleinsdorfer Straße, 152-156, корпус 3.

 

Отже, з установчих документів австрійської компанії випливало, син Азарова офіційно зареєстрований у Відні.

Аби уникнути можливої помилки, "Українська правда" пішла далі. Ми зробили запит до бази перепису населення – і за кілька днів отримали необхідний витяг, який підтверджує, що Азаров-junior справді має віденську реєстрацію.

Це виписка засвідчує, що громадянин Азаров має офіційну підставу перебувати в Австрії - він тут не заїжджий турист і в нього повинен бути офіційний документ на перебування (Aufenthaltstitel - так званий "вид на проживання").

 

За законом, кожен, хто приїжджає до Австрії на проживання, повинен зареєструвати себе за головною адресою помешкання протягом трьох днів після прибуття.

У випадку недотримання вимоги - штраф 726 євро.  Якщо встановлено факт повторної відсутності реєстрації, покарання може сягнути 2 186 євро.

Ми відправилися за адресою "прописки" Азарова. Виявилося, що на цій вулиці розташований комплекс з декількох маєтків, які об'єднані однією адресою: Pötzleinsdorfer Straße, 152-156. У сина Азарова - будинок номер 3. Після дзвінка у двері ніхто не відповів.

 
 

Місцевість, де розташовано помешкання Азарова - одна з найбільш престижних у Відні. Ціна на нерухомість у вісімнадцятому районі складає 3,1 - 4,7 тисячі євро за квадратний метр.

Тут розташовані переважно приватні вілли, проте є і невеликі будинки з квартирами. Олексій Азаров же зареєстрований саме в окремому маєтку.

Це місце дислокації чемної та грошовитої публіки. Район межує з Віденським лісом. Завдяки космічним зйомкам google видно, що прямо напроти будинку Азарова розташований великий парк при палаці Пьоцляйнсдорф.

Ми спробували копнути ще глибше і з'ясувати, на яких підставах Азаров живе за цією адресою. Могло бути лише два варіанти - або він є господарем цієї нерухомості, або орендує її в третіх осіб.

У ході розслідування, ми зробили запит до віденського реєстру щодо офіційного власника будинку номер 3 за адресою Pötzleinsdorfer Straße, 152-156, де зареєстровано Азарова.

Ця інформація також є публічною у Австрії, і виписка надійшла протягом 30 хвилин. Отже, власникам маєтку починаючи з літа 2010 року значиться структура під назвою L.A.D.A. Holding Anstalt, заснована в державі Ліхтенштейн.

 

Ліхтенштейн - одна з найбільш "респектабельних" офшорних зон, де можна економити на сплаті податків та почуватися в повній безпеці, бо кінцевого власника фірми вирахувати неможливо.

Однак навіть там можна по інтернету замовити виписку, що нами і було зроблено. Отримана інформація також виявилася дуже цікавою - впадало в око, що хтось дуже ретельно ховає свою причетність до цієї нерухомості.

Отже, будинок проживання Азарова у Відні належить компанії L.A.D.A. Holding Anstalt, створеною з метою "інвестицій та управління рухомим і нерухомим майном", а керівником цієї фірми записано юриста... Райнхарда Прокша.

Прокш. Вам це прізвище нічого не нагадує? Так-так, це саме той пан Прокш, який займався оформленням на підставні структури резиденції "Межигір'я", де проживає Віктор Янукович, а також компанії Activ Solar, що пов’язана з першим віце-прем'єром Андрієм Клюєвим.

Більше того, у виписці з Ліхтенштейну вказано, що кореспонденцію щодо компанії L.A.D.A. Holding Anstalt (яка володіє будинком Азарова у Відні) слід адресувати іншій ліхтенштейнській компанії під назвою P&A Corporate Trust.

 

Саме P&A Corporate Trust є кінцевим акціонером віденської компанії Activ Solar, через яку Клюєв оформив бізнес з виробництва сонячних батарей, профінансований з бюджету України.

І саме P&A Corporate Trust є власником британської компанії Blythe (Europe) Ltd, якій належить 35% резиденції Януковича "Межигір'я" (через фірму "Танталіт") та 99% резиденції Януковича на території мисливського господарства у Сухолуччі (через фірму "Дом Лесника").

Отже, щоб підсумувати, отримуємо таку картину: поки прем'єр-міністр Азаров не втомлюється закликати людей щільніше затягнути пояси, його син проживає у Відні в розкішному будинку.

При чому власник цього будинку чомусь вирішив заховатися. Адже нерухомість належить трасту з Ліхтенштейну, створеному юристом, який паралельно обслуговує верхівку української політичної еліти в їх намаганнях замісти сліди.

До слова. Син Азарова до 2001 року працював дипломатом на державній службі, а бізнесом почав займатися, коли його батько спочатку був двічі першим віце-прем'єр-міністром, а потім - керівником уряду України. У підсумку - Відень як місце проживання. Чи не є це втіленням того самого гасла, з яким Партія регіонів ходила на вибори: "Покращення вашого життя вже сьогодні"?

P.S. Ми звернулись за коментарем Олексія Азарова. Через посередників спочатку він повідомив, що готовий до коментаря. Але коли сину прем'єра були надіслані запитання, він передав, що не виступатиме, якщо не побачить повний текст статті. У свою чергу, Національний банк не відповів на запит "Української правди", чи отримував син Азарова дозвіл на відкриття рахунку за кордоном.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді