Яценюк та Кличко обирають улюблені граблі?

Середа, 18 липня 2012, 09:40

Нинішні парламентські вибори - унікальні. Для мажоритарників по всій країні вони є шансом закріпити за собою округ на декілька виборчих циклів наперед.

Зазвичай у мажоритарній системі депутат, який обирався за округом на попередніх виборах та більш-менш присвячував себе проблемам підлеглої території, має гарний шанс перемогти повторно.

Останні мажоритарні вибори відбувалися в Україні десять років тому. Ті, хто перемагав у 2002-му, або вже пішли з політики, або не займалися округами.

Таким чином, старі зв'язки обірвано. І люди, які в жовтні цього року пройдуть до парламенту за мажоритарними округами, не просто здобудуть мандат. Для них це також перспектива подальшого переобрання. Тобто зараз розігрується тепле місце не на п'ять, а на десять-п'ятнадцять років наперед.

Особливим престижем користуються мажоритарні вибори в Києві. Це не просто почесна місія - представляти у парламенті столицю, де вирішуються всі справи. Це - можливість бути відносно незалежним мажоритарником, але при цьому не їздити у багатогодинні вояжі до себе на округ, розташований десь у Луганській або Закарпатській областях.

Крім того, вибори в Києві цікаві тим, що тут на одному окрузі зазвичай балотується декілька сильних кандидатів, які взаємно поборюють один одного. У підсумку, для перемоги в столиці, інколи достатньо набрати не так багато голосів.

Рекорд мажоритарних виборів 2002 року - це обрання Василя Горбаля за округом на Солом'янці, коли він набрав лише 13 тисяч голосів - або 13% виборців.

На майбутніх виборах у Києві буде тринадцять виборчих округів - це на один більше, ніж в 2002-му.

Забезпечення перемоги провладних кандидатів на київських округах - це парафія глави адміністрації президента Сергія Льовочкіна та його політтехнолога Юрія Левенця.

Керівником київського штабу є Валерій Борисов - депутат Верховної Ради, який обрався за списком НУНС, але після перемоги Януковича вступив до фракції регіоналів.

З огляду на стабільну нелюбов киян до Партії регіонів, висуванці влади у більшості випадків балотуватимуться під маскою незалежних кандидатів, яким просто "печуть проблеми столиці".

Опозиція досі не домовилася про спільну участь у виборах у столиці. "Батьківщина" висуває єдиних кандидатів разом з "Фронтом змін", один столичний округ віддано партії "Свобода". Водночас Турівській та Віталію Кличку на вдалося знайти спільну мову.

Досі дуже попередньо був погоджений алгоритм, за яким Кличко в рамках угоди з "Батьківщиною" отримає чотири з 13 київських округів - для Людмили Закревської, Андрія Страннікова, Анатолія Коваленка та Рени Назарової.

План передбачав, що "Батьківщина" разом з Яценюком підтримають цих чотирьох висуванців від "Удару", а Кличко - решту дев'ять кандидатів від Комітету опору диктатурі. Було навіть розроблено проект "Угоди про спільний захист результатів виборів", яку мали укласти "Батьківщина" та "Удар".

Але багатогодинні переговори завершилися нічим. Договір не підписано, кандидатів не узгоджено. Кличко продовжує вимагати "праймеріз". Тоді як Турівська вважає, що ця ідея - лише окозамилювання, зроблене з метою відмовитися від узгодження кандидатів під тиском невідомих спонсорів "Удару".

У п'ятницю Кличко на виконання угоди з рухом "Чесно" попередньо оприлюднив список своїх можливих мажоритарників. Але замість чотирьох претендентів по Києву там значилося вісім осіб.

До остаточного затвердження кандидатів залишилося тільки два тижні. Цілком імовірно, що Кличко та "Батьківщина" паралельно висунуть своїх мажоритарників без узгодження. Це спровокує взаємну боротьбу між ними - та значно підвищує шанси провладних кандидатів на перемогу.

Ще одна проблема "Батьківщини" - це тотальна відмова іти на мажоритарні округи тих упізнаваних політиків, які мають шанс перемогти. Всі "гранди" прагнуть посісти прохідне місце в списку, аби не ризикувати своїм майбутнім.

Так, у липні 2012 року близьке до Томенка "Українське демократичне коло" провело соцопитування в столиці. Результати дослідження штаб "Батьківщини" вирішив тримати в секреті. Найвищий рейтинг підтримки серед опозиціонерів там має сам Томенко - 49,6 довіри у столиці, наступний - Юрій Кармазін - 40,7%, далі - Андрій Шевченко - 37,1%, потім Олесь Доній - 21,9%, за ним - Сергій Терьохін - 20,9%.

Всі вони - лідери громадської думки в столиці - не захотіли іти на округи.

У підсумку, штаб опозиції висуває проти сильних ставлеників влади відверто слабких мажоритарників навіть у столиці - де антипрезидентські настрої сильні як ніколи. Внаслідок егоїзму відомих політиків "Батьківщина" може програти декілька округів у Києві - де, насправді, вона гарантовано повинна була би перемагати.

Попередній розподіл мажоритарників у Києві на виборах-2012

Номер округу

Район

Кандидат від влади

Кандидат від "Удар"

Кандидат від ОО "Батьківщина"

Переможець-

2002

№ 211

м. Київ, Голосіївський район

Лисов Ігор

Закревська Людмила

Даневич Микола або Сергій Терьохін

Терьохін Сергій

№ 212

м. Київ,
Дарницький район

Чермак Ігор

 

Куликов Кирило

Віталій Сташук 

 

Черновецький Леонід

№ 213

м. Київ, Деснянський район

Борисов Валерій

 

Надєїн Іван

 

Яворівський Володимир

 

Мокроусов Анатолій

№ 214

м. Київ, Дніпровський район

Довгий Олесь

 

Странніков Андрій

 

Продан Оксана

Задорожний Олександр

№ 215

м. Київ,
Деснянський район

Герега Галина

Кандидат визначається

 

Квоту надано ВО "Свобода"

Мокроусов Анатолій

№ 216

м. Київ, Дніпровський район

Супруненко Олександр

Давиденко Олексій

 

Ляпіна Ксенія

Поліщук Микола

№ 217

м. Київ, Оболонський район

Вільдман Ігор

 

Крикунов Юрій

 

Бригинець

Олександр

Беспалий Борис

№ 218

м. Київ, Святошинський район

Парцхаладзе Лев

Кандидат визначається

Ар‘єв Володимир

Асадчев Валерій

№ 219

м. Київ, Святошинський район

Пабат Олександр

Кандидат визначається  

Бондаренко Володимир

Бондаренко Володимир

№ 220

м. Київ,
Подільський район

Миронов Валерій

Кандидат визначається

 

Чорноволенко Олександр

 

 

Оробець Юрій

№ 221

м. Київ,
Печерський район

Шлапак Алла або

Баленко Ігор

Коваленко Анатолій

 

Ємець Леонід 

Сташевський Станіслав

№ 222

м. Київ, Солом’янський район

Луцький Максим

 

Назарова Рена

Шустік Олена

 

Горбаль Василь

№ 223

м. Київ, Шевченківський район

Пилипишин Віктор

 

Кандидат визначається

Кандидат визначається  

 

Лебедівський Валерій

Округ 211

За цим округом у Голосіївському районі збирається балотуватися регіонал Ігор Лисов, який давно і системо окучує виборців.

Кандидатом від Кличка названо Людмилу Закревську - депутата Київської міської ради. Від опозиції поки збираються висувати Миколу Даневича - колишнього депутата Голосіївської районної ради, керівника районної організації "Батьківщини".

У 2002 році тут перемагав Сергій Терьохін. Сьогодні він відмовляється балотуватися, наполягаючи, що заслуговує на місце в списку "як єдиний міністр першого уряду Тимошенко, який її не зрадив". Водночас у штабі на Турівській не покладають сподівань вмовити Терьохіна висунутися ще раз - тому що Закревська та Даневич мають реальні шанси програти Лисову.

Регіонал Лисов працює з цільовою аудиторією. Фото "Тиждень" 

Якщо Терьохін піде на округ, то, імовірно, Закревська зніме свою кандидатурую. Вона є дружиною чинного депутата Олександра Чорноволенка, який також буде висунутий за мажоритарним округом у Подільському районі Києва. Паралельне балотування подружжя мало хто вважає адекватною відповіддю на кадрових голод опозиції.

Округ 212

Від влади у Дарницькому районі балотується Ігор Чермак - головний лікар першої міської лікарні.

Партія Кличка висунула тут Кирила Куликова - нинішнього депутата, який обрався до Верховної Ради за списком НУНС, потім вступив до "Єдиного центру" Балоги, а зараз пристав до "Удару".

Від опозиції кандидатом має стати Віталій Сташук - екс-керівник Дарницької районної адміністрації в часи президента Ющенка. Сташук має репутацію людини Миколи Мартиненка. У цьому ж окрузі балотується юрист Тетяна Монтян, яка відверто радіє такому слабкому набору конкурентів.

Загалом побутує версія, що Мартиненко спеціально виставляє Сташука, аби на окрузі перемогла людина, яку вони не можуть підтримати відкрито - Богдан Гребенюк, який пов'язаний з одіозним концерном ЄДАПС та очолює Дарницький осередок "Фронту змін".

Округ 213

За округом на Троєщині від влади балотується нинішній нардеп, начальник столичного штабу регіоналів Валерій Борисов. Колись за Троєщиною була закріплена сестра Сергія Льовочкіна Юлія, але шансів на перемогу в неї було небагато - тому Льовочкіну перевели у Феодосію, ближче до базових територій регіоналів, а на Троєщину кинули Борисова - екс-заступника міського голови Києва в часи Олександра Омельченка, президента і співвласника концерну "Київпідземшляхбуд".

Кличко виставив у цьому окрузі явно слабку кандидатуру маловідомого Івана Надєїна - в інтернеті є згадки про нього як про голову наглядової ради ТОВ "Зенако Екотех" та керівника асоціації виробників альтернативного твердого палива (можливо, випадково, але прес-секретарем цієї асоціації значиться помічник депутата Інни Богословської). 

Опозиція збирається виставити за цим округом Володимира Яворівського. Він має гарні шанси з огляду на традиційну любов до Тимошенко - на виборах президента 2010 року вона набрала на Троєщині другий результат по Києву - 38% підтримки.

Округ 214

Цей округ на лівому березі вже майже рік як обробляє екс-секретар Київради Олесь Довгий - починаючи від банального підкупу виборців продуктовими наборами до запрошень на виступ доктора Комаровського.

 Довгий підкуповує виборця зустріччю з лікарем Комаровським

"Удар" виставив на цей округ Андрія Страннікова - депутата Київської міської ради. Странніков працював у Володимира Стретовича секретарем з міжнародних питань партії "Християнсько-Демократичний Союз". В минулому він - заступник голови Дарницької районної адміністрації - тоді район очолював ще один висуванець на цих виборах Віталій Сташук.

Опозиція тривалий час не могла визначитися з кандидатом на цей округ. Зараз, начебто, вирішено висувати Оксану Продан - в уряді Тимошенко вона була керівником Ради підприємців при Кабінеті міністрів.

На виборах 2002 року цей округ виглядав інакше. 60% території належало до округу, за яким до парламенту обрався майбутній постпред президента Кучми Олександр Задорожний. Сьогодні Задорожний вирішує, де саме йому балотуватися. Від висунення на 214-му окрузі його стримує сильна кандидатура Довгого. Хоча Задорожний і був радником Тимошенко в останньому уряді, але опозиція не планує підтримувати його кандидатуру.

Округ 215

Кандидатом від влади тут буде власниця гіпермаркетів "Епіцентр", секретар Київської міської ради Галина Герега, яка вже давно підгодовує свого виборця.

 Підкуп виборців від Гереги

Віталій Кличко не назвав свого кандидата в цьому окрузі, а від опозиції квота на нього відходить партії ВО "Свобода". Олег Тягнибок розглядає декілька кандидатур - Андрія Іллєнка, Ігоря Мірошниченка, Богдана Бенюка та Андрія Мохника.

Округ 216 

Від влади тут іде брат колишнього зятя Черновецького Олександр Супруненко, який сьогодні - депутат Верховної Ради від Партії регіонів. "Удар" виставив на округ Олексія Давиденка - депутата Київської міської ради, який обрався за списком БЮТ, але потім залишив її ряди та вступив до партії Кличка.

На Турівській Давиденка називають "тушкою" та другом доньки Віктора Медведчука, яка закінчила ту ж школу в Швейцарії в місті Санкт-Галлен, що і він - Institut auf dem Rosenberg.

Опозиція планує висувати за цим округом Ксенію Ляпіну з партії В'ячеслава Кириленка "За Україну", яка отримала місця в квоті "Фронту змін".

Ляпіна має реальний шанс перемогти Супруненка - за дослідженням "Українського демократичного кола", загальна підтримка в Києві зі старту становить у неї 15,8%.

Округ 217

На Оболоні від влади планує висуватися Ігор Вільдман, власник базару "Петрівка" та заступник міністра екології уряду Азарова. "Удар" виставив відверто слабку кандидатуру Юрія Крикунова - в минулому першого заступника голови Голосіївської районної адміністрації. Опозиція збирається висувати відомого депутата Київради Олександра Бригинця, керівника комісії з питань культури та туризму, учасника акцій протесту та голодування.

Зіпсувати шанси Бригинця може нинішній депутат, власник пивзаводу "Оболонь" Олександр Слободян. Він багато років є членом Української народної партії Юрія Костенка, яка збирається іти на вибори разом з Віктором Ющенком.

Округ 218

За округом в Святошині від влади балотуватиметься Лев Парцхаладзе, перебіжчик зі списку Кличка в нинішній Київраді. Сам лідер "Удару" не висував поки свого кандидата за цим округом - але Кличко прагне помститися Парцхаладзе за зраду, тому не виключено, що він підтримає кандидата від "Батьківщини" нинішнього депутата Володимира Ар'єва.

Парцхаладзе на виборах 2002 року балотувався до парламенту через мажоритарку – він тоді мінімально програв Валерію Лебедівському в Шевченківському районі Києва - менше 1 300 голосів: 15,05% проти 16,36%.

Сьогодні Ар'єв має непогані шанси проти Парцхаладзе з огляду на одіозну репутацію останнього як забудовника та таланти Ар'єва знімати компрометуючі фільми.

Округ 219

Висуванцем влади в цьому ще одному Святошинському окрузі є Олександр Пабат - депутат Київради. Він стояв за проектом "Громадський актив Києва", що утримувався на гроші місцевих олігархів Василя Хмельницького та Андрія Іванова, які нещодавно "злили" Ахметову "Київенерго".

Кличко тут поки не оголосив свого кандидата, а опозиція буде висувати нинішнього депутата від БЮТ Володимира Бондаренка. Він обирався за Святошином ще в 1998 році та постійно працював у цьому районі, тому для нього не повинно становити великої проблеми перемогти одіозного Пабата.

Округ 220

На Подолі влада збирається висунути Валерія Миронова, екс-заступника мера Черновецького та чоловіка галеристки Тетяни Миронової. "Удар" також не назвав свого кандидата в цьому окрузі, а від "Батьківщини" буде висуватися рухівець Олександр Чорноволенко, нинішній депутат. Попередньо на цей округ розглядалася кандидатура Лесі Оробець, батько якої колись вигравав тут мажоритарку, але зрештою Оробець вирішили нагородити місцем в списку.

Округ 221

На Печерську від влади має висуватися ще одна діячка з команди Черновецького - Алла Шлапак. Водночас шанси Шлапак не сприймаються як високі, і не виключено, що ще одним негласним кандидатом від влади буде власник супермаркетів "Фуршет" Ігор Баленко, який нещодавно вийшов з партії "Фронт змін".

Сам "Фронт змін" збирається підтримати за цим округом Леоніда Ємця - сина загиблого депутата Олександра Ємця. Ємець-молодший очолює осередок партії Яценюка на Печерську. "Удар" же заявив за цим округом екс-керівника районної адміністрації Анатолія Коваленка.

Округ 222

На Солом'янці від влади іде сильна кандидатура Максима Луцького - нинішнього депутата та кума Дмитра Табачника. Луцький в минулому - заступник ректора Національного авіаційного університету, який розташований на території округу.

Щоб отримати право балотуватися на Солом'янці, Луцький пішов на внутрішній конфлікт з регіоналом Василем Горбалем, який обирався тут у 2002-му та збирався знову спробувати свої сили.

Ліки - лише один приклад асортименту підкупу виборців. Фото "Спільна справа" 

"Удар" виставляє за цим округом відверто слабку кандидатуру Рени Назарової - ведучої державної обласної телекомпанії та дружини екс-кандидата в президенти Юрія Збітнєва.

Не спромоглася на сильного кандидата і опозиція - "Батьківщина" збирається кинути проти Луцького депутата Олену Шустік, яку мало що пов'язує з цим районом.

Округ 223

У Шевченківському районі влада робить ставку на колишнього керівника адміністрації Віктора Пилипишина. "Удар" не озвучив свого кандидата, а опозиція все ще перебуває в пошуку. За задумом керівництва київської "Батьківщини", у Шевченківському районі мав би символічно балотуватися депутат Андрій Шевченко, однак той хоче іти за списком.

Таким чином, опозиція примудрилася наробити собі проблем у регіоні, який стабільно давав їм високу підтримку - в Києві. За три місяці до виборів досі не визначені деякі кандидати - тоді як провладні почали "відпрацьовувати" округи ще з минулого року. Ризик втратити на рівному місці кількох мажоритарників високий як ніколи.

Так само немає ясності щодо спільних висуванців із Кличком - і це змушує нервуватися тих діячів, кого "Удар" заявив на округи. Дехто з кандидатів Кличка не хоче витрачати гроші на виборчу кампанію без домовленості з "Батьківщиною" - бо результатом таких виборів буде перемога "незалежних" з пулу Сергія Льовочкіна.

Історія з поразкою на виборах в Обухові мала змусити "Удар" та "Батьківщину" домовитися. Але, очевидно, вони ще не всі граблі випробували на своєму лобі. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді