Тимошенко втрачає свою вотчину?

П'ятниця, 27 липня 2012, 11:53

Опозиція ризикує зазнати нищівної поразки там, де раніше отримала приголомшливу перемогу.

На парламентських виборах 2006 року блок Тимошенко набрав у Київській області 44,5 відсотки. Це був перший результат серед всіх регіонів України!

Ще більш вражаючий результат здобули того року на виборах до Київської обласної ради - БЮТ отримав чисту більшість, і їм навіть не вистачило списку кандидатів, аби заповнити свою квоту депутатів.

На позачергових виборах 2007 блок Тимошенко підняв планку на Київщині ще вище - 53,4%.

За ці роки змінилися суспільні настрої, змінилася і система виборів. Запровадивши мажоритарку на половину парламенту, влада вдвічі знизила ризики поразки в електорально слабких регіонах. Натомість провладні мажоритарники, часто зашифровані під "незалежних", компенсують Банковій загальну народну нелюбов.

Сьогодні Київська область ризикує стати грою в одні ворота. У відповідь на потужний склад кандидатів від влади опозиція виставила людей, відомих у вузьких колах та партійному середовищі.

У підсумку Київська область, де Юлія Тимошенко встановлювала рекорди популярності, тепер може стати стартовим майданчиком для провладних кандидатів.

Київську область спіткала та ж доля, що і Київ - потужні політики "з іменем" злякалися іти за мажоритарними округами.

Київ та Київська область у Партії регіонів - це вотчина "група Фірташа". Тільки якщо куратором столиці є Сергій Льовочкін, то області - міністр палива та енергетики Юрій Бойко.

Взяття Бойком влади над обласною Партією регіонів супроводжувалося скандалом та пасивним спротивом з боку хрещеного батька ЄДАПСу Василя Грицака, який не хотів пускати чужинців на свою територію. Але, в підсумку, група "РосУкрЕнерго" віджала внутрішніх опонентів у Партії регіонів - і отримала Київщину під контроль. Ставлеником цього клану є і губернатор Київської області Анатолій Присяжнюк.

В опозиції штаб очолює депутат і алкогольний магнат Костянтин Бондарєв. Він потрапив до БЮТ за протекцією Богдана Губського та Сергія Осики, які відповідали за вибори на Київщині протягом переможних кампаній 2006-2007 років.

Але далі його доля склалася цікаво - Бондарєв очолив обласну "Батьківщину" після того, як Губський і Осика пішли від Тимошенко, а їх ставленик Володимир Майбоженко, який здав організацію Партії регіонів. (Губський і Льовочкін мають віддалений родинний зв'язок.) У підсумку, сьогодні Бондарєв керує штабом опозиції у Київській області, але вже зараз очевидно - запропонованим кандидатам буде складно протистояти титулованим "регіоналам", за якими гроші та адміністративний ресурс.

"Українська правда" склала перелік кандидатів, які висуватимуться у Київській області, за інформацією, отриманою в штабах політичних сил.

Київська область

Номер округу

Центр округу

Влада

"Удар"

Об'єднана опозиція "Батьківщина"

№ 90

м. Біла Церква

Шилов Іван

Григоришин Роман

Олександр Марченко (ВО "Свобода")

№ 91

смт Макарів

Поплавський Михайло

Опадчий Ігор

Оніщук Любов

(Народний Рух)

№ 92

м. Узин

Кацуба Сергій

Кандидат визначається

Світовенко Віктор ("Батьківщина")

№ 93

м. Миронівка

Онищенко Олександр

Бриль Костянтин

Мостіпан Уляна ("Батьківщина")

№ 94

м. Обухів

Засуха Тетяна

Морозюк Сергій

Романюк Віктор ("Фронт змін")

№ 95

м. Ірпінь

Мельник Петро

Юраков Олександр

Ковальчук Михайло ("Батьківщина")

№ 96

м. Вишгород

Москаленко Ярослав

Крейнін Дмитро

Кандиба Олександр ("Батьківщина")

№ 97

м. Бровари

Федоренко Сергій

Різаненко Павло

Кіщук Олег (Фронт змін")

№ 98

м. Яготин

Мостіпан Олександр

Поліщук Кирило

Немає інформації

Округ 90, центр - Біла Церква

У Білій Церкві влада висуває Івана Шилова - керівника Бiлоцеркiвського комбінату хлiбопродуктiв з 1985 року. Іронія полягає в тому, що на останніх виборах президента Шилов був довіреною особою кандидата Юлії Тимошенко. Але статус зобов'язує його не сваритися з владою - тому зараз він піде від Партії регіонів.

За розподілом в межах Комітету опору диктатурі, це округ відійшов ВО "Свобода", яка виставляє керівника фракції у Білоцерківській міській раді Олександра Марченка - голову правління ВАТ "Білоцерківський кар’єр".

Від Кличка іде... студент і активіст Роман Григоришин, 1991 року народження. Він є заступником у молодіжці "Удару" - "Команда молоді Віталія Кличка". Навіть у самому "Ударі" визнають, що висунення такого кандидата є швидше експериментом, ніж реальним змаганням за перемогу.

Округ 91, центр - Макарів

У окрузі, який охоплює територію Фастова та Макарова, намічається цікава інтрига. Михайло Поплавський, який є справжнім висуванцем влади, має іти як незалежний кандидат. Партія регіонів вже встигла відмежуватися від його балотування. Зроблено це, щоб не "палити" потрібну людину - з тією ж метою в самому Києві як "незалежні" за округами ідуть Довгий, Герега та Пилипишин.

Очікується, що офіційно від Партії регіонів на цьому окрузі висунуть Юрія Забелу - колишнього губернатора Житомирського області та керівника Макарівського району, якого пов'язують з корпорацією "Наша ряба". Заангажувати та висунути Забелу як свого кандидата намагався і "Удар", але - не вдалося. Від партії Кличка за цим округом попередньо закріплений Ігор Опадчий, депутат Київської обласної ради. Але не виключено, що Опадчий перейде балотуватися в місто Київ - і "Удар" підтримає кандидата від "об'єднаної опозиції".

Так, "Батьківщина" віддала квоту на цей округ Народному руху - її висуванцем буде Любов Оніщук, директор дочірнього підприємства "Пивоварня Зіберта" акціонерного товариства "Оболонь".

Причину такого рішення можна шукати в тому, що лідер Руху Борис Тарасюк перебуває в родинних стосунках з лідером Української народної партії Юрієм Костенком. УНП, у свою чергу, багато років підтримується власником "Оболоні" Олександром Слободяном. І навіть якби "Батьківщина" не виставила за цим округом Любов Оніщук, це не вплинуло би на її намір балотуватися.

Округ 92, центр - Узин

Округ з центром в Узині тривалий час обходжувала Тетяна Подашевська, заступник губернатора Київської області, в минулому - радник голови "Чорноморнафтогаз".

Але згодом Бойко, який відповідає за Київщину перед Януковичем, поміняв висуванця - округ віддали Сергію Кацубі, депутату Київської обласної ради. На приналежність до клану Бойка вказує його місце постійної зайнятості - Сергій Кацуба є директором департаменту матеріально-технічного ресурсу та закупівель НАК "Нафтогаз" . До слова, молодший брат Сергія Кацуби Олександр - заступником голови правління "Черноморнафтогаз", депутат Харківської міської ради. Ці двоє знають дуже багато про закупівлю скандально відомих "вишок Бойка" у ризьких бомжів.

Від опозиції за цим округом висувають маловідомого Віктора Світовенка, депутата Тетіївської районної ради, власника комбікормового заводу. На виборах-2010 він був довіреною особою кандидата Тимошенко, тоді ж працював радником першого віце-прем'єра Олександра Турчинова. Подейкують, що вони знайшли спільну мову на ґрунті релігійних вподобань - баптизму.

Округ 93, центр - Миронівка

Округ в Миронівці буде справжнім місцем битви. Від Партії регіонів тут висувається Олександр Онищенко, любитель коней та фотомоделей, екс-бойфренд Сніжани Онопко. Його перше прізвище - Кадиров, а гроші він заробив у епоху Бакая. За документами він - директор ТОВ "Надра Геоцентр", а його партнером в цьому енергобізнесі є людина Джарти Денис Курило.

"Світський лев" Олександр Оніщенко мітить в депутати
 

На відміну від більшості округів, де опозиція висуває відверто слабких кандидатів, бій Онищенку збирається дати чинний депутат від "Батьківщини" Ульяна Мостіпан.

Мостіпан відома на території округу з радянських часів - спочатку вісім років вона була головою Рокитнянського райвиконкому, а потім вісім років - першим секретарем Рокитнянського райкому Компартії УРСР.

За цим же округом балотується до парламенті й двічі спікер Олександр Мороз. Він завчасно залишив посаду голови Соцпартії, розуміючи мінімальні шанси на подолання бар'єру списком колись потужної опозиційної сили. Тому ідея Мороза - хоча би самотужки пройти до Верховної Ради за омріяним мандатом.

Кандидат від Кличка в цьому окрузі - теж цікавий персонаж. Це - екс-чиновник обласної влади Костянтин Бриль, який відповідав за взаємодію з правоохоронними органами. Він був довіреною особою одіозного міністра Юрія Кравченка та, кажуть, навіть ніс його портрет на похоронах.

Крім міліції, Бриль працював у податковій, митній службі та в СБУ. Зокрема, коли Кравченко очолив податкову, Бриль обіймав посади заступника начальника Управління по боротьбі з корупцією ДПАУ, а потім - заступника начальника головного управління податкової міліції. З січня по вересень 2010-го працював у Департаменті контррозвідувального захисту економіки держави Служби безпеки України.

Округ 94, центр - Обухів

За округом в Обухові балотується Герой України та улюблениця Леоніда Кучми Тетяна Засуха, яка перемагала тут в 2002 році. Опозиція віддала цей округ "Фронту змін" - тут висувається Віктор Романюк, голова громадської організації "Фронт змін" у Обухівському районі, в минулому - заступник директора інсулінового заводу "Індар". Він брав активну участь у корпоративному конфлікті навколо цього підприємства, відбиваючи спроби передати його белізському офшору.

Кличко виставляє за цим округом Сергія Морозюка. В списку "Удару" по-батькові ця людина вказана як "Михайлович", що може збити з пантелику. Але, як розповіли джерела в партії, насправді їх кандидат - Сергій Миколайович Морозюк, колишній прокурор Васильківського району, який заслужив на цій посаді сумнівну репутацію.

Округ 95, центр - Ірпінь

Фаворитом виборів в Ірпені є нинішній депутат та кум Святослава Піскуна, фактичний керівник податкової академії Петро Мельник. Допомогти Мельнику в Ірпеню мають 7 мільйонів субвенцій з державного бюджету, проголосовані Верховною Радою навесні цього року. Сам же Мельник на все життя запам'ятався примітивною агітацією за Януковича з використанням адмінресурсу в 2004 році.

Проти Мельника опозиція виставляє відверто слабку кандидатуру - керівника Ірпінської "Батьківщини" Михайла Ковальчука.

Більше шансів має кандидат від Кличка - Олександр Юраков, депутат Києва-Святошинської районної ради, який обрався... за списком Тігіпка "Сильна Україна". Юраков - засновник компанії "ЄС продакшен груп", яке має супутниковий телеканал UBR (Ukrainian Business Resource). Після інавгурації Януковича ця телекомпанія потрапила в число небагатьох щасливчиків, які змогли отримати ліцензії на цифрове мовлення.

Розгадку такої прихильності можна знайти в тому, що Юракова пов'язують тісні стосунки з титулованим регіоналом Антоном Пригодським. Так, в документах на місцевих виборах Юраков значився як директор київської компанії "ЛІТ Груп", що займається залізничними перевезеннями цистернами та напіввагонами. Як вдалося довідатися Українській правді, кінцевим власником цього підприємства є австрійська фірма регіонала Пригодського "T.S.L. - Trading and Shipping Logistics GmbH".

Свого часу Юраков також був директором "Укртранслізинг" - спільного бізнесу Укрзалізниці, родини Януковичів, Пригодського і Ахметова.

Округ 96, центр - Вишгород

У Вишгороді балотується перший заступник губернатора Ярослав Москаленко. Після перемоги Януковича він був призначений керівником Вишгородського району, а потім пішов на підвищення. Враховуючи, що саме у Вишгородському районі розташоване "Межигір'я", і саме через районну адміністрацію безболісно проходили рішення, пов'язані з резиденцією, це вказує на особливу вірність Москаленка Януковичу.

Підкуп виборців у виконанні "межигірського" кандидата

"Удар" висуває за цим округом екс-зятя Володимира Литвина, депутата обласної ради Дмитра Крейніна.

Від Тимошенко і Яценюка тут буде балотуватися Олександр Кандиба. Він є депутат обласної ради минулого скликання від соціалістів та бізнес-партнером керівника обласної "Батьківщини" Костянтина Бондарєва в горілчаній компанії "Торговий дім Бондарєв".

Спочатку передбачалося, що за Вишгородом піде сам Бондарєв - на території округу розташований горілчаний завод його компанії. Навіть ходили чутки, що Бондарєв домовився з владою: ті не чинять "беспредел" на його мажоритарці та дають перемогти, а він - виставляє слабких кандидатів від опозиції у решті округів.

Але згодом, як керівник обласного штабу об'єднаної опозиції, Бондарєв отримав місце у списку Тимошенко-Яценюка, тому на "свій" округ відправив близького товариша. Запропонованих "Батьківщиною" мажоритарників дійсно складно назвати сильним. Але причина цього може бути і в тотальному переляку грандових політиків, які не хочуть ризикувати та балотуватися за округами.

Округ 97, центр - Бровари

У Броварах влада висуває Сергія Федоренка, керівника міського осередку Партії регіонів та начальника земельної комісії міської ради. Федоренко більше відомий в інтернеті як "масажист Азарова" та фігурант скандалу з місцевим басейном.

Від Кличка за цим округом іде депутат міської ради Броварів Павло Різаненко, Як і кандидат "Удару" в Ірпіні, він також обирався 2010 року від "Сильної України" Тігіпка.

Сьогодні Різаненко системно розгорнув кампанію в окрузі на протиставленні влади із залученням активістів та молоді. В інтернеті можна побачити багато ознак роботи "ударівського" кандидата.

Боротьба Різаненка з "масажистом Азарова" потрапила навіть в сюжет на каналі "Інтер" - і найцікавіше, що канал Хорошковського висвітлював цей конфлікт не з позиції прем'єрівського костоправа.

Причини цього можна шукати не лише в хронічній нелюбові між Азаровим і Хорошковським - але і в дивній лояльності до Кличка на "Інтері", яка лише підсилює чутки про посильну допомогу боксерові з боку групи "РосУкрЕнерго".

"Фронт змін" за квотою опозиції виставляє на окрузі в Броварах Олега Кищука, депутата районної ради та власника конюшні.

На місцевих виборах 2010 року нинішні кандидати від опозиції та "Удару" Кищук та Різаненко ідентифікували себе як "особи, що тимчасово не працюють". Насправді Різаненко - в минулому інвестиційний банкір. І з усіх висуванців Кличка саме він має найвищі шанси на перемогу в мажоритарному окрузі Київської області.

Округ 98, центр - Яготин

Влада висуває Олександра Мостіпана за цим округом, який охоплює Бориспільський, Переяслав-Хмельницький, Яготинський та Згурівський район.

Мостіпан, голова сільськогосподарської асоціації "Нива Переяславщини", є особистим другом губернатора Присяжнюка. Водночас Олександр Мостіпан не має жодних родинних зв'язків з депутатом Верховної Ради Уляною Мостіпан.

"Удар" виставляє тут екс-народного депутата четвертого скликання Кирила Поліщука, який десять років тому за цією ж територією обирався до парламенту. В 2002-му, ставши депутатом, Поліщук спочатку вступив до фракції "Наша Україна", потім через місяць перейшов до прокучмівської "Єдиної України", потім був членом групи "Народовладдя", позафракційним і фракції Партії регіонів.

Найабсурдніше, що Поліщук, якого пропонує "Удар", свого часу підтримував Леоніда Черновецького та навіть входив до його блоку як лідер Християнсько-Демократичної партії. Сьогодні він - на боці опонента космічного мера. Парадокс у тому, що, при всій суперечливості кандидата, Поліщук має шанс обратися до парламенту.

Сьогодні вибори у Києві та Київській області є етапом для подальшої інтеграції у владу неформальної групи "РосУкрЕнерго". Чим більше столиця та навколишній регіон проведуть до парламенту провладних кандидатів, тим міцніші будуть позиції "газового лобі" на найближчі п'ять років.

Окрім Києва та області, кандидатів "групи РосУкрЕнерго" можна зустріти в інших мажоритарних округах. Так, багаторічний партнер Льовочкіна Іван Фурсін балотується до Верховної Ради в Одеській області, сестра Льовочкіна - у Феодосії, а екс-керівниця фірташевським "Надра-банком" Валентина Жуковська - на Черкащині.

Глобальна мета цього процесу - сформувати окрему групу впливу всередині Партії регіонів, що дозволило би Льовочкіну та Бойку претендувати на посади не лише після виборів 2012, але і окремо влаштовувати своє майбутнє в разі катастрофічного для Януковича сценарію президентських виборів. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді